Arama

Lir Kuşu (Menura)

Güncelleme: 30 Mart 2012 Gösterim: 8.417 Cevap: 4
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
14 Mayıs 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Lir kuşu

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Lir kuşu, güzel renk desenlerine sahip iki kuş türünün ortak adı.
Muhteşem lir kuşu, büyük kahverengi sülüne benzer. Kanatları kırmızımsı ve kahverengi, gagası, bacakları ve ayakları siyahtır. Yetişkin erkek çok süslü bir kuyruğa sahiptir. Lir kuşu kuyruğunu gösterdiğinde lir şeklini alır. Dişilerin ve genç erkeklerin de kuyrukları vardır fakat özel tüylerden yoksundur. Muhteşem lir kuşunun kuyrukları 80-100 cm uzunluğunda olup, dişilerinki erkeklerden daha kısadır.
Muhteşem lir kuşunun şarkısı bir dereceye kadar meşhurdur. Şarkılarının yaklaşık % 80 'i usta, becerikli mimikleri içerir. Tabii ve mekenik seslerin her ikisini de taklit eder. Ve eşsiz bir potpuri şeklinde birleştirir.
Zincir testere, araba motoru, köpek havlaması ve yerel kuşların seslerini taklit eder. İnsan etrafının bir kuş sürüsü ile çevrildiğini hisseder. Halbuki bu sesleri yapan sadece bir tek lir kuşudur.
Avustralya'da bulunan diğer bir lir kuşu Albert lir kuşudur. Bu kuş daha ziyade kırmızı renkte olup dişilerinin kuyruğu daha az detaylıdır.Bu isim ona İngiltere Kraliçesi Viktorya'nın kocası Albert'in onuruna verilmiştir.
Lavie - avatarı
Lavie
Ziyaretçi
15 Mayıs 2008       Mesaj #2
Lavie - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

652px Lyrebird
Kuşun ismi, erkeğinin kuyruğunu gösterdiğinde lire ( Müzik aleti ) benzemesinden gelir. Dışdaki iki tane kalın beyaz ve kahverengi tüyler bir çerçeve şeklini oluşturur. Bu tüyler iki yaşından sonra olgunlaşır.İçerdeki daha ince tüyler ise telli çalgılar gibidir

Lirkuşu örümcekler,solucanlar,böcekler bazende tohumlar ile beslenir.Yiyeceklerini ayakları ile yaprakları karıştırarak bulur.yiyecek bulme peşine yalnız çıkar.Fakat dişiler ve genç erkekler beraber beslenirken görülebilir.
Lirkuşu,güney doğu Avustralya ana kıtası ve güney Tasmanya'da nemli ormnlarda bulunur.Toprak meskenli bir kuştur.Fakat geceleyin ağaçlarda tüner.Kuşlar daimi ikametgahlı olup,bölgelerinden pek uzaklara gitmezler.Nadiren uzaklar giderler ve 10 km ev merkezli bir alan içinde bulunurlar.

Lirkuşu hersene Nisan ve Ekim ayında ürer.tek yumurta üzerine oturur.Erkekler çeşitli dişi ile çiftleşir.Dişi yuvayı kendisi yalnız yapar.Kuluçka dönemi yaklaşık altı hafta sürer.Yumurtadan çıkan yavru ile annesi ilgilenir.Yavru yuvayı ancak 6-10 hafta sonra terk edebilecek duruma gelir.
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
29 Ekim 2008       Mesaj #3
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Lir Kuşu
lyrbird542366159kz0
"Lir Kuşu"


Adını yalnız erkeklerinde bulunan görkemli kuyruk tüylerinden alır. Bu kuştüyleri Eski Yunanlıların kullandığı telli bir çalgı olan lire benzer. "Lir" 16 telekten oluşur. Dıştaki enli telek çifti lirin kolları biçiminde kıvrılmıştır. Ortada yer alan telek çifti uzun ve serttir. Öbür 12'si ise yelpaze gibi yayılarak lirin tellerini çağrıştırır.

Lir kuşunun iki türü vardır. Görkemli lir kuşu (Menura novaehollandiae) ve Albert lir kuşu (Menura albeni) adlarıyla tanınan bu türlerin ikisi de Avustralya'nın güneydoğu­sundaki ormanlık kesimlerde yaşar. Renkleri kahverengidir. Dişilerin erkeklere göre çok kısa ve kama biçiminde bir kuyruğu vardır. Böcekler ve salyangozlar başlıca besinlerini oluşturur. Çok hızlı koşar, hemen hiç uç­mazlar.

Yaklaşık horoz iriliğinde olan görkemli lir kuşunun erkeği tıpkı horozlar gibi gösterişli bir tavırla dolaşır. Dişiye kur yapacağı zaman önce çalı çırpı ve yapraklardan bir düzlük oluşturur. Gösteri sırasında kuyruğundaki be­yaz tüyleri yelpaze gibi sallayarak öne doğru kıvırır ve çok uzaklardan duyulan bir sesle öter. Öterken öbür kuşların ve hayvanların da seslerini taklit eder.

Lir kuşları yaşamları boyunca tek eşli kalır. Dişiler kubbe biçiminde geniş bir yuva hazır­lar, bu yuvaya koyu renkli ve lekeli tek bir yumurta bırakırlar. Dişi yuvada kaldığı sürece erkek, fazla uzaklaşmadan ötmesini sürdürür; ama yuvaya hiç uğramaz. Yavru 3-4 yaşına kadar anne ve babasının yanında kalır. Böyle­ce bir lirkuşu ailesinde değişik yaşlarda 2-3 yavru bulunabilir.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
HANDSOME - avatarı
HANDSOME
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
30 Aralık 2011       Mesaj #4
HANDSOME - avatarı
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
Güney Avustralya’nın süper Lir kuşu olağanüstü bir taklitçidir. Hangi kuş dünyanın en süslü, en karmaşık ve en güzel şarkısını söyler?

lyrbird542366159kz0

Dişilerin yanına yaklaşmaya ve uyanıklığını zevkle seyretmeye ikna etmek için yapabileceği en karmaşık şarkıyı söyler ve bunu etrafındaki bütün diğer kuşların şarkılarını kopya ederek yapar. Bu çok ikna edici bir taklittir. Bu taklide Gerçek guguk kuşları bile aldanır. En az 20 farklı türün çağrısını taklit edebilir.

260px Lyrebird

Lir kuşu rakiplerinkin şarkılarını yenme çabası içerisinde ormanda duyduğu diğer sesleri de canlandırır. Deklanjör, motorlu bir kamera, araba alarmı, yakında çalışan ormancıların ve onların elektrikli testerelerinin sesi gibi...
Her bir kuşun farklı bir repertuarı var.

Lir Kuşu (Menura)
Adam Olmak; Cinsiyet Meselesi DeğiL.! Şahsiyet Meselesidir!..
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
30 Mart 2012       Mesaj #5
pusula - avatarı
Ziyaretçi
3xy5q

Benzer Konular

15 Mayıs 2013 / KisukE UraharA Hayali Karakterler
9 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
20 Temmuz 2012 / buz perisi Hayali Karakterler
7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
14 Mayıs 2011 / Gabriella Taslak Konular