Arama

Tulumlular (Urochordata)

Güncelleme: 19 Mart 2009 Gösterim: 1.622 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
20 Mayıs 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Tulumlular (Urochordata) ya da Kuyruğu kordalılar, boyları 2-3 cm olan, kutuplardan ekvatora kadar denizlerin çeşitli derinliklerinde bulunan hayvanlardır. Yalnız larva döneminde notokorda bulunur ve kuyruk bölümündedir. Bu yüzden kuyruğu kordalılar (Urochordata) olarak adlandırılırlar. Vücut yüzeyinde bulunan selülozik örtü sebebiyle de tulumlular (Tunicata) olarak isimlendirilmişlerdir. 1000'e yakın türle temsil edilirler.
260px Sea tulip
Sponsorlu Bağlantılar
Deniz lalesi, Pyura spinifera
Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Animalia
    • Şube: Chordata
      • Alt şube: Urochordata Giribet et al., 2000
        • Sınıflar
          • Ascidiacea
          • Thaliacea
          • Appendicularia
          • Sorberacea
Vikipedi - Ansiklopedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
19 Mart 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
En ilkel omurgalılar olan Tulumlular
Tulumlular omurgalı hayvanlar içinde en ilkel canlı grubu.Onlarla ilgili olarak yapılan ilk araştırmalar yanlızca erginleri kapsamış.Bu nedenle başlangıçta omurgasız hayvanlar grubunua yerleştirilmişler.Ancak larva dönemlerinin incelenmesiyle omurgalılarda da görülen ”notokord” ve ‘’sırt ipliğinin” varlığı saptanmış.Tulumlular erginleştiğinde sırt ipliği kaybolduğundan, bu canlılar en ilkel omurgalı kabul edilir.Sırt ipliği, omurgalı hayvanlarda omurgayı oluşturan ilk organ olarak düşünelebilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Omurgalılarda ilk olarak embriyo döneminde oluşur.Tulumların silindir ya da küre biçimindeki vücutlarını, içi boş bir patatese benzetebiliriz.Bu patatesin biri büyük diğeri de küçük olan 2 deliği olduğunu düşünün; bunlara sifon denir.Bunlardan birinden su girişi diğerinden su çıkışı olur.Tulumlular genel olarak kaya taş deniz kabuklar gibi sert zeminlere tutunarak yaşabilir.Kutuplardan tropikal bölgelere kadar her yerde yaşabilirler.

Quo vadis?