Arama

Kene (Ixodoidea)

Güncelleme: 25 Ekim 2012 Gösterim: 6.656 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
31 Mayıs 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Keneler, örümcekgiller ailesinden olup, büyüklükleri 1mm ile 5mm arasindadir. Daha çok bahar ve yaz aylarinda aktif haldedirler. Kirmizi-kahverengi, yassi ve oval, kan emici parazitlerdir . Genellikle insan ve hayvan kanindan beslenirler.
insanlara ve hayvanlara hastalik yayarlar. Kan emme potansiyeli vücutlarinin 100 ila 200 katı arasinda olabilir.Yavrularinda alti bacak, yetiskinlerinde 8 bacak vardir.
Sponsorlu Bağlantılar
Kenelerin kafalarinda delme ve emme organlari bulunmaktadir. Kenenin ilk iki bacaginda duyu organlari bulunur. Bu bacaklarla kurbanlarina tutunurlar. Solunumlarini son iki bacaklarla yaparlar. Üreme organlari alt karin bölgesinde bulunur.

keneky8

Nerede yasarlar?
Keneler genellikle, uzun çaliliklarda, ormanlarda, dere kenarlarindaki otlarda, ormandaki odun kalintilari arasinda yasarlar. Ayrica hayvanlarin barindigi yerlerde bulunurlar. Yagmurlardan sonra daha çok ortaya çikarlar. Iddia edildigi gibi agaçlarda bulunmaz veya agaca çikmazlar. Yaprak üzerinde durup kurbanlarinin yanlarindan geçmesini beklerler. Temas ettigi anda yapisirlar. Keneler uçamaz zıplayamaz yürüyemez ve yüzemez. Bitkilerin üzerine uzanarak ve biitkilerin etrafında veya dallarında hareket ederek konokçıyı arar , yakınındaki titreşimlere veya karbondiyoksite yanıt verir.

kene1rw7

Kenenin sevdigi vücud bölümleri

Genelde vücudun sicak yerlerini seçerler:
- Ense ve kulak arkalari
- Saç dipleri
- Eklem Yerleri
- Apis arasi
- Karin ve kasik bölgesi

kene22jckv7

Nasil beslenirler?
Keneler,yaprak üzerinde durup kurbanlarinin yanlarindan geçmesini beklerler. Temas ettigi anda yapisirlar. Kenelerin yasamlarini sürdürebilmeleri ve besinlerini saglaya bilmeleri için yüksek gelismis batirma aparatlari vardir. Sivrisinege kiyasla damardan kan emmezler. Makas seklindeki agizlari ile deriyi açarlar ve delme organi ile cilt dokusuna çukur acarlar.

0020501do7 0020502zd7

Kenenin isirmasi acitmaz, genelde kurban isirildigini bile farketmez. çünkü kene isirdigi anda bir tür uyusturucu sivi salgilar. Kenenin ,açtigi çukur hemen kan ile dolar. Kene bu çukurdan sürekli kan çekerek beslenir. Sindirimi esnasinda gereksiz sivilari cilde atar. Bu emme sürecinde sürekli tekrarlanir. Böylelikle sindirim esnasinda kenenin bagirsaginda bulunan tüm virüs ve bakteriler kurbana geçer.

0020602wo8

Virüs ve bakterilerin aktarilmasiyla hastalik bulastirilmis olur. Keneler fark edilmedikleri taktirde 9 ila 12 gün kurbanlarinda yapisik kalarak kan emerler ve kendiliginden düserler. Daha sonra disiler 3000´e kadar yumurta birakip ölürler. Bu yumurtalardan larvalar olup, tekrar tehlikeli hastaliklarin tasiyicisi olan keneler büyümektedir.

Kenenin Gelisimi
Keneler,yaprak üzerinde durup kurbanlarinin yanlarindan geçmesini beklerler. Temas ettigi anda yapisirlar. Kenelerin yasamlarini sürdürebilmeleri ve besinlerini saglayabilmeleri için yüksek gelismis batirma aparatlari vardir. Sivrisinege kiyasla damardan kan emmezler. Makas seklindeki agizlari ile deriyi açarlar ve delme organi ile cilt dokusuna çukur açarlar.

bild2lj5 bild4ke8

Kisa süre sonra yumurtadan çikan alti bacakli larvalar kendilerine besin kaynagi ararlar. Bunlar genelde kertenkele ve kuslardir. Birkaç gün bu kurbanlarindan kan emerler.

bild5ug7

Daha sonra 'Nymphen' asamasina gelerek 8 bacak gelisimini tamamlarlar. Kendilerine seçtikleri yeni hedeften sonra bir ota tutunup beklerler. Tüm büyüme asamalari 1 ila 2 sene arasindadir. Bunun içerisinde de 1 sene kadar aç durabilirler.

bild6sz4 bild7xk6

Alinacak Önlemler
Piyasada bulunan kene uzaklastirici spreyler ve kremler uygulanmaktadir. Genelde 6 saate kadar etkili olabilir . Kenelerin 1m´ye kadar yaklasmasi engellenebilir. Bu tür ürünler yesillik alana çikmadan önce vücuda sikilmali yada sürülmelidir. (Tamamen natürel olan Bye bites ürünleri tavsiye edilmektedir).
Avrupa´da en önemli önlem olarak kene asisi yapilmaktadir. Bu asi daha çok tatilciler, izciler, kampçilar, ormancilar ve sporcular tarafindan tercih edilmektedir. Keneler, 0-3 yas arasindaki çocuklarda çok fazla etkili olamadiklari için asi küçük yastaki çocuklarda yapilmamaktadir. Ancak doktorlar tarafindan 6 yasin üzerindekilere tavsiye edilmektedir.

Kene Isirdiktan Sonra Neler Yapilmalidir?
Kene fark edildigi anda hiç vakit kaybedilmeden uzaklastirilmalidir. Ancak keneyi elimizle çekip çikarmak yada bir cimbizla çekmek, kenenin kafasinin kopmasina yol açabilir. çünkü kene, cilt dokusuna sikica kenetlenmis durumdadir.

çesitli metotlarla (yagla, cimbizla, elle, iple...) çikarilmaya çalisilirken stres ve baski altinda bulunan kene, hizla salgiladigi sivi ile çok tehlikeli bakteri ve virüsler aktarmaktadir. Geçirilen her bir dakika hastaligi kapma acisindan riski arttirmaktadir. Piyasaya sürülen çesitli kene çikarma cihazlari bulunmaktadir. Ancak kullanilan tüm bu cihazlarda kafanin kopma riski mevcuttur.
Son teknik olarak Avrupa´da piyasaya sürülen Tickner, keneyi dondurarak öldürür ve çikarir. Dondurucu etkisi sayesinde, kene kendisi üzerinde ugrasildigini anlamadan ölür. Böylelikle virüsü vücuda hizla transferi engellenmis olur. Daha sonra Ticker ürünü (sistemi) sayesinde cimbiz fonksiyonu ile dikkatlice çikarilir. Bir diger alternatif vakum cihazi ile aktarilan virüsün çekilmesidir. Kene tamamen uzaklastirildiktan sonra isirdigi yeri bir kaç gün gözlemleyin. sayet herhangi bir kizariklik veya kabariklik olusursa hemen doktorunuza basvurunuz.


Kaynak: Keneler

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 2 Temmuz 2008 14:58
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
*TeoDora* - avatarı
*TeoDora*
Ziyaretçi
26 Ekim 2009       Mesaj #2
*TeoDora* - avatarı
Ziyaretçi

39442mb9
Sponsorlu Bağlantılar

Özellikleri
Boy: 5 mm. (yeni kan emmiş dişi 1,2 cm)
Renk: Koyu kızıl kahverengi.

kırmızı kahverenginde yassı, oval bir parazittir. Kan emerek büyürler.keneler köpek dışında hayvanlarla insanlara da yapışıp kan emerler. Dışarıda keneler çimenlerde, çalılıklarda ve hayvan barınma yerlerinde bulunurlar ve buradan geçen hayvanlara yapışırlar. Hayvanlar vasıtası ile evlerin içine kadar gelirler. Ev içinde bir dişi çatlağa, yarığa yumurta bırakırsa bir kene hafta içerisinde yüzlercesi oluşur

Davranışları
Başta köpekler olmak üzere birçok diğer hayvan ve insan üzerinde yaşarlar. Köpeklerde, yetişkinleri kulak ve ayaklarda yaşarken, daha ufaklara sırt bölgesinde rastlanır. Doğada bitki ve otların üzerinde durup, oradan geçecek bir hayvanın üzerine atlarlar. Herhangi bir hayvan üzerinde girdikleri evlerde hızla çoğalırlar ve üzerinde beslenecek hayvan bulamazlarsa insanlara musallat olabilirler. Hiçbir şey yemeden sekiz aya kadar yaşayabilirler. İnsanlarda etkili çeşitli hastalıklar ve bakteriler taşıdıklarından, mücadele edilmeleri önem arz etmektedir.

Yaşam Alanları
Köpek ve diğer hayvanların bulunduğu, bitki örtüsü yoğun olan yerlerde yaşarlar. Üzerinde bulundukları hayvanın kanıyla beslendikten sonra, oradan ayrılarak kapı pencere kenarları ve süpürgeliklerde barınırlar.

Mücadele İpuçları

Kenelerin evin içinde ve dışında kontrolü zahmetlidir. Mücadelenin tekrarlanması gerekebilir. Bunun için profesyonel bir servise ihtiyaç duyulur.kısmi ve ferdi mücadele başarılı olmaz .İç ve dış alanda kenelerle mücadele oldukça zordur. Ancak birkaç uygulamadan sonra elimine edilebilirler. Kedi köpek türü ev hayvanlarının veteriner kontrolünden geçirilmesi gerekir. İnsanlarda ısırılma problemiyle karşılaşıldığında Hastahaneye Müracaaat edilmesi,mevcut mekanın ilaçlanması için profesyonel bir firmadan hizmet alınması gereklidir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
22 Ağustos 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kene
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Örümceğimsilerden, kan emerek yaşayan kimi eklembacaklıların genel adı. Köpek, koyun, at, deve gibi hayvanların derilerine yapışıp kanlarını emerler. Asalak bir böcek olan kenelerin gözleri yoktur. Vücutları torba biçimindedir. Kan emdikten sonra büyüklükleri 10-12 mm.yi bulur Kene kendi başına zararsızdır. Fakat taşıdığı mikropları, kanını emdiği hayvana aktardığından zararlıdır. Başlıca türleri; İxodes ricinus, Rhipicephalus bursa, Boophilus annulatus vb.dir.
In science we trust.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
25 Ekim 2012       Mesaj #4
iceslush - avatarı
VIP ETC
kene2


İnsan için zararlı fakat Doğa İÇİN ELBET YARARI OLAN BİR BÖCEK
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

23 Haziran 2010 / Misafir Soru-Cevap
21 Mart 2013 / _EKSELANS_ Zooloji
23 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular