Arama

Boran Kuşu (Hydrobates pelagicus)

Güncelleme: 22 Eylül 2008 Gösterim: 13.167 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
22 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Albatros ve yelkovankuşlarıyla akraba olan bu deniz kuşlarının, dünya­nın hemen her yanına dağılmış 20 kadar türü vardır. Ayrı bir familya oluşturan bu türler­den hepsinin sırt tüyleri koyu boz ya da kahverengi, göğüsleri daha açık renktedir. Albatros kadar olmasa bile, rüzgârlı havalar­da dengelerini yitirmeden uçmalarını sağla­yan oldukça uzun ve güçlü kanatları vardır. Borankuşu ya da fırtınakuşu adı da bu özellik­lerinden kaynaklanır. Albatroslar ve yelko-vankuşları gibi bu kuşların da burun delikleri, gaganın üstünde birleşen genişçe bir boru biçimindedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Borankuşları denizin üstünde dolaşarak av­lanan perde ayaklı kuşlardır. Kuzey yarıküre­de yaşayan türler suyun üstünde kısa ve hızlı adımlarla yürür gibi dolaşırken, güney yarıkü­redeki türler suyun üstünde sıçraya sıçraya yem arar. Buna karşılık türlerden çoğunun bacakları kısa ve güçsüz olduğu için karada yalpalayarak, beceriksizce yürürler.


Denizin üstünde kilometrelerce uçan bo­rankuşları karaya yalnızca üremek amacıyla çıkar ve kalabalık koloniler halinde yuvalanır. Yuvalarına geceleri girip çıktıkları için varlık­ları kolay kolay fark edilmeyen bu kuşlar aslında geceleri son derece gürültücüdür. Dişi borankuşu kaya yarıklarına ya da kıyıdaki yumuşak topraklarda kazdıkları oyuklara be­yaz, tek bir yumurta bırakır. Türlerin en tanınmışı olan bayağı borankuşu (Hydrobates pelagicus) Avrupa kıyılarındaki adalarda ve kayalıklarda ürer.


Ayrı bir familyanın üyesi olan dalıcı boran­kuşları, tombul gövdeleri ve kısa kanatlarıyla bu en yakın akrabalarına hemen hiç benzeme­yen, siyah-beyaz renkli küçük deniz kuşları­dır. Üstelik borankuşları gibi suyun üstünde sekerek ya da dolaşarak değil dalarak yiyecek ararlar.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

 Boran
17 Kasım 2006 / BARIŞ Müzik tr
17 Kasım 2006 / Asi-BeL Siyaset tr
27 Mayıs 2012 / _Yağmur_ Basın/Magazin tr
3 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular
29 Şubat 2016 / Baturalp X-Sözlük