Arama

Çiyanlar (Chilopoda)

Güncelleme: 6 Haziran 2011 Gösterim: 6.085 Cevap: 3
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
29 Temmuz 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Çiyanlar

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Centipede
Çiyanlar (Chilopoda), çok hızlı hareket eden, uzun vücuda sahip, eklembacaklılar şubesine ait bir kırkayak sınıfı. Zehirlilerdir ve Antarktika dışında heryerde yaşarlar. Boyları 50 cm ile 10 cm arasıda değişir. Türkiye'deki çıyanlar en fazla 35 cm olabilirler.
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
1 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Özellikleri
Sponsorlu Bağlantılar

Boy: Genelde bina çevrelerinde görülen türleri 5 cm
Renk: Türlere göre kahverengi ve turuncu-kahverengi.

3–10 cm büyüklüğünde 2-8 mm eninde yassı halkalı etrafında 17 çift anteni olan zehirli canlılardır. Gündüzleri evlerin nemli, loş ve karanlık yerlerinde, taş altlarında, deliklerde gizlenirler. Geceleri dolaşır, böcek ve solucanlar ile beslenir, insana saldırmazlar.
"Çıplak ayakla dolaşırken, terlik, ayakkabı giyerken sokarlar. Isırdığı yerde bir birine benzeyen iki tane koyu renkte iz görülür ve örümcekteki gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkar."
Davranışları

Rutubetli alanlarda yaşayan yırtıcı (predator) haşerelerdir. Böcek ve örümcekleri geceleri avlayarak beslenirler. Kırkayakların her vücut segmentinde iki çift ayakları olmasına karşılık, çıyanların bir çift ayakları olması bu iki türün ayırt edilmesini sağlar. Çok uzun ayaklarıyla tanınan ev çıyanları hariç, nadiren iç mekanlarda görülürler.
Yaşam Alanları

Dış alanlarda, toprakla teması olan rutubetli ve korumalı yerlerde yaşarlar. İç alanlarda, süpürgeliklerde, kapı ve pencere aralarında, bodrum ve garaj gibi mekanlarda da duvarlarda yürürken görülürler.
Mücadele İpuçları
Üredikleri kulübe ve evler boşaltılır içerisi ve dışarışı ile üreme yerleri kalıcı ilaçlarla ilaçlanır. Otaş gibi profesyonel firmaya müracaat etmek hem zaman kaybını hemde daha ekonomik olarak sorundan kurtulmanızı sağlar.ciyan ısırmalarında ısırılan yer hızla emilir gerekirse ısırık yeri biraz kanatılır. Yaraya amonyak sürülür ve doktora getirilir.
İç alanlara girişlerini önlemek için, binaların dış cephelerindeki çatlak ve deliklerin kapatılması, sarmaşık gibi yoğun bitkilerin binadan uzak tutulması gereklidir. İç mekanlarda çıyanlara karşı verilecek mücadelede Otaş, gibi profesyonel bir firmadan hizmet alınması daha doğrudur.
Bu tür böceklerle mücadeledeprofesyonel firmaya müracaat etmek ,hem zaman kaybını, hemde daha ekonomik olarak sorundan kurtulmanızı sağlar.

ciyan


DSC04420 centipede crop 50pc usm

sanar - avatarı
sanar
Kayıtlı Üye
1 Nisan 2009       Mesaj #3
sanar - avatarı
Kayıtlı Üye
Çiyanlar (Chilopoda)

SA400009

med gallery 431 232 1813771
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
6 Haziran 2011       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Çıyan

Çokayaklılardan, zehirli bir böcek (Scolopendra cinqulata). Parmak büyüklüğünde, geniş ve yassı gövdelidir. Hızlı hareket eder. Etçildir. Sıcak ülkelerde yaşar. Sarı renktedir. Gündüzleri saklanıp geceleri çıkar. Taşların altında yaşayan, böcek ve örümcekle beslenen çıyan, insanlar için de zararlıdır.