Arama

Amanos Yılanı (Rhynchocalamus barani)

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 3.681 Cevap: 1
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
18 Mayıs 2008       Mesaj #1
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Türklerin Bulduğu İlk Yılan:
AMANOS YILANI

Sponsorlu Bağlantılar
Yurdumuz, canlı varlıklarının çeşitliliği bakımından, eşsiz bir değere sahiptir. Kısa süre önce bu zenginliğe bir yılan türü daha eklendi.
Adnan Menderes Üniversitesi’nden (Aydın), Prof. Dr. Kurtuluş OLGUN başkanlığında bir ekip, Hatay’ın Dörtyol ilçesi yakınlarında, (Amanos Dağlarında) yeni bir yılan türünün yaşadığını keşfetmişler. Yurdumuzda yaşayan yılan türleri arasına, 47. tür olarak katılan bu yılanın boyu 30 cm kadar ve zehirsiz. Rengi sarımsı kahverengi olup ense kısmında siyah bir bölüm var.
Bu yılan, birkaç yıl önce Şanlıurfa’da yaşadığı tespit edilen çöl kobrası kadar gösterişli olmasa da Türk Bilim Tarihi açısından yüz akı değerinde. Bu, Türk bilim adamları tarafından bulunup isimlendirilmiş ve bilim dünyasına tanıtılmış ilk yılan. Adı geçen ekip, yakaladıkları Rhynchocalamus (Rinkokalamus) cinsinden iki yılan örneğini incelerken, bunların cinsin öbür üyelerinden farklı olduğunu ortaya koymuşlar. Bu yeni türe, ülkemizin ilk yılan uzmanı olan Prof. Dr. İbrahim BARAN’ dan dolayı R. barani adını vermişler. Türkçe olarak da “Amanos yılanı” ismi verilmiş. Bu ekipte sınıf arkadaşım Çetin ILGAZ’ın da bulunması beni mutlu etti.
Canlı varlıklarımız, Osmanlı’nın son dönemlerinden başlayarak, Avrupalı seyyahlarca toplanmaya başlanmış. Biz sonu gelmez savaşlarla yıpranırken, onlar ülkemizde buldukları yeni türlere, gönüllerince isim vermişler. Bu vatanın kuşuna, kurduna, yılanına, çiçeğine kendi kültür değerlerini yansıtan isimler koymuşlar. Bazen bu isimler ideolojik amaçlı da olmuş. (Erzurum’da bulunmuş bir böceğe armeniacus; Fırat’tan yakalanmış bir balığa, kurdistanicus gibi kasıtlı isimler verilmiş.)
Ülkemizin biyolojik zenginliklerinin, kendi bilim adamlarımız tarafından bulunup isimlendirilmesi sevindirici bir gelişmedir.

amanosut9

iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #2
iceslush - avatarı
VIP ETC
images?qtbnANd9GcRNwbGSMTiOKa9BtDCsvZaqZvytapoT7ddfiXZo E4YF9IizhTOYbTU97hOjw

Sponsorlu Bağlantılar
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

7 Mayıs 2014 / bi quan Zooloji
6 Aralık 2011 / Misafir Taslak Konular
28 Şubat 2013 / _Yağmur_ Zooloji
4 Eylül 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
25 Haziran 2015 / nötrino Zooloji