Arama

Antilop (Antilopinae sp.)

Güncelleme: 12 Mayıs 2011 Gösterim: 6.574 Cevap: 3
TiglonBoYs - avatarı
TiglonBoYs
Ziyaretçi
22 Temmuz 2008       Mesaj #1
TiglonBoYs - avatarı
Ziyaretçi
Antilop (Antilopinae sp.)

2d62903d 2897 4405 b8ff 6907f77ef531

Sponsorlu Bağlantılar
Antilop,
boynuzlugiller (Bovidae) familyasına ait olan bazı hayvanlara verilen isimdir. Antilopinae alt sınıfının dışında da kullanılan, antilop ismi belli bir cins değildir. Antiloplar 2 m. ve daha yukarı zıplayabilir.
Sıcak ülkelerde, özellikle Orta Afrika ve Hindistan'da yaşarlar. Kürkçülükte küçük antilopların derisinden manto ve çanta yapımında yararlanılır. Kılları serttir. Amerikan antilobu, boz antilop, boğa antilobu, bozkır antilobu gibi türleri vardır.

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla
Familya: Bovidae

Cinsler
Anttilopların bufaloya benzer cinslari de vardır. Aepyceros
Alcelaphus
Antidorcas
Antilope
Cephalophus
Connochaetes
Damaliscus
Gazella
Hippotragus
Kobus
Madoqua
Neotragus
Oreotragus
Oryx
Ourebia
Pantholops
Procapra
Sylvicapra
Taurotragus
Tragelaphus


Ayrıca Bknz
Antilop Resimleri

Son düzenleyen asla_asla_deme; 6 Mayıs 2010 14:40 Sebep: Yönlendirme Eklendi
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Eylül 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ANTİLOP. Sığır, koyun, keçi ve ceylanlarla aynı familya (Bovidae) içinde sınıflandırılan 100 kadar otçul memeli türüne antilop adı verilir. Çok zarif yapılı olan antiloplar da sığırlar gibi çifttoynaklı ve geviş getiren hayvanlardır. Fosillerinden anlaşıldığı kadarıyla bir zamanlar Asya ve Avrupa'nın birçok yerinde antiloplar yaşıyordu. Oysa bugün var olan antilop türlerinin çoğu Afrika'da, yalnızca birkaçı Asya'da yaşar. Bu hayvanların Kuzey Ameri-ka'daki en yakın örneği olan Amerika antilo bu (Antilocapra americana) aslında gerçek antiloplarla aynı familyadan değildir ve öbür antiloplar çatallanmadan uzayan boynuzlarını ömür boyu taşıdıkları halde, Amerika antilo-bunun ikiye çatallanan boynuzları her yıl yenilenir.

Sponsorlu Bağlantılar
antlopas8

En iri antilop türü, yerden omzuna kadar olan yüksekliği 2 metreyi, ağırlığı ise 700 kilogramı bulan dev boğa antilobudur (Tau-rotragus derbianus). Öbür iri antiloplar arasında demirkır antilop (Hippotragus equinus), büyük kudu (Tragelaphus strepsiceros) ve dağ niyalası (Tragelaphus buxtoni) sayılabilir.
İnek Antilobu En küçük tür olan kral antilop (Neotragus pygmaeus) hemen hemen bir tavşan büyüklüğündedir. Omuz yüksekliği ancak 25 cm, ağırlığı ise 2 kilogramdan azdır. Madoqua cinsini oluşturan dikdikler biraz daha iricedir. Postu yumuşak ve uzun tüylü olan bu narin antilopların tepesindeki bir tutam dik ve kabarık tüy, erkeklerin kısa boynuzlarını neredeyse bütünüyle gizler.

İnek Antilobu

Antiloplardan çoğunun postu sarımsı kahverengi, kızılımsı ya da kurşuni renktedir.Yüzlerinde, karınlarında ve kalçalarında genellikle beyaz lekeler bulunur. Bazı türler postlarının rengi ve lekelerin dağılımıyla çok göz alıcıdır. Örneğin dev samur antilobu (Hippotragus niger varianî) koyu kahverengi ve siyah desenli postuyla gösterişli bir hayvan dır. Batı Afrika'da yaşayan bongonun (Boocerus eurycerus) açık kestane rengindeki postu tam göğsünde beyaz bir hilalle süslüdür gövdesinin iki yanında da yukarıdan aşağıya doğru 10-13 tane ince beyaz şerit uzanır. Karaantilobun (Antelope cervicapra) yetişkin erkekleri de çok hoş görünümlüdür; yüzü ve karnı açık renkte olan bu hayvanın sırtı siyah üstüne beyaz çizgi ve beneklerle süslüdür.

Ova ve Çöl Antilopları

Antilop türlerinin çoğu geniş ve açık arazilerde, genellikle kalabalık sürüler halinde yaşar,Şişkin ve iri burnuyla garip bir görünümü olan sayga (Saiga tatarica) Asya'nın batısındaki bozkırlarda barınır. Burnunun bu kadar iri olmasının ya hayvanın soluduğu havayı ılık ve nemli tutmaya yaradığı ya da çok gelişmiş olan koku alma duyusuyla ilişkili olduğu sanılıyor. Tibet antilobu ya da kiru (Pantholops hodgsoni) da sayga gibi sert iklimli yerlerde, soğuk ve kuru Tibet yaylalarında yaşar ve onun gibi iri bir burnu vardır.
Kara antilop, Hindistan ovalarında yaşayan antilopların en tanınmışlarından biridir. Ge¬nellikle tek bir erkeğin yönettiği küçük sürüler halinde yaşayan bu hayvanlar, saatte 80 kilometreyi aşabilen hızlarıyla tanınır. Eskiden Asya'nın bu bölgesinde çok fazla kara antilop yaşardı. Köpek yerine eğitilmiş çita-larla antilop avına çıkan soyluların en gözde avlarından biri olduğu için artık sayıları iyice azaldı. 16. yüzyılda Moğol İmparatoru Ekber' in kara antilop avı için eğitilmiş 1.000 kadar çita beslediği söylenir.
Orikslerin üç türü çöllerde ve yağış almayan taşlık ovalarda yaşar. Yabani hayvanları korumak amacıyla Londra'da kurulmuş bir dernek Arabistan oriksini (Oryx leucoryx) kurtarmak üzere harekete geçtiğinde, bu zarif hayvanın soyunun tükendiği sanılıyordu. 1962'de başlatılan "Oriks Operasyonu" çerçevesinde değişik hayvanat bahçelerinden toplanan oriksler üretilmek üzere ABD'ye götürüldü ve ancak 20 yıl sonra ilk oriks sürüsü Umman'da doğal yaşam ortamına salındı.
Addaks (Addax nasomaculatus) yalnızca Büyük Sahra'da ve çevresinde yaşar. Avlana avlana bu antilobun da soyu tükenmeye yüz tutmuştur. Oriksin ve addaksın toprak rengindeki postları kuru otların ve çöllerin rengiyle uyum sağlayarak hayvanların gizlenmesine yardımcı olur.
İmpala (Aepyceros melampus) ve keselicey-lan (Antidorcas marsupialis) yerden 3 metre havalanıp 15 metre kadar öteye sıçramalarıyla tanınır. Gerenuk (Litocranius vvallerı) Afrika' nın kuzeydoğusundaki çalılık ve kurak bölgelerde yaşar. Buralarda geniş otlaklar bulunmadığı için daha çok ağaçların, yüksek çalıların yaprak ve sürgünleriyle beslenir. Arka bacakları üzerinde ayağa kalkıp ön bacaklarını ağaca dayar ve uzun boynunu gererek yaprak ve sürgünlere kolayca ulaşır. 7.000 yıl önce yapılmış bir resimden bu hayvanın Eski Mısırlılar'ca da bilindiği anlaşılmaktadır.
Çizgili ya da mavi gnuya (Connochaetes taurinus) Doğu ve Güneydoğu Afrika'daki açık arazilerde bugün hâlâ rastlanır. Ak kuyruklu gnu (Connochaetes gnou) eskiden özellikle Afrika'nın güneyinde çok bol bulunurdu. Bu topraklar tarıma açıldıkça öldürülen ya da yaşama bölgesinden uzaklaştırılan bu hayvanlardan geriye ancak koruma bölgelerinde birkaç küçük sürü kalmıştır.
Kaya antilobu (Oreotragus oreotragus) sarp kayalıklarda barınır ve uçurumları uçarcasına aşarak kayadan kayaya inanılmaz bir ustalıkla sıçrar. Sivri uçlu toynaklarının üstündeki dengeli gövdesi, parmaklarının ucunda yükselen bir balerin kadar zariftir. Orta büyüklükte bir antilop olan boz duiker (Sylvicapra grimmid), ekvatora yakın olduğu halde doruklarından kar eksik olmayan dağların yüksek kesimle-rinde, sık çalılıklar arasında yaşar.

antlop1ty4

Bataklık ve Orman Antilopları

Su antilobu (Kobus ellipsiprymnus), adından da anlaşılacağı gibi, suya yakın yerlerde yaşar. O kadar suya düşkündür ki, su kıyısındaki toprakların kuru ve çalılık olmasına bile aldırmaz. Erkek su antilobu yaşadığı bölgeye son derece bağlıdır ve 2,5 km2'lik bir alanı bütün yabancılara karşı var gücüyle savunur.
Sitatunga ya da bataklık antilobu (Tragelaphus spekeî) ise su kıyısında barınmakla yetinmez, neredeyse bütün zamanını suda geçirir. İyi bir yüzücü ve dalıcı olan bu hayvan suyun içinde beslenir ve düşmanlarından saklanmak gerektiğinde bütün vücudunu gizleyecek kadar suya dalabilir. Toynaklarının uzun ve yayvan, ayak eklemlerinin esnek olması da bataklık bitkileri arasında yürümesini kolaylaştırır.
Ormanlarda yaşayan bongo ürkek ve çekingen bir hayvandır. Ağaçların arasından süzülen güneş ışıkları vurmuşçasına yol yol çizgili olan postu hayvanın rahatça gizlenmesine yardımcı olur. Bongonun erkeği de dişisi de boynuzludur. Oldukça kalın ve geriye yatık olan bu boynuzlar, hayvan başını öne eğdiği zaman gövdesine paralel duruma gelir. Böylece bongo, orman ağaçlarının altında büyüyen sık bitki örtüsünü yararak rahatça koşabilir. Batı Afrika ormanlarındaki en yaygın antilop türü olan duikerler hemen her çeşit otla ve yere düşmüş meyvelerle beslenir. Gana ormanlarında yaşayan kral antilobun adı, bu yörenin yerli halkı olan Asantiler'in folklorundaki bir masaldan kaynaklanır. Bu masala göre, bu minik antilop fille bir yarışmaya katılmış ve kazanınca "ormanların kralı" ilan edilmiştir.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
8 Nisan 2011       Mesaj #3
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Antilop (Bovidae sp.)


Mongolia Saiga tatarica


Antilop, Bovidae familyası içerisindeki 100 kadar otçul hayvan türüne verilen addır. Zarif yapılı olan antiloplar da sığırlar gibi çift toynaklı ve geviş getiren hayvanlardandır. Bulunmuş fosiller bize Asya ve Avrupa'nın birçok yerinde antilop yaşadığını söylemektedir. Buna karşılık antilop türlerinin çoğu Afrika'da, sadece 8 türü Asya'da yaşamaktadır. Kuzey Amerika'ya özgü olan Amerika antilobu (Antilocapra americana) ise adına rağmen antiloplarla aynı familyadan bile değildir. Antiloplar, çatallanmadan uzayan boynuzlarını dökmezken, Amerika antilobunun çatallanarak uzayan boynuzlarını yılda 1 defa dökerler.
Belirgin özellikleri

En büyük antilop türü olan dev boğa antilobu (Taurotragus derbianus), 2 metrelik omuz yüksekliğine ve 700 kg ağırlığa sahiptir. Ondan sonraki en büyükleri ise demirkır antilop (Hippotragus equinus), büyük kudu (Tragelaphus strepsiceros) ve dağ nyalasıdır (Tragelaphus buxtoni). En küçük antilop türü olan kral antilop (Neotragus pygmeaus) ise 25 cm uzunluğa ve neredeyse 2 kg ağırlığa sahiptir. Ondan sonraki en küçükleri olan dikdikler (Madoqua cinsi) ise biraz daha iricedir.


Yaşam alanlarına göre antiloplar


Antilop türlerinin çoğu yaşamak için açık ve geniş otlakalanları tercih etmiştir. Örneğin sayga (Saiga tatarica) ve çiru (Pantholops hodgsoni) Orta Asya'nın soğuk ve kuru bozkırlarında yaşamayı seçmiştir. Hindistan'ın ovalarında yaşayan Kara antiloplar (Antelope cervicapra) genellikle 1 erkeğin yönettiği küçük sürüler halinde yaşarlar. Orikslerin (Oryx cinsi) 3 türü de çöllerde ve yağış almayan otlaklarda yaşarlar. Addaks (Addax nasomaculatus) ise yalnızca Sahra Çölü'nün kuzeyinde yaşar. Dev samur antilobu (Hippotragus niger varani) ise tükenmenin eşiğine gelmiştir. İmpala (Aepyceros melampus) ve keseliceylan (Antidorcas marsupialis) ise bir sıçrayışta yerden üç metre havalanıp 15 metre ötyeye sıçramalarıyla ünlüdür. Gerenuk (Litoceranus walleri) Afrika'nın kuzeydoğusundaki çalılıklarda yaşar. Oralarda geniş otlaklar olmadığından arka ayaklarına kalkıp ağaçların en alt dallarına ulaşabilirler. Güney Afrika'daki çalılarda yaşayan suni (Neotragus moschatus) ise çalılarla beslenir ve hemen mehen hiç su içmez. Çizgili gnu (Connochaetes taurinus) Doğu ve Güneydoğu Afrika'daki çayırlarda hala çok yaygındır. Ak-kuyruklu gnu (Connochaetes gnou) ise sadece birkaç koruma alanında bulunmaktadır. Kaya antilobu (Oerotragus oerotragus) Güney Afrika'nın sarp dağlarında yaşar ve uçurumları uçarcasına aşarak bir taştan diğerine ustalıkla sıçrar. Boz duiker (Sylvicapra grimmia) ekvatorun yakınlarındaki tepelerinden kar eksik olmayan dağların yüksek kesimlerinde sık çalılıklar arasında yaşar. Kob (Kobus kob), Leçve (Kobus lechve) ve su antilobu (Kobus ellipsiprymnus) suya yakın yerlerde yaşamayı severler. Bu üç türün erkekleri 2,5 km'lik bir alanı bütün yabancılara karşı korurlar. Sitatunga (Tragelaphus spekei) neredeyse tüm zamanını suda geçirir. Ormanlarda yaşayan bongo sırtındaki beyaz çizgileri sayesinde orman zenininde kolayca gizlenir. Orta Afrika ormanlarındaki en yaygın antilop türü olan duikerler (Cephalopus cinsi) yere düşmüş meyvelerle beslenir.

Kaynak: vikipedi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Mayıs 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Antilop

Boynuzlugillerden, sıcak ülkelerde yaşayan ve çok hızlı koşabilen memeli hayvanların genel adı (Antilope).

Daha çok Afrika'da ve Hindistan'da yaygındırlar. Boynuz biçimleri çok değişik, cüsseleri de birbirinden farklıdır. Antiloplar bir yönüyle sığırı, bir yönüyle de koyun ve keçiyi andıran hayvanlardır.

Başlıca cinsleri:
  • Ceylan,
  • kudu,
  • gnu, kaama,
  • keseli antilop,
  • cüce antilop,
  • addaks,
  • orongo.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

15 Temmuz 2014 / P.u.S.u Genel Galeri
17 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Zooloji
17 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Zooloji