Arama

Deniz Kestanesi (Echionidea)

Güncelleme: 13 Haziran 2011 Gösterim: 5.501 Cevap: 2
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
29 Mayıs 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
DENİZ KESTANESİ :

Sponsorlu Bağlantılar
kestane5ri

Deniz kestanesi, genellikle kayalık ve temiz kumlu sularda ve diplerde yaşayan deniz canlılarındandır. Yapısı itibariyle top görünümünde olup, üstünde kısa, uzun ve düzgün aralıklarla sıralanmış uçları çok sivri iğnelere benzeyen dikenli bir deniz canlısıdır.

Denizde veya dipte farkına varmadan üzerine basıldığında veya herhangi bir yerinize sürtünmeden dolayı dikenleri batar ve kırılarak o bölgede kalır. Eğer bu dikenler hemen çıkarılmazsa zamanla o yerde şişkinlik oluşabilmektedir. Dikenleri çıkardıktan sonra o bölgeyi Alkol veya kolonya ile temizlemelisiniz. Aksi halde iltihap oluşmasına yol açabilirsiniz.


Son düzenleyen BrookLyn; 9 Nisan 2009 20:41
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Lavie - avatarı
Lavie
Ziyaretçi
29 Mayıs 2008       Mesaj #2
Lavie - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Denizkestaneleri, Echinoidea sınıfına bağlı dikenli deniz yaratıklarının ismidir. Bu yaratıklar dünyanın yer yanındaki okyanuslarda bulunurlar. Dikenlerle kaplı küre şeklinde bir kabukları vardır. Kabuğun büyüklüğü yetişkinlerde genellikle 3-10 cm'dir.
190px Seeigel Saugfuesse28Galicien200529
Denizkestanelerinin yapışkan tüp ayakları vardır


Tipik bir denizkestanesinin dikenleri 1-2 cm uzunluğunda, 1-2 mm kalınlığındadır. Bu dikenler çok keskin değillerdir. Diadema antillarum (Echinodermata şubesi). Diğer derisidikenliler gibi türünün 10-20 cm uzunluğunda olabilen ince dikenleri vardır. Deniz kestaneleri genellikle mat renklerdedirler, sıklıkla karşılaşılan renklere yeşil, zeytin yeşili, kahverengi, mor ve siyah dahildir. Denizkestaneleri, denizyıldızı, denizhıyarı ve denizlalesi gibi derisidikenlilerdendirpentamerizm gösterirler ve yüzlerce, küçük, şeffaf 'tüp ayaklar' sayesinde hareket ederler.
Spesifik olarak "denizkestanesi" terimi simetrik ve küresel olan tipik Echinoidea sınıfı türleri için kullanılır. Fakat, yaygın olarak kullanılan deniz kestanesi terimi bazı farklı taksonomik grupları da ihtiva eder: Echinoida, Cidaroida, ki bunların çok kalın dikenleri vardır, ve diğerleri (sağdaki taksonomik kutuya bakınız).
200px SeaUrchin
Bir denizkestanesi


İlk bakışta bir denizkestanesi ya cansız bir nesne ya da hareket edemeyen bir canlı olarak gözükür. Bazen görülebilir tek canlılık işareti dikenlerdir. Çoğu deniz kestanesinde, hafif bir dokunuş dikenlerde görülebilir bir tepkiye neden olur; dikenler dokunuşun yönüne doğru yönelirler. Deniz kestanelerinin gönüşte gözleri veya bacakları yoktur. Fakat yüzeylerde, dikenleri ile birlikte çalışan yapışkan tüp ayakları sayesinde rahatlıkla hareket edebilir.
Bazı türlerde uzun ve keskin olan dikenler, denizkestanelerini yırtıcılardan korurlar. Denizkestanelerin başlıca besini alglerdir. Dikenler üstüne basan bir insanda acı veren bir yara oluşturabilir, fakat ciddi anlamda tehlikeli değillerdir ve bu dikenlerin gerçekten zehirli olup olmadığı kesin değildir (ancak dikenlerin arasında bulunan pedicellariae zehirlidir). Denizkestaneleri denizsamuru en rağbet ettikleri yiyeceklerdendir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Deniz Kestanesi (Echionidea)

Derisidikenlilerden, kestaneye benzeyen bir yumuşakça (Echinus sphaera).

Vücudu, kalker plakalarının birbirine kenetlenmesiyle oluşmuş bir kabukla örtülüdür. Bu örtünün bir ucunda ağız, diğer ucunda anüs bulunur. Kolları yoktur, gövdesi eklemli dikenlerle doludur. Yosun yiyerek beslenir. Ağzında bulunan 5 diş, 5 ayrı çeneye bağlıdır. Denizkestaneleri genellikle ayrı eşeylidir ve yumurtlayarak ürerler. Çok küçük olan yumurtalar, erkek eşey hücresiyle, su içinde birleşerek döllenir. Yumurtadan çıkan yavrular bir dizi başkalaşım geçirir. Tümü denizlerde yaşayan denizkestanelerine, sığ kıyılardan en derin sulara kadar her yerde rastlanır. Denizdeki kayaları aşındırarak kendilerine yuva yaparlar.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

9 Temmuz 2016 / Pasakli_Prenses Botanik
12 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
7 Aralık 2015 / Ziyaretçi Cevaplanmış
8 Nisan 2013 / _EKSELANS_ Botanik
23 Haziran 2011 / pesimist Taslak Konular