Arama

Koypu (Su Maymunu) (Myocastor coypus)

Güncelleme: 17 Ağustos 2016 Gösterim: 49.753 Cevap: 2
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
10 Mayıs 2008       Mesaj #1
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"

Su Maymunu (Myocastor coypus)

Ad:  Koypu (Su Maymunu) (Myocastor coypus)1.jpg
Gösterim: 1477
Boyut:  49.1 KB

Güney Amerika kökenli yarı sucul bir kemirgendir. Bununla birlikte, kürk çiftliklerinden kaçması sebebi ile günümüzde Güney Amerika, Avrupa ve Asya' da kalabalık vahşi populasyonlar mevcuttur. Yuvaları için delik açmakta ve nehir kıyıları, bentler ve sulama tesislerine zarar vermektedirler. Sulak alan bitkileri ile beslenirler, geniş sazlık alanlara zarar verebilirler
Sponsorlu Bağlantılar

Genel Tanımlanması:


İri bir kemirgen türüdür, yüzeysel olarak sıçan benzeridir, kürkü kahverengi ve sarı kahverengi renklidir, silindirik bir kuyruğu vardır. Arka ayakları perdelidir, ayak izi 15 cm uzunluğuna kadar çıkabilir. Perde izi genelde görülebilirdir. Dışkıları 70 mm uzunluğa kadar olabilir, boyuna hafif yollar mevcuttur.

Yaşadığı Yerler:


Nehir kenarlarındaki bölgeler, sulak alanlar

Yaşayabileceği Koşullar:


Suya yakın alanları yaşamak için tercih eder, nadirde olsa nehire 100 metreden uzakta da görülmüştür. Sert kışlar üreme başarısını ve yetişkinlerin hayatta kalma oranını düşürür.

Genel Etkileri:


Yuvaları, nehir kenarlarının ve bentlerin temeline zarar vermektedir. Sazların genç filizlerini ve onların rizomlarını yer. Bütün yatakları tamamiyle açabilir, ve onları üstü açık su alanlarına çevirebilir. Habitatı ve balaban, saz delicesi gibi nadir bataklık kuşlarının hayatlarını tehdit eder.

Son düzenleyen Safi; 17 Ağustos 2016 23:53
NeutralizeR - avatarı
NeutralizeR
ADM Webmaster
17 Mayıs 2008       Mesaj #2
NeutralizeR - avatarı
ADM Webmaster
Ad:  Koypu (Su Maymunu) (Myocastor coypus)2.jpg
Gösterim: 2062
Boyut:  57.9 KB

koypu


(Myocastor coypus)
Sponsorlu Bağlantılar

Rodentia (kemiriciler) takımının Capromyidae familyasından Güney Amerika’ya özgü, hem suda hem karada yaşayan memeli türü. Sağlam ve güçlü yapılı, misk sıçanına benzer bir hayvan olan koypunun gözleri ve kulaklan küçük, kuyruğu pullu ve küt, arka ayaklan kısmen perdeli, kesicidişleri geniş ve turuncudur.

Uzunluğu kuyruğuyla birlikte 1 m’ye, ağırlığı yaklaşık 8 kg’ye ulaşabilir. Kızıl kahverengi postu yumuşak ve kısa alt örtü kıllarını kaplayan kalın ve koruyucu üst örtü kıllanndan oluşur. Koypular göl ve ırmak kıyılanndaki derin olmayan oyuklarda yaşar. Başlıca besinlerini su bitkileri oluşturur. Dişiler yaklaşık 135 gün süren gebelik döneminin ardından yılda genellikle iki kez 2-8 yavru doğurur.

Postu ticari bakımdan oldukça değerli olan bu hayvanların sayısı 19. yüzyıl boyunca ve 20. yüzyıl başlannda sürekli avlanma sonucu önemli ölçüde azalmıştır. Daha sonra Kuzey Amerika ve Avrupa’ya getirilerek üretilen koypulardan bazıları kaçarak ya da serbest bırakılarak yabanıl hayvanlar arasına katılmış ve birçok ülkede tarla ürünlerine zarar vermeye başlamıştır.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 17 Ağustos 2016 23:54
Son derece gururlu insanlar, susmayı ve yalnızlığı sever.
NeutralizeR - avatarı
NeutralizeR
ADM Webmaster
6 Aralık 2008       Mesaj #3
NeutralizeR - avatarı
ADM Webmaster

KOYPU VEYA SU MAYMUNU

Ad:  Koypu (Su Maymunu) (Myocastor coypus)3.jpg
Gösterim: 1365
Boyut:  33.8 KB

Koypu olarak da bilinen türümüz,Iğdır civarlarında ve Edirne civarlarında karşımıza çıkabilir. Kunduzlardan biraz daha küçük olan türümüz iri yapılıdır ve tembeldir. Vücudunu kaplayan kahverengimsi uzun tüyleri vardır. Kesicidişlerinin rengi portakal rengidir ve ağzı kapalı olsa dahi gözükmektedir. Vüvudunun büyüklüğüne karşın gözleri ve kulakları küçüktür. Ellerine baktığımızda maymunların,insanların ellerinin küçültülmüş hali gibi görünür ve çıplaktır. Lakin 5 parmağa sahip türümüz aynı zamanda iyi bir yüzücü olduğundan 5 parmak hariç diğer parmaklar arasında yüzücü perdeleri vardır.

Aslen Güney amerikalı olan türümüz postu için Avrupa’ya getirilmiştir,istilacı bir tür olduğu için artık Meriç’te rahatlıkla görülebilmektedir. Aynı şekilde postu için Rusya’ya getirilen türler de Rusya’dan kaçıp Iğdır’a Aras Nehri’ne sığınıp orada görülen türlerimizden olmuştur. Genelde bataklıklarda yaşar. Suyun üzerindeki bitkileri ve köklerindeki soğanları tercih eder.Bu maddeleri bulamadığı takdirde küçük su solucanlarını ya da tarlalardaki meyvelere dadanır.

Ömürleri genelde 2-3 yıldır,maksimum yaşama süreleriyle 10 senedir. Doğurgan hayvanlardır,yılda 3 kere gebe kalabilirler ve 5-6 yavru sahibi olurlar.Gebelikleri 4 ay sürer. Yeni doğan yavrununsa gözleri kapalı değildir. Sıcak havalara alışkın olan türümüz kışın çok soğuklarda ölürler. Bu da doğanın türün çoğalmaması için yarattığı bir dengedir. Toprak altında bulunan yuvalarında geçirirler zamanlarını gündüzleri,geceleri işlektirler. Ama kışları güneşin doğmasını beklemeye suyun yüzey,ne çıkarlar ve güneş doğana kadar kıpırtısız beklerler. Bu sırada dibine kadar sokulsak dahi tepki vermezler. Güneş çıktığındaysa karaya çıkarlar ve elleriyle yüzlerini,vücutlarını temizlerler. Yerel olarak da Iğdır’da Su İti, Edirne’de de Mutasyon Fare denir. Soyunun devamında bir tehlike yoktur, Redlist’e göre LC seviyededir.

kaynak: National Geographic
Son düzenleyen Safi; 17 Ağustos 2016 23:54
Son derece gururlu insanlar, susmayı ve yalnızlığı sever.

Benzer Konular

7 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
20 Aralık 2013 / Misafir Cevaplanmış
23 Haziran 2016 / fatma Cevaplanmış
7 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış
20 Ağustos 2013 / KisukE UraharA Zooloji