Arama

Kavgacı Siyam Balığı (Betta splendens)

Güncelleme: 21 Nisan 2018 Gösterim: 14.131 Cevap: 3
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
22 Eylül 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi

Kavgacı Siyam Balığı (Siamese Fighting Fish)

Ad:  betta3.JPG
Gösterim: 4253
Boyut:  40.9 KB

Beta ( Betta Splendens)


Sponsorlu Bağlantılar

Canlı renkleriyle akvaryumları süsle­yen bu balığın bir adı da kavgacı Siyam balığıdır. Bütün öbür hayvanlar gibi balıklar da belirli zamanlarda, özellikle üreme mevsiminde birbirleriyle dövüşürler. Ama küçük bir balık olan beta (Betta splendens) öylesine hırçın ve kavgacıdır ki, anayurdu olan Tay­land'da (eski Siyam) özel beta dövüşleri düzenlenir.

İki erkek beta aynı kaba konduğunda, içlerinden biri ölünceye kadar kıyasıya dövü­şürler. Doğadaki yaşam ortamından alınan bir beta ancak bir saat kadar yaşayabildiği halde, Taylandlılar yüzlerce yıldır melezledikleri betalar arasından 10 saat dövüşebilen şampiyonlar yetiştirmişlerdir. Bu beta dövüş­lerinde, tıpkı horoz dövüşlerinde olduğu gibi, izleyiciler hangi balığın yeneceği konusunda bahse tutuşurlar.

Kavgacılıkları dışında çarpıcı renkleri ve güzel görünümleriyle dikkati çeken betalar, dünyanın hemen her yerinde akvaryum me­raklılarının en sevdiği balıklardandır.

Doğada yalnızca kahverengi ya da yeşilimsi renkte olan bu balıkların çaprazlamayla üretilmiş örneklerinde erkekler mavi, kırmızı, yeşil ve eflatun renkleriyle göz alır. Yüzgeçleri de doğadaki örneklerinden daha geniş ve göste­rişlidir. Üstelik akvaryum için üretilmiş beta­ların erkekleri doğadaki kadar hırçın ve kav­gacı değildir; gene de iki erkeği aynı akvaryu­ma koymak gerektiğinde aralarını bir cam bölmeyle ayırmak gerekir. Camdan birbirleri­ni gören betalar, yüzgeçlerini gerip bu bölme­nin önünde gidip gelerek dövüşmeye hazırla­nırlar.
Ad:  betta6.JPG
Gösterim: 5873
Boyut:  67.8 KB

Bir tatlı su balığı olan betanın doğal yaşama alanı gölcükler, akaçlama kanalları ve akarsu­ların durgun kesimleridir. Anofel denen sıtma sivrisineği de bu durgun sularda ürediği için, sivrisineğin larvalarıyla beslenen beta, sıtma savaşının doğal yardımcılarından sayılır: Be­tanın yaşadığı durgun sularda hem oksijen az olduğundan, hem de solungaçları öbür balıklarınki gibi sudan oksijeni almaya pek elveriş­li olmadığından, hayvanın solungaçlarının üs­tünde özel bir solunum organı vardır. Bu yüzden betalar ara sıra su yüzeyine çıkar ve ağızlarını havayla doldurarak, bu organ aracı­lığıyla havanın oksijenini solurlar.

Betaların üreme davranışı da çok ilginçtir. Yumurtaların ve yumurtadan çıkan yavrula­rın bakımını, öbür balıklardaki gibi dişi değil erkek üstlenir. Üreme mevsimi geldiğinde, erkek beta su yüzeyine hava üfleyerek kabar­cıklar oluşturur. Sonra vücudundan sümüksü bir sıvı salgılayarak kabarcıkları bu maddeyle kaplar. Böylece birbirine sıkıca yapışan ka­barcıklar su üzerinde sal gibi yüzen bir küme oluşturur. Dişi balık yumurtalarını bu kabar­cıkların arasına bırakır ve erkek beta, küme­den ayrılıp düşen yumurtaları ağzıyla yakala­yıp yeniden yerine yerleştirir. Yavrular yu­murtadan çıkıncaya kadar bu köpükten yuva­yı özenle korur, gerektiğinde onarır ve başka balıkları, hatta dişisini bile yumurtalara yak­laştırmaz. Yumurtadan çıkan yavruları, ken­dilerine bakabilecek duruma gelinceye kadar koruyup gözetmek gene erkeğin görevidir.
MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2018 20:52
Harry Kewell - avatarı
Harry Kewell
Ziyaretçi
31 Mart 2009       Mesaj #2
Harry Kewell - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  betta7.JPG
Gösterim: 2163
Boyut:  50.5 KB
Gözlemlerim sonucunda yazacaklarım sizlere bilgi kaynağı olacaktır. Ayrıca belki anlayamadığınız konuları bu yazdığım bilgiler sonucunda daha rahat kavramanızı sağlayacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar
Beta balıklarının birçok cinsi olduğuna eminim, hatta bazı duyumlardan ve bazı akvaryumla ilgili sitelerde de bulunan yazıları gördüğümde bu cins çokluğu bana aha fazla inandırıcı geldi. Ülkemizde en bilinen cins Betalar sırasıyla:

1- Betta Splendes
2- Betta Dimidiata
3- Betta Rutilans

Bu üç cinsten de ülkemizde en sık bulunanı ise Betta Splendes tir. Ayrıca bazı yerlerde Beta balıkları “siyam ya da dövüşçü balığı” olarak ta adlandırılabilir. Güney Asya’da Beta balıkları çok değerli olup, bu balıklar için “Beta Dövüş Turnuvaları” bile yapılmaktadır. Bizim ülkemizde nasıl horoz dövüşü varsa Beta balıklarının dövüş mekanı ağırlıklı olarak ta Güney Asya’dır. Beta balıklarının toplandığı yerler ise pirinç tarlalarıdır. Aslında bu balıklar derin olmayan ve hareketsiz, durgun sularda yaşamaktadırlar. Ayrıca bu suların bir bölümü pirinç tarlalarından da geçmektedir ve yavru Betalar veya yumurtalar bu pirinç tarlalarına girmekte; sonuç olarak ta oradan büyüyüp gelişmektedir.

Beta balıkları labirentli balıklardır. Labirent denilen bir organ sonucu; oksijeni çok düşük sularda bile hayatta kalmalarını sağlayan bir organdır. Bu organ sayesinde aynı insanlar gibi doğrudan havadan da oksijen alabilirler. Ürerken de köpük yuva tekniğini kullanırlar.

Bakımı

Beta balıklarının bakımı aslında çok kolay ama bazı kişiler bu olayı çok büyütmektedirler. Beta balıkları kesinlikle fanusta, kavanozda ya da bardakta beslenmez. Çünkü bu balıklar ne kadar geniş alan olursa o kadar dirençli ve güzel görünüm kazanırlar. Beta balıkları için en küçük ideal akvaryum boyutu yükseklik:30cm * genişlik:30cm ebatlarında olmalıdır. İsterseniz bu ebatları kendinizce büyütebilirsiniz.

Akvaryumun içini donatmak içinse bol bitkili olması tercih edilir ama kesinlikle koyulan bitkiler balığın yüzüşünü etkilememelidir. Suyun üstünde duran köksüz su bitkileri ve akvaryumun dibinde çim gibi duran bitkiler bu iş için çok idealdir. Ayrıca Beta akvaryumunda bulunan bitkiler, akvaryum suyunun kirlenmesini geciktirir ve balığa oksijen katkısı sağlar.

Beta akvaryumunun ısısı en az 23°C - 24°C olmalıdır. Mayıs ayından sonra ise ısıtıcınızı kapatıp tekrar Eylül ayının ikinci haftasında tekrar kullanabilirsiniz. ısıtıcınızın 26°C -28°C derecede olması Beta balığınızı kesinlikle öldürmez ama çabuk yaşlandırmaya sebep verir. Böylece balığınızın ömrü kısalır.
Yemleme konusunda ise tavsiyem, canlı yem ya da kaliteli yemlerdir. Canlı yem kullanmanız ilk tavsiyemdir. Eğer sivri sinek ve karınca rahatlıkla bulabilirseniz Beta balığınıza verin, severek tüketirler.
Ad:  betta5.JPG
Gösterim: 1493
Boyut:  48.7 KB

Akvaryumunuzda kesinlikle filtre kullanmayın. Beta balıkları hareketli suyu sevmedikleri için, filtreli bir akvaryumda kolayca stres altına girebilir ve ölümle sonuçlanabilir.

Beta balıkları akvaryum aksesuarlarının içine girip orada kalmayı çok hoşlanırlar. eğer akvaryumunuza mağara veya onların saklanabileceği ufak bir yer yaparsanız çok daha iyi olacaktır. Bazı zamanlar her şeyden uzaklaşıp, kendini stresten uzak tutmak isteyecektir ve akvaryumunuzda bulunan mağara ve oyuklar onlar için bir nevi ilaç olacaktır.

Beta balıklarını başka balıkla beslemeyin. Dişi betalar barışçıldır ancak erkekleri ise çok hırçındır.
Suyun değişimi ise her ay değiştirmek şart değildir. 2 – 3 ay gibi uzun bir süreden sonra su değişimi yapabilirsiz ancak suyu tamamen değiştirmeyip sadece belli bir ( %20) miktar değiştirmeniz tavsiye edilir.

Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2018 20:53
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
24 Şubat 2011       Mesaj #3
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Latince Adı: Betta splendens
Ad:  betta4.jpg
Gösterim: 1496
Boyut:  44.2 KB

Habitatı ve Anavatanı: Tayland
Beslenme Biçimi: Etçil
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı Saldırgan
Yüzme Seviyesi: Yüzey
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renklidir ve daha uzun yüzgeçlere sahiptir.
Üreme: Erkek suyun üstüne köpükten yuva yapar erkek ve dişi yumurtlarken baba yumurtlararı bu köpüklere taşır ve yumurtalara bekçilik eder.
Sıcaklık: 26 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 30 lt
Su Sertliği: Orta
pH: 6-9
Zorluk Seviyesi: 1

Genel Yorum: Ülkemizde genelde fanuslarda ve bardaklarda satılan bu balıklar yaşatılma şekli açısından hak etikleri yeri bulamamış ticari kaygılar yüzünden üstün körü yaşatılmaya çalışılan narin ve asil balıklardır. Beta Cennet balığı Gurami gibi türler Labirentliler olarak adlandırılır bunun nedeni bulundukları sudaki oksijen miktarı çok düştüğünde hayatta kalmalarını sağlayan labirent adı verilen ek solunum organlarınada sahip olmalarıdır doğrudan havadan oksijen temin edebilirler. Fanuslarda satılmalarının nedeni Labirent olarak adlandırılan bir solunum sistemlerine daha sahip olmalarıdır. Labirentliler grubuna giren Güney Doğu Asya'nın bu kavgacı balığı genelde fanuslarda bakılmalarına rağmen en az 30 litrelik akvaryumlarda bakılmalıdır.

Davranış biçimleri gereği iki erkeği aynı ortamda yaşatamazsınız sonuç mutlaka bir balığın kaybedilmesi olacaktır. Bunu erkek betanıza ayna tutarak test edebilirsiniz. Beslenmelerinde seçiçi davranmazlar kaliteleli kuru yemler canlı yemler ve dondurulmuş yemlerle beslenebilirler. Aynı akvaryumda dişi beta beslenebilir ama dişi beta bulmak hem zordur hemde dişi betanın erkeğin darbelerinden korunmak için formda olması ve akvaryumun büyük ayrıca bol bitkilendirilmiş olması gerekir. Üremeleri su yüzeyinde erkek betanın yaptığı köpük yuvada gerçekleşir erkek yere düşen yumurtaları yuveya taşır. Mümkünse dişi ile erkek ayrı akvaryumlarda bakılıp kondüsyon kazandırılmalıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2018 21:06
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
2 Mayıs 2011       Mesaj #4
pesimist - avatarı
Ziyaretçi

Betta Splendens

Ad:  betta1.JPG
Gösterim: 1202
Boyut:  117.5 KB

Betta balığını kısaca tanımlar mısınız?
Erkekleri kavgacı olduğundan tek bakılan bir Güney Asya türüdür. 23-24 derece sıcaklıklarda rahatça yaşama imkanı vardır. Labirentli bir tür olup, su üzerinden de oksijen temin edebilmektedir. Rahat oksijen alması için akvaryumunuzun üstü açık olmalı ki rahat oksijen alsın.

Betta akvaryumumu ne sıklıkta temizlemeliyim ve nasıl yapmalıyım?
Ortalama olarak her ay 1 kez değiştirmenizde fayda vardır. Ancak su değişimi yaparken kesinlikle suyun tamamını değiştirmeyiniz; sadece %20 lik kısmını değiştirmeniz yeterlidir. Su içindeki çeşitli organizmalar tam yerini bulmuş olduğundan ve balığı su düzenine alışmış olduğundan, köklü su değişimleri balığınızı etkileyecektir. Bol bitkili Betta akvaryumlarında ise su kirlenmesi gecikecektir.

Betta balığını ne sıklıkta beslemeliyim?
Granül yem olarak hesaba aldığımız zaman 1 adet küçük parçacıktan günde 2 kez yemlenmesi ilk tercihtir. Ancak günde 3 veya 4 öğüne ayırdığınız zaman bazı zamanlar da düzenli olarak Bettanızı aç bırakmanız önerilir. Devamlı fazla öğünde yem tüketen Bettaların zamanla yüzüşleri kaybolup, dibe çöküp kalmaktadırlar. Belirlediğiniz günlerde düzenli oalrak 1 gün aç bıraktığınız takdirde Bettanızın vücudundan tıoksinlerin atılmasına da yardımcı olursunuz ve Bettanızın midesini de rahatlamaya yardımcı olursunuz.

Betta için akvaryumuma ideal su nasıl olmalıdır?
Çeşme suları idealdir fakat dikkat edilmesi gereken bir durum söz konusudur. Çeşme suları ağır aaaaller(klor,ilaç vs.) içerdiğinden Bettanıza zarar verir. Bundan dolayı çeşme suyunu kullanmadan yaklaşık 48 saat(2 gün) önceden bir yerde dinlendirilmesinde fayda vardır. Daha sonra dinlendirilmiş suyunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer isterseniz suyunuza ek takviye olarak çeşitli su düzenleyici ilaçlardan da kullanabilirsiniz. Ancak kaliteli markalar kullanmak şartıyla. Piyasa da ismi bile duyulmamış birçok marka bulunduğundan, ilaç vs. gibi durumlarda dikkat olmalısınız.

Betta akvaryumumda bazı bitkiler çürümüş, ne yapmamı önerirsiniz?
Bitkide farklı türleri beslemede aşırıya gitmeyin. Genel olarak su mercimeği, eledoa, Java moss, cabomba gibi piyasada da rahat bulabilecğeiniz türler Bettanız için daha faydalı olacaktır. Ayrıca doğal bir ortam görünümü de kazandırmış olup, oksijen içinde faydalı bir girişimde bulunmuş olacaksınız. Plastik bitkilerde aklınıza gelebilir, pek önerilmemekle birlikte dekor olarak kullabilirsiniz. Ancak doğallıktan yoksun olduğu için görünümden başka hiçbir özellik kaznadırmaz.

Betta balığım yüzmüyor devamlı su dibinde bezgin bir biçimde dipte duruyor, ne yapabilirim?
Çeşitli sebeplerden bu durum söz konusu olabilir. Su, ısı, stres ve hastalık gibi birçok durum söz konusu olabilir.Bu durumda Bettanızı durumunu çok iyi tespit edip derhal işe koyulmanız gerekebilir. Bazende hiçbir sorun olmamasına karşın balığınız yine de mutsuz görünebilir. Ancak bu durumda yapılması gereken bir durum yoktur. Balığınızın normal hali olup, gelecek günlerde yine eskisi gibi rahat yüzüş imkanı olacaktır. Bettanız için mağara ya da onun saklanabileceği bir bölüm gibi birşey olursa stresten uzak durup gelişimini rahat sağlayabilecektir. Bazı durumlarda ise akvaryumunuzun bulunduğu yerden de problemler çıkabilir. Işık yansıması, dış etkenler vb. Bettanızın dikkatini çekmesi gibi durumlar başlıcak durumlar olabilir.

Betta balığım için farklı yemler denememde sakıncalar olabilir?
Hayır bir sakınca yoktur. Ancak balığınız için uygun olan yemleri kullanmanız daha iyi olacaktır. Bazı tür yemler Betta balığınızın sindirim düzenini bozabilir. Sizin için en uygun yem türleri, kuru, granül ve canlı yemler olacaktır.
Ad:  betta2.JPG
Gösterim: 1377
Boyut:  64.5 KB

Betta balığının su üstünde köpük yapmasının nedenleri nelerdir?
Köpük yapma durumu erkek Bettalara ait durumdur. Zaman zaman dişilerde de görülen bir durumdur. Erkek Betta dişi gördüğü vakit eğer kendini hazır hissediyorsa köpük yapmaya başlar. Diğer bir durumda balığın rahat bir ortamda olup, su, ısı vb. şartların kendisi için iyi olduğu durumlarda da köpük yapar. Bu durum sağlıklı bir Bettanın göstergesidir.

Betta akvaryumuma deniz kabukları ya da deniz ürünleri gibi vb. şeyler koyabilir miyim?
Kesinlike tavsiye edilmeyen bir durumdur. Deniz ürünlerinden, deniz kumu, deniz kabuk vb. diğer şeyler suyun düzenini bozmakta ve Bettanız için ölümcül sonuçlar doğurmaktadır. Sadece tatlı su ürünlerini kullanmanız tavsiye edilir.

Bettaların aç kalma durumları hakkında bilgi verir misiniz?
Eğer işyeri, ofis vb. gibi yerde Bettanızı besleyip, hafta sonları Bettanızın yem ihtiyacını karşılayamıyorsanız bunun korkualcak bir tarafı yoktur. Ortalama olarak Bettalar 14-15 gün aç kalabilirler. Ancak bu durum çok zorda kalınmadığı süre için uygulanmaması gerekir. Çünkü Bettanız bu sere zarfı içinde aç kaldığı için direnci düşer ve hastalıklara kolay yakalanma durumuyla karşı karşıya kalır. Daha sonra Bettanızı kalite yemlerle besleyip eski gücüne kavuşturabilirsiniz
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2018 21:07

Benzer Konular

5 Aralık 2012 / asla_asla_deme Taslak Konular
11 Ocak 2013 / probLem girL Zooloji
6 Ağustos 2011 / ThinkerBeLL Taslak Konular
6 Haziran 2011 / pesimist Zooloji
6 Temmuz 2012 / Efulim Zooloji