Arama

Kın Kanatlılar (Coleoptera)

Güncelleme: 3 Temmuz 2008 Gösterim: 3.448 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
3 Temmuz 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Kınkanatlılar (Coleoptera), böcekler (Insecta) sınıfından boyları 1 mm - 15 cm arası olan, böcek takımı. Renk ve biçimleri farklılık gösterir. Ortak özellikleri, ön kısımlarının sert ve kalın kanat örtülerine dönüşmüş olmasıdır. Antenleri çeşitli şekildedir ve ağızları ısırıcı ve çiğneyicidir. Mağarada yaşayanlar hariç hepsinin gözü vardır.
Kınkanatlılar, zar gibi ince ve ön kanatlarından daha büyük olan arka kanatları ile uçarlar. Böcek uçmadığı zaman bu kanatlar katlanarak kanat örtülerinin altına saklanır. Kurtçukları yaşama biçimlerine göre çok çeşitli tiplerde olur. Örneğin, yırtıcılıkla geçinen, bu yüzden iyi gelişmiş ayakları olan ve serbest geçinen kurtçuklar olduğu gibi, gözsüz ve bacaksız olanları da vardır; bu türler bitkilerin içinde yaşarlar. Kınkanatlılar çeşitli besinlerle beslenirler. İçlerinde yırtıcı olan birçok tür de bulunmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar


Vikipedi

middnight2006 - avatarı
middnight2006
Ziyaretçi
3 Temmuz 2008       Mesaj #2
middnight2006 - avatarı
Ziyaretçi
Böcek takımları içerisinde en zengin olan Coleptera'dır; bilinen böcek türlerinin yüzde kırkı bu takıma bağlıdır. Çok küçük yapılıları oldu­ğu gibi, çok irileri de vardır. Bazı tropik türlerin boyu 15 cm'ye yaklaşır. Üst kanatlar (Elytra; tekil olarak Elytron) az veya çok kalın kitinsel yapıdadır. Alt kanatlar ise, zar şeklinde ve az damarlı olup, din­lenme halinde diğerlerinin altında kadı olarak bulunur. Bazı türlerde alt kanat gelişmemiştir.
Ağız parçalan çiğneyici olup mandibula'lar iyi gelişmiştir. Protoraks büyüktür; bazı familyalarda, baş protoraks altına gizlenmiş durum­dadır. Başın ön kısmı hortum gibi uzamış da olabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Başkalaşım holometabol ya da hypermetabordur. Larva şekilleri değişik tiplerdedir. Suda, karada, bitki veya, toprak içerisinde yaşayan ve hayvansal ya da bitkisel besin alanları vardır. Döl sayılan yılda 4 döl ile birkaç yılda bir döl arasında değişir.
Coleoptera'nın sistematiği hususunda araştırıcılar arasında görüş farkı vardır. Biri çok fakir olmak üzere, 3 Alt-takım halinde gözden geçirilir. Bunlardan her birine bağlı familyalar da üst-familya topluluk­ları meydana getirir.
Coleoptera Takımına Ait Bazı Örnekler (Bodenhehner, 1939'dan).
coleopteraeo0
l. Calosoma inquisitor (Carabidae);
2. Cybister lateralimargiualis (Dytiscidae);
3. Staphylinus olens (Staphylinidae);
4. Laypyris noctulica (Lampyridae) erkek ve 5. aynı türün dişisi;
6. Carpipbilus hemipterus (Nitidulidae);
7. Coccinella septempunctata (Coccinellidae);
8. Dermestes lardauus (Dermestidae); 9. Melanotus rufupes (Elateridae);
10. Bostrychug capucinus (Bostrychidae);
11. Caphnodis cariosa (Buprestidae);
12. Meloe variegatus (Meloidae);
13. Blaps sp. (Tenebrionidae);
14. Aromia moschata (Cerambycidae);
15. Chrysomela sp. (Chrysomelidae);
16. Balaninus nucum (Curculionidae);
17. Rhyncbites sp. (Curculionidae);
18. İps tyrographus Scolytidae);
19. Polyphylla fullo (Scarabaeidae).


Benzer Konular

28 Nisan 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
5 Temmuz 2011 / The Unique Taslak Konular
28 Nisan 2010 / The Unique Taslak Konular