Arama

İspinoz (Fringilla sp.)

Güncelleme: 7 Haziran 2016 Gösterim: 4.196 Cevap: 2
TiglonBoYs - avatarı
TiglonBoYs
Ziyaretçi
22 Temmuz 2008       Mesaj #1
TiglonBoYs - avatarı
Ziyaretçi
İspinoz (Fringilla sp.)

Sponsorlu Bağlantılar
Uzunlukları yaklaşık 15 cm, erkeklerin gaga üstü siyah, tepesi, ense ve boyun yanları mavimsi bozdur. Sırtı pas renginde, kuyruksokumu yeşil, kuyruğunun kenar tüyleri beyaz, kanatları siyah ve beyaz çizgilidir. Dişiler ve yavrular daha soluk, kahverengimsi boz renkleri ile ayırt edilir.

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Passeriformes (Ötücü kuşlar)
Familya: Fringillidae (İspinozgiller)
Cins: Fringilla (Linnaeus, 1758)

Son düzenleyen Jumong; 7 Haziran 2016 16:01 Sebep: Kırık linkler
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
440867 QL6U73E9chaffinch ispinoz

Sponsorlu Bağlantılar
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
7 Haziran 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

İspinoz (Fringilla sp.)


isp02

Tanımı



İspinoz, İspinozgiller familyasındandır. Kafeste beslenirler. Serçe iriliğinde ötücü bir kuştur. Tepe ve ensesi mavi-gri, kuyruk çıkıntısı ise yosun yeşilidir. İspinozları ömrü yaklaşık 24 yıl kadardır. Kayın ispinozu, dağ ispinozu, mavi ispinoz olmak üzere üç çeşidi vardır.

Ötücü kuşlar takımının ispinozgiller familyasından konik gagalı bir kuştur. Boyu 16 cm olup ağırlığı 20 gram kadar ağırlıktadır. Bahçe ve orman kenarlarında bulunurlar. Erkekler dişilere göre daha parlak renklidir. Yuvasını park ve bahçelerdeki ağaçların çatallı dalları üzerine kurarlar. Yuvalarını dişiler yapar ve genellikle çanak şeklindedir. Yuvaların dış kısımları yosun, böcek ve ağaç kabukları ile kaplandığından dışarıdan görülmesi oldukça zordur. İç kısımları ise kıl ve tüyler ile oldukça özenli hazırlanmıştır.

Yılda iki defa yumurta verirler. Üreme mevsimi ilkbahar ve yaz aylarına rastlar. Sadece dişiler kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süresi 12-13 gün devam eder. Dişi, her defasında gri renkli, üzeri mor benekli 3-4 tane yumurta verir. Yavrularını tırtıl ve kurtçuklarla beslerler. Kısa zamanda gelişen yavrular 13-14 gün içinde yuvayı terk ederler.

İspinozlar çok hareketli ve kavgacı kuşlardır. Yalnız sıcaklığın en fazla olduğu öğle vakti biraz sakinleşirler. Çoğunlukla yağlı tohumlarla beslenen ispinozlar, yaz mevsiminde tırtıl ve böcek de yerler. Bazı zamanlarda bal özünü almak için çiçekleri de parçalarlar. Tohumları yediklerinden dolayı çiftçiler de zarar verirler. Seslerinin güzel olması nedeniyle yakalanıp kafeslerde de beslenirler.

(Ek Bilgi)----Yazın ormanlardaki, kışın açık arazilerdeki en yaygın ve en bol ispinozdur.
Beyaz kanat lekesi ile diğer ötücülerden ayrılır.
Erkeğin tepesi ve ensesi gri-mavi, sırtı kestane kızılı, göğsü kirli pembe ve kuyuk sokumu yeşildir.
Dişisi ve gencinin kanat lekesi daha küçüktür.


Yayılışı


Üreme için yaz mevsiminde bulunduğu bölgeler, Avrupanın doğusu Hazar denizi kuzeybatısı ve İngiltere' nin kuzeybatı ucudur.
Kışın bulunduğu bölgeler Anadolu' nun Güneyi, İran' nın Kuzeybatısı ve orta Anadolu' nun bazı bölgeleridir.
Yılboyunca bulunduğu ve urediği bölgeler Tüm Batı Avrupa ve İngiltere' nin kuzeybatı ucu dışındaki yerleri, Anadolu' nun Güney, Güneydoğu ve Orta Anadolunun bazı bölgelerinin dışındaki tüm yerleri, Hazar Denizinin Batısı ve Güneyi ile Kuzeybatı Afrika' dır.

-Derlemedir-
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

24 Mart 2009 / BrookLyn Taslak Konular
2 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular
31 Temmuz 2012 / Alvarez Ocean Taslak Konular