Arama

Ardıç Kuşu (Turdus pilarus)

Güncelleme: 23 Şubat 2016 Gösterim: 6.895 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ARDIÇKUŞU.
Ardıçkuşları özellikle Avru­pa, Asya ve Amerika kıtalarında birçok türü yaşayan güzel ötüşlü kuşlardır. Turdidae fa­milyasından olan bu kuşların uzunlukları tü­rüne bağlı olarak 10 ile 30 cm arasında değişir. Genellikle sırtları kahverengi, göğüs­leri beyaz üstüne kara beneklidir. Gagaları ve bacakları oldukça ince olan ardıçkuşlarının kanatlan ve kuyrukları pek uzun sayılmaz.
Sponsorlu Bağlantılar

Ardıçkuşları daha çok hayvansal, ara sıra da bitkisel besinlerle beslenir. Birçoğu böcek ve solucan gibi en sevdiği yiyecekleri bulmak için yerde sıçrayarak dolaşırken, bazı türler de bir ağaca tüneyip yerde gördüğü avın üstüne hızla atlar. Avrupa'nın birçok yerinde ve Türkiye'de yaşayan ötücü ardıçkuşu (Tur-dus philomelos), salyangozları yiyebilmek için hayvanı gagasıyla tutup bir taşa vurarak kabuğunu kırar. Bazı türler yere düşmüş meyveleri gagalar, bazılan da ağaçlann ara­sında uçarak dalındaki meyveleri yer.

Ardıçkuşlarının birçok türü ormanların de­rinliklerinde ya da çevresinde barınır, bir bölümü de açıklık yerlerde yaşar. Bu kuşlar­dan bazıları bahçelerin, çayırlann ve gölgeli ağaçlıkların alışılmış konuklarıdır. Kuzey en­lemlerinde yaşayan türler, bazen çok uzun yol alarak kışın güneye doğru göç ederler. He­men hepsinin ötüşü hoş ve melodiktir; özel­likle bazılan duru, akıcı ve çan sesini andıran çınlamalı ötüşüyle dikkati çeker.

Ardıçkuşları ilkbaharda çiftleşir ve genel­likle ağaç dallarına, çalıların arasına, hatta bazen duvar çatlaklanna, ağaçların oyuklan-na ve yapıların saçaklanna çanak biçiminde yuvalar yaparlar. Dişi kuş yuvaya beyaz ya da mavi renkte, bazen üstü benekli, üç ile altı arasında yumurta bırakır. Bazı türlerde yalnız dişi, bazılannda da erkek ve dişi sırayla kuluçkaya yatarlar. Ana babanın elbirliğiyle besleyip gözettiği yavrular iyice büyümedikçe yuvadan aynlmaz.

Eskidünya, yani Avrupa ve Asya kıtalan, ardıçkuşlan açısından Yenidünya'dan daha zengindir. Avrupa'nın kuzeyinde üreyen ve yazı burada geçirdikten sonra kışın Türkiye, İtalya ve Yunanistan gibi güneydeki daha sıcak ülkelere göç eden bayağı ardıçkuşu (Turdus pilaris) Eskidünya'da en çok görülen türdür. Aslında Türkiye'de ardıçkuşu dendi­ğinde ilk akla gelen bu kuş olur; bu yüzden öbür türlerden ayırt etmek gerektiğinde baya­ğı ardıçkuşu denir.

Türkiye'de kışlayan türler­den biri de, adını kanatlannın altındaki tüyle­rin bakır kırmızısı renginden alan paskanattır (Turdus iliacus). Gene Eskidünya'da yaşayan ökse ardıçkuşu (Turdus viscivorus), şubat başlarında ağaçlann çatallanmış dallarına yu­va yapar. Bu iri kuş, yuvasına ve yavrularına yaklaşan davetsiz konuklan kaçırmak için korkusuzca dalışa geçebilir.Avrupa ve Türkiye'nin birçok bölgesindegörülen kara bakal ile boğmaklı bakal da gerçekte birer ardıçkuşu türüdür. Ama biri kapkara tüyleri, öbürü de boynundaki yakalık gibi beyaz lekesi nedeniyle değişik adlarla anılır

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen _EKSELANS_; 23 Şubat 2016 23:55 Sebep: konu düzeni
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
1 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Ardıç Kuşu (Turdus pilarus)

Sponsorlu Bağlantılar
Ardıç Kuşu (Turdus pilarus)

260px Mistle thrush

_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
23 Şubat 2016       Mesaj #3
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
ARDIÇKUŞU

Avrasya nın ılıman soğuk bölgelerinde yaşayan, siyaha yakın kahverengi tüylü, narin yapılı (boy 22 -30 cm), güzel ötüşlü kuş. (Turdus cinsinden olan ardıçkuşları kimi kuşbilimcıler- ce karatavukgiller [turdiae] familyasından, kimilerince de sinekkapangiller [muscica pidae] familyasından sayılır.)
Ardıçkuşlarıyla birlikte karatavuk türleri de turdus cinsine girer. Başlıca ardıçkuşları: ökseotu ardıçkuşu ( Tardus viscivorus), topkarın ardıçkuşu (T. pilaris), kolyeli ardıçkuşu ( T. Torçuatus), pasrengi ardıçkuşu ( T. iliacus), ezgili ve sürekli ötüşüyle ünlü güzel sesli ardıçkuşu ( T. ericetorum ya da T. philomelos), vb. Ardıçkuşları Avrasya’nın ılıman ve kuzey bölgelerinde çalılıklar ve çitler arasında yuva yapar, kışı çoğunlukla Akdeniz ülkelerinde ve Kuzey Afrika kıyılarında geçirir. Hepsi böcek, kurt, salyangoz, tane gibi çeşitli besinlerle beslenir. Karatavuklar gibi ardıçkuşları da çok ürkektir.

Büyük Larousse

Benzer Konular

1 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular
25 Haziran 2016 / pesimist Zooloji
9 Kasım 2010 / _Yağmur_ Zooloji
3 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular
21 Mayıs 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular