Arama

Tarantula (Theraphosidae)

Güncelleme: 13 Haziran 2016 Gösterim: 7.948 Cevap: 4
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
12 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
tarantulatj5

Sponsorlu Bağlantılar

Tarantula Adı Nerden Geliyor


Tarantula aslında farklı bir eklembacaklı ailesi için kullanılan isimdir örn. lycosa tarantula ancak 1958 yapımı bir amerikan filminde Theraphosidae ailesine ait hayvanlar tarantula olarak tanıtılmış ve bu güne kadar o isimle gelmiştir.
Theraphosidae bazı dillerde kuş örümceği olarak geçmektedir. Bu benzetme yanlış olamaz çünkü Theraphosidae ailesi ait hayvanlar gerek avlanma stratejileri gerek yaşam alanları ve boylarıyla en küçük sinekten fareye kuşlara hatta bazen öldürebildikleri yılanlara kadar uzanan bir besin dağarcıkları vardır.

Genel Özellikler

Theraphosidae ailesi yaklaşık 800 türü içerisinde bulundurmaktadır ve genel özellikler şöyle sıralanabilir. 1- 8 bacak 2kol(pedipalp)ve 2 diş 2- Vücudu kaplayan tüyler
Theraphosidae ailesinin canlıları genel olarak nemli gölgelik alanalrda ağaç kovuklarında taşların altların vb. yerlerde yuva yaparlar.

Yaşam Alanları ve Besinleri

Yaşam alanları bilindiği kadarıyla kutuplar ve Avustralya haricindeki her kıtada yaşayan o kıtalara özel türler bulunmaktadır.
Yaşadıkları bölgeler yağmur ormanları çölelre yakın bölgelre çayır vb. gibi çeşitlilik gösterebilirler ancak bu alanlardaki ortak özellik nemlilik karanlık ve saklanabilecekleri oyuklar kayalar vb.. cisimelrin olmasıdır.
Besin olarak genel bulabildikleri boylarına uygun böcekleri yerler. Ancak bazı büyük türlerin Adult olduklarında fare kuş gibi hayvanları yakaladıları görülmüştür.

Türleri

Acanthoscurria
Avicularia
Brachypelma ruhnaui
Ceratogyrus
Chaetopelma

Poecilotheriinae
Selenocosmiinae
Selenogyrinae
Spelopelminae
Stromatopelminae
Theraphosinae
Thrigmopoeinae



Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
13 Eylül 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Tarantula Hakkında Bilgiler

Sponsorlu Bağlantılar
Tanımlama olarak aslında yanlış olup güney Avrupa'da ve yurdumuzda da yaşayan ve tarantulalardan farklı bir eklembacaklı ailesine (örn. Tarantula Lycosa) verilen bir isimdir. Ancak 1955 yapımı Tarantula adlı korku filminden sonra özellikle Amerika ve ingilizce konuşulan ülkelerde tarantula kavramı bizim şu anda tarantula olarak adlandırdığımız Theraphosidae ailesine ait örümcekler ile eş anlamlı olarak kullanılmaya başlanmış ve jargondaki yerini almıştır.

Bu kavramın yaygınlığı sebebiyle biz de, yanlış olmasına rağmen Tarantula ismini Theraphosidae ailesine ait örümcekler için kullanmayı ve sayfamıza ad olarak vermeyi uygun gördük.

Doğru tanımlama olan Theraphosidae ise eski Yunanca kökenli olup canavar, yabani yaratık anlamına gelir. Günümüzde birçok Avrupa dilinde ise kuş örümceği şeklinde karşılığını bulmuştur. Bu ad 18. yüzyılda yaşamış olan Alman ressam Maria Sibylla Merian'ın bir Güney Amerika gezisi sırasında resmettiği kuş yiyen bir örümcekten ileri gelmektedir. Almanca konuşulan ülkelerde halen theraphosidae ailesi kuş örümceği (Vogelspinne) olarak adlandırılır.

Terimler;

Tari : Tarantula

Spiderling (Sling) : Yumurtadan çıktıktan sonra, türe özgü renk değişimlerini gösterene kadar tariler spiderling olarak anılır.

Juvenile : Bir tari, türüne özgü karakteristik renk değişimlerini göstermeye başladıysa, artık genç bir juvenile olmuştur.

Sub-Adult : Sub adult bir tari, türüne özgü renklerin hepsini barındırmakla birlikte, yine de tam olgunluğun boyuna ve cinsel olarak aktifliğe erişememiştir.

Adult : Erişkin örümcek.

Teraryum : Karasal hayvanlari barindirmak icin kullanilan ve hayvanin dogal yasam kosullarina gore hazirlanmis, kapali ortama denir. Tarantulalar da teraryumda bakılması gereken canlılardır.

Substrat : Teraryum zeminini oluşturacak toprak, taş, kil, vermikülit gibi maddelere substrat diyoruz.

Kabuk değiştirme (molting) : tarantulalar büyümek için dış iskeletlerini atıp yeni bir tane oluşturmak zorundadır. Tarantulanın SIRTÜSTÜ / TERS bir şekilde yatıp gerçekleştirdiği bir süreçtir.

Pre-molt : Kabuk değiştirmeden önce, tarantulanın sinirli, çekingen ve iştahsız olduğu, birkaç saatten birkaç aya kadar uzayabilen dönemi. (Bayanlarda da pre-mens dönemi vardır heheheheheh)

Kabuk (exuvium) : Kabuk değiştirme işleminden sonra, atılan eski deriye exuvium adı veriliyor.

Bombalama (hair kicking) : Tarantulaların, özellikle yeni dünya türleri dediğimiz amerika orijinli türlerin savunmak için arka ayakları ile karın bölgesindeki tüyleri fırlatmasına bombalamak denir.

Ürtike edici kıllar (Urticating hairs) : Bombalama sırasında fırlatılan tüylere bu ad veriliyor.

Pedipalps : Tarantulaların 4 çift bacağı, 1 çift pedipalpı vardır. Pedipalp yürümeye yardımcı, avlanmada ve beslenmede gerekli, erkeklerde çiftleşme için şart bir uzuvdur. Pedipalplar tarantulanın baş kısmının önünde göreceğiniz bacağa benzer, ama bacaklardan kısa 2 organdır. Onlar anten, diş, el kol değil; pedipalptır.

Carapax (Prosoma) (Sefalotorax) : Tarantulanın baş+göğüsten oluşan vücut bölümüne bu adları veriyoruz.

Abdomen (Ophistosoma) : Tarantulanın karın kısmına bu adı veriyoruz.

Carapax/Abdomen oranı : Bu oran, tarantulanın açlık/tokluk durumunun çok önemli bir göstergesidir. Bu oranın 1 ve altında olduğu tarantulaları en kısa sürede!, 1 -2 arasındaki tarantulaları yemi reddetmiyorsa besleyin. 2 - 3 arasındaki tarantulalar, agresiflikleri ile bilinen türlerden biri değilse, genelde verdiğiniz yemden kaçmayı tercih edecektir.

Power-feeding : Genellikle yem konusunda nazlı olmayan agresif türlerde kullanılan bu besleme protokolü, tarinin devamlı çatlamak üzere tutulması üzerine kurulu Her gün, bazen günde birkaç kez tarinizi besliyorsunuz. Sonuçta, tarinin büyüme sürecini hızlandırmış oluyorsunuz. Tabii bu tari'nin toplam ömrünü de kısaltacaktır, zira -atıyorum- 5 yıl olan erişkinliğe ulaşma zamanını siz 1.5 yıla çekecek, ömrünü 3.5 yıl kısaltmış olacaksınız.

Gut-loading : Tariler, canlı böcekler yada bunların ölü halleri ile beslenebilirler. Beslenme sırasında edinecekleri besinin değeri de, sonuçta böceğin daha önce ne yediği ile alakalı. Gut-loading, böcekleri tarinize vermeden önce, iyicene semirtmek anlamında kullanılır. Dolayısı ile tarinizin öğünü daha kallavi olacaktır.

Bazı Sınıflandırmalar

Yer türü - Ağaç türü (Terrestrial - Arboreal)

Yer türü tarantulalar kabaca; görme duyuları nispeten az, daha az hareketli, pek fazla ağ'lama yapmayan, sıçrama yetenekleri son derece sınırlı ve bu nedenle yüksekten düşmelere daha hassas, substratlarını kazarak kendilerine özel saklanma yerleri oluşturabilen tarantulalardır.

Ağaç türü tarantulalar kabaca; daha iyi görme duyusuna sahip, hareketli, eğer uygun bir teraryum sağlarsanız güzel bir ağ oluşturacak, sıçrayabilen, atik tarantulalardır.

Yeni dünya - Eski dünya

Yeni dünya türleri, kuzey ve güney amerika türlerini içinde barındırır. Daha sakin, ısırmak yerine bombalamayı, kaçmayı tercih eden tarantulalardır. Yeni başlayanlar için uygun türlerdir.

Eski dünya türleri; avrupa, asya, afrika ve avusturalya anavatanlı türleri içinde barındırır. Bazen tam birer psikopata dönüşebilirler, ısırmaktan çekinmezler. Bu nedenlerle yeni başlayanlara pek önerilmezler.

tarantula1777373lu0



Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
13 Haziran 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Tarantula (Theraphosidae)



Tarantulaları diğer Arachnida(Örümceğimsiler) türlerinden ayırt etmenizi sağlayacak en belirgin özelliklerinden kimileri; uzun kıllı vücut yapısı, büyük dişler ve yapı olarak diğer örümceklerden çok daha iri olmalarıdır ve 900'e yakın türleri vardır.

Sanırım birçoğumuzu korkutan en dikkat çekici hususlar da bunlar diyebiliriz aynı zamanda. Doğa'nın karma'sı olsa gerek ki, bu şekilde evrim geçirmişler. Çoğu çizgi filmler de veya komedi filmlerinde denk geliriz, büyük ve iri olanların kafaları pek çalışmaz, sanırım Tarantulalar için de aynısını demek pek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle kafa yerine kas gücü gelişmiştir. Birçok türün akıl almaz avlanma metodları vardır, gördüğümüzde hepimizi şaşkına çevirirler. Ama bu Tarantulalar da malesef o şekilde şaşkına çevirecek pek bir özellik bulunmamaktadır. Kurnazlıklar veya değişik teknikler yerine gayet düz bir şekilde avlanmaktadırlar, aslında ben Tarantulalara Predator demeyi daha uygun görüyorum.


Harita
Ad:  map-tarantula-160-cb1438267545.gif
Gösterim: 388
Boyut:  11.1 KB
---(Sarı Yerler)Tarantula Aralığı

Tür:böcek

Diyet:Et obur vahşi
Ortalama yaşam süresi:En fazla 30 yıl
Boy:4.75 (12 cm) uzunluğunda, bacak açıklığı, 11 kadar (28 cm)
Ağırlık:1 ila 3 oz (28 g 85)
Göreceli:Bir çay bardağı Boyutu göreli


Tarantulalar 3 evre'ye girerler.

  • Sling
  • Sub-Adult
  • Adult
  • (BONUS) RIP


-derlemedir-
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
13 Haziran 2016       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Ad:  tarantula-in-web.jpg.adapt.945.1.jpg
Gösterim: 1286
Boyut:  76.7 KB
Ad:  tarantula-closeup-hand.jpg.adapt.945.1.jpg
Gösterim: 1678
Boyut:  54.5 KB
Ad:  tarantula-big.jpg.adapt.945.1.jpg
Gösterim: 2661
Boyut:  83.2 KB
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
13 Haziran 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Ad:  tarantula-1416348_960_720.jpg
Gösterim: 1568
Boyut:  141.9 KB

Benzer Konular

2 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
15 Mart 2007 / Misafir Hayali Karakterler
23 Şubat 2010 / Misafir Uzay Bilimleri
4 Nisan 2013 / nötrino Zooloji