Arama

Bal Kılavuzu (Indicator indicator)

Güncelleme: 16 Eylül 2008 Gösterim: 2.375 Cevap: 0
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Bal Kılavuzu (Indicator indicator)

Sponsorlu Bağlantılar
İki türü Asya'da, geri kalanlarının tümü Afrika'da yaşayan 14 kuş türüne balkılavuzu denir. Oysa çok ilginç beslenme davranışıyla bu adı gerçekten hak eden yalnızca iki tür balkılavuzu vardır: Afrika'da yaşayan türlerden büyük balkılavuzu {Indicator indicator) ile pullu göğüslü balkılavuzu (Indicator variegatus).

Bu kuşlar, bal porsuğu denen bir porsuk türünün ya da karşılaştıkları insanların tepesinde döne döne uçup şakıyarak onları arı yuvalarının bulunduğu yere doğru götürürler. Peşlerine düşen bal avcısı kovanı kırıp içindeki balı alınca da petekte kalan balmumunu ve arı larvalarını yerler. Balkılavuzlarının bağırsaklarında balmumunun sindirimine yardımcı olan özel bakteriler vardır ve bütün omurgalılar arasında balmumuyla beslenen tek hayvan bunlardır.

Balkılavuzlarının öbür türleri de genellikle balansı ve yabanarısıyla beslenir, ama aynı davranışı göstermez. Bu türler, tünedikleri daldan ok gibi fırlayarak arıları uçarken havada yakalarlar.

Balkılavuzları küçük ya da orta irilikte kuşlardır. Sırtlarındaki tüyler genellikle kah-verengimsi boz, göğüsleri ve karınları daha açık renktedir. Kuyruklarında ve kanatlarında renkli lekeler bulunur. Bu kuşların çoğu kuluçka asalağıdır; yumurtalarını arıkuşu, sakallıkuş ve ağaçkakan gibi başka kuşların yuvalarına bırakırlar. Böylece yuvanın sahibi, balkılavuzunun yavrularını da kendisininki-lerle birlikte besleyip büyütür. Bazı türlerde, yavru balkılavuzlarının gagasında bir çift çengel gelişir; yavru, sonradan kaybolacak olan bu çengellerle yuva sahibinin yavrularını yaralar ya da öldürür ve bütün yiyeceği kendisi yiyerek uzun süre yuvada kalır.

balkilavuzu

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica


Benzer Konular

29 Nisan 2012 / Misafir Cevaplanmış
16 Kasım 2013 / Mystic@L Edebiyat
11 Nisan 2007 / virtuecat Bilgisayar