Arama

Gerçek Dokusu Olanlar (Eumetazoa)

Güncelleme: 28 Mayıs 2008 Gösterim: 1.858 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
20 Mayıs 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Gerçek dokusu olan hayvanlar (Eumetazoa), biyolojik sınıflandırmada, süngerlerkümedir. hariç, bütün ana hayvan gruplarını kapsayan bir
Eumetazoanlar, gerçek dokuları bulundururlar ve hücre tabakalarında bir embriyonun gastrula safhasına kadar giden bölümlerine sahiplerdir.
Sponsorlu Bağlantılar
Bu küme, genellikle, Taraklılar, Knidliler, ve Bilateria şubelerini kapsar. Mesozoanların ve Placozoanların tartışmalı konu olmasıyla kümeye dahil edilmezler.
Bazı filogenetikçiler başka görüşleri iddia etse de, genetik çalışmalar ve bazı karakteristik özellikler, koanositlerin, süngerler ve metazoanlarda aynı kökenli olduklarını göstermiştir.
Eumetazoanlar hayvanlar alemi sınıflandırmasında Lynn Margulis ve K. V. Schwartz tarafından, Radiata ve Bilateria olarak (süngerler hariç) ikiye ayrılmıştır.
Süngerler, Placozoanlar ve Mesozoanlar, Eumetazoa'nın taksonları olarak alt alem olarak tanımlanırlar.
Metazoa bu kümenin yerine de kullanılsa da, bütün hayvanları tanımlamaya yetmez.
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
28 Mayıs 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Eumetazoa

Sponsorlu Bağlantılar
Omurgasız hayvanların geri kalan tüm şubelerini ve hatta omurgalıları da kapsayan bu grubun canlılarında, gerçek dokular bulunur. Özelleşme, doku düzeyinden organ ve sistem düzeyine kadar, çeşitli gelişmişlik seviyelerinde ortaya çıkar.

Bu grupta bulunan omurgasız hayvanlar, vücut simetrilerinin tipine göre iki alt grupta incelenirler:

1. (Grup): Radiata (Radial simetrili canlılar)
2. (Grup): Bilateria (Bilateral simetrili canlılar)



Radiata (Radial Simetrili Canlılar)
Vücuttan diklemesine geçen tüm düzlemlerin, vücudu eşit iki parçaya ayırdığı simetri tipidir. Işınsal simetri olarak da bilinir. Radial simetri görülen canlılarda, doku düzeyinde organizasyon görülür. Hücreler arası iletişim, hücre bağlantıları ile sağlanır.

Bilateria (Bilateral Simetrili Canlılar)
Bilateral simetri ilk olarak yassı solucanlar (Platyhelminthes) ile ortaya çıkar. Bilateral simetride, duyu organlarının ve sinir sistemi merkezlerinin vücudun ön kısmında toplanması sonucunda, baş bölgesinin oluşumu görülür. Bilateral simetrili canlılarda, sesil yaşam görülmez.


Bu canlılarda aynı zamanda triploblasti de ortaya çıkar. 3 tabakanın da tam olarak oluşması ile, artık bir sölom boşluğundan bahsedilmesi de mümkündür. Ancak gerçek anlamda bir sölom, Mollusca (yumuşakçalar) şubesine kadar görülmez. Bu basamaktan itibaren, organ-sistem düzeyinde özelleşme görülür. Boşaltım ve dolaşım sistemleri devreye girmeye başlar.

Alıntıdır..


Benzer Konular

15 Kasım 2015 / Error 4o4 Forum Oyunları
21 Eylül 2011 / Misafir Soru-Cevap
21 Temmuz 2011 / Misafir Soru-Cevap
5 Aralık 2012 / qöLqemyeteR Tıp Bilimleri
20 Mayıs 2008 / Gabriella Taslak Konular