Arama

Ağustos Böceği (Cicada sp.)

Güncelleme: 11 Nisan 2011 Gösterim: 12.206 Cevap: 3
middnight2006 - avatarı
middnight2006
Ziyaretçi
23 Temmuz 2008       Mesaj #1
middnight2006 - avatarı
Ziyaretçi
Ağustos Böceği

Sponsorlu Bağlantılar
Ağustos böceği kısa-boynuzlu çekirgelerin ağaca tırmanan fazlarını ve Acrididae familyası içerisinde sınıflandırılan cinslerden oluşan böceklerdir.
Ağustos böceklerinin kökeni ve aşikar şekilde soyunun tükenmesi -bazıları 15 cm uzunluğuna ulaşabilir- pek açık değildir.[1] Bu türler uygun koşullar altında hızla üreyebilirler ve sonradan sürü haline gelip göç edebilirler. Nemfleri olduğu kadar yetişkinleri de orkestralar oluşturabilir, her iki şekilde de büyük mesafeler katledebilirler, hızlıca tarlalara girip ürünelere zarar verebilirler.
Erkek ve dişiler birbirlerine benzemekle birlikte, karınlarının son kısmına bakılarak ayırt edilebilirler. Dişilerin ayrı ayrı duran ya da tek olarak görünen tırtıklı iki kapakçığı bulunurken, erkeklerin sandal şekilli sivri bir ucu vardır. Bu kapakçıklar yumurtanın saklandığı deliği kazmada yardımcı olurlar

Tarihte ve literatürde ağustos böcekleri
İncilde tırmanan ağustos böceklerininin sekizinci istilasından "Mısır'daki onuncu istila" içersinde bahsedilir. Atasözü "30:27" "ağustos böceklerininin kral olmadığını, hep beraber korolar halinde ilerlediklerini" küçük dört öğütten biri olarak anlatır. Vahiy kitabında (Book of Revelation), akrep kuyruklu ve insan suratlı ağustos böcekleri inanmayanlara 5 ay boyunca 50. trampet çaldığında işkence eder. Bir Eski Ahit kitabında günümüzdeki çekirge istilalarından söz edildiği yazılmıştır. İlginç olarak, ağustos böcekleri dört farklı yolla tarif edilir; "tırmanan ağustos böcekleri, kesici, hoplayıcı ve zarar veren ağustos böcekleri". Her nekadar yazılış versiyonunda dört farklı yaratıktan bahsedilse de, çağdaş çeviriler onları ağustos böceğinin dört farklı çeşidi olarak tanımlar. Bunlar, ağustos böceklerinin yaptığı deri değişimine uyar. Örneğin, burada bahsedilen çekirge, belki de kanatların gelişmediği nemf halindeki "hoplayan" şekli olabilir.
Plato'nun Phaedrus'unda, Sokrates ağustos böceklerinin bir vakitler insan olduklarını söyler. İlham perilerinina anası Muses "şarkı"yı ilk defa dünyaya getirdiğinde, güzelliğinden bazı insanlar yemeyi ve içmeyi ölünceye kadar unutmuşlardır. Muses bu talihsiz ruhları "ağustos böceklerine" dönüştürür ki ömürleri boyunca şarkı söyleyebilsinler...
Laura Ingalls Wilder romanı On the Banks of Plum Creekde çekirgelerce oluşturulan "parlayan bulut" o kadar büyüktür ki; güneşi örterek onun görünmesini engeller. Minnesota'daki ailesinin yakınındaki tarlada bir yılın buğday ürünü bu sürü yüzünden helak olur ve sebze dolu çayırlar kıraçlaşır.
2007Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan İngiliz Yazar Doris Lessing, "A Mild Attack of Locusts" başlıklı kısa hikayesinde bir ağustos böceği saldırısını çok canlı bir biçimde anlatır. Hikaye, 26 Şubat1956'da yayımlanır, Güney Afrika şehirlerinde mevsimin değişimini ve bir çiftçi ailesinin ürünlerini korumak ve ürünlerideki hasarı en aza indirmek için saldırıya nasıl direndiğini tarif eder.
Larry McMurtry tarafından yazılan Lonesome Dove, geçişleri birkaç saat süren, çayırların etrafında oluşan kümelerle tamamının soyulduğunu, hatta kovboyun elbiselerinin bile parçalandığı bir çekirge sürüsünün yolunda olan inek sürüsü deneyimlerini anlalatır


Deneylerde model organizma olarak ağustos böcekleri
Ağustos böcekleri, biyolojinin bazı alanlarında, hareket nöropsikolojisi, özellikle koklamayla ilgili alanlarda "model organizma" olarak kullanılırlar. Bilim adamlarının canlıların kokuyu alma sürecindeki yollarda detaylı bilgiyi bulduğu canlılardan biridir. Elektrofizyolojik deneyler için hazırlamalarındaki dayanıklılık ve yetiştirilmelerindeki kolaylıklar nedeniyle yukarıdaki amaçlar için uygunlardır.

DesertLocust
Çöl Ağustos Böceği

351px Oxya yezoensis November 2007 Osaka Japan Edit2
Ağustos Böceği


Cicada molting animated 2
Ağustos Böceğinini Kozasından Çıkması

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 2 Mayıs 2010 21:35
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
4 Kasım 2008       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ağustos Böceği, Ağustos böceklerinin 2.000'den fazla türü vardır; birbirlerinden oldukça değişik yapıda olan bu türlerin çoğu ılıman bölgelerde yaşar. Bu böceklerin erkek­leri karın zarlarını titreştirerek çekirgeler gibi vızıltılı bir sesle öterse de, ağustosböcekleri ile çekirgeler arasında yakın akrabalık ilişkisi yoktur. Ağustosböcekleri genellikle zar gibi saydam olan iki çift kanatlarıyla daha çok gece kelebeklerine (pervaneler ve güveler) benzeyen oldukça iri böceklerdir. Gaga biçi­mini almış güçlü ağızlarıyla meyve ve orman ağaçlarının özsulannı emerek beslenirler. Er­kek ağustosböceklerinin yüzlercesi bir araya toplanıp öttüğünde, sürekli vızıldayan bu tiz sesler korosunun gürültüsü dayanılmaz bo­yutlara ulaşır. Erkeklerin bu ötüşü, büyük olasılıkla, kendileri gibi vızıldayamayan dişi­leri çiftleşmeye çağıran aşk şarkılarıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Bütün ağustosböceklerinin yumurtadan erişkinliğe kadar uzanan yaşam çevrimi birbi­rine benzer. Bu çevrim dişi ağustosböceğinin ince dallarda yarıklar açıp içine yumurtalarını bırakmasıyla başlar. Yumurtalar çatladığın­da içinden nemf denen yavrular çıkar. Kanat­sız olan bu yavrular yumurtalar açılır açılmaz yere düşer ve toprağın içine gömülerek ağaç köklerinden emdiği özsularla yaşamını sürdü­rür. İyice büyüdüğünde toprağın üstüne çıka­rak bir çalı ya da ağaç gövdesine tırmanan nemf, burada erişkin bir ağustosböceği olmaya hazırlanır. Yaklaşık bir saat sonra derisi sıyrılarak üzerinden düştüğünde artık erişkin bir ağustosböceğine dönüşmüştür. Başlangıç­ta kozasından yeni çıkmış bir güveninki ya da kelebeğinki kadar küçük olan kanatları hızla büyüyerek gelişir ve ağustosböceği uçarak kendine bir eş aramaya başlar. Çiftleşmeden sonra dişi böceğin yumurtalarını ağaç yarıklarına bırakmasıyla bu çevrim yinelenir. Toprak-altındaki yaşamı yıllarca süren ağustosböce­ği toprağın üstüne çıkıp erişkin duruma gel­dikten sonra ancak birkaç hafta yaşayabilir. Ülkemizin bulunduğu iklim kuşağındaki tür­lerin erişkinlik evresi yaz ortalarına, özellikle ağustos ayına rastladığı için yalnız o aylarda görülen bu böceklere ağustosböceği den­miştir.

Kuzey Amerika'daki bazı ağustosböcekle­rinin (Magicicada) toprakaltındaki nemf evre­si 13 ya .da 17 yıl kadar sürer. Bu uzun büyüme döneminin sonunda kanatlanmış binlerce ağustosböceği birdenbire ortaya çı­kar; ama bunların çoğu kuşlara ve yabanarılarına yem olur.

Tasmanya'nın ormanlarla kaplı serin bölge­lerinde ve Avustralya'nın güneydoğusunda yaşayan, fosile benzer tüylü ağustosböcekleri­nin ses üreten organları öbür türlerinki kadar gelişmemiştir.

Kaynak: MsXLabs.org &Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #3
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
Cicadella viridis 5

Ağustos Böceği (Cicada sp.)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Nisan 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ağustos Böceği

Ağustosböceğigiller familyasından birçok böceğin ortak adı; özel olarak bu familyanın Güney Avrupa'da yaşayan ve yazın ortalığı çınlatarak öten, orakböceği de denen türü (Cicada plebeja). Ağustosböcekleri, hortumluböcekler takımındandır.

Vücutları kaba yapılı, başları kısa, ön kanatları çok uzundur. Erkeklerinin karınlarında ses organları bulunur. Zararlı böceklerdir. Taze filizleri delerek emerler. Kurtçukları, kürek biçimindeki ön bacaklarıyla toprağı kazarak yere gömülür, bitki köklerini emer, biraz büyüdükten sonra da ağaçlara çıkar ve son kez deri değiştirip erginleşir.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

3 Ocak 2011 / AcemOglu Siyasal Bilimler
1 Eylül 2011 / ThinkerBeLL Üyeler Hakkında
28 Nisan 2010 / The Unique Zooloji
17 Mart 2010 / LaSalle Rüya Tabirleri