Arama

Boa Yılanı (Constrictor constrictor)

Güncelleme: 4 Eylül 2013 Gösterim: 8.299 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
23 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
bogayilani3297386lm7

Sponsorlu Bağlantılar
Bu yılanlar konusunda insanın kanını donduracak kadar korkunç öyküler anlatıhrsa da, boa yılanı ne söylendiği kadar büyük, ne de öylesine güçlüdür. Bu abartılı öyküler büyük olasılıkla boanın anakonda ve piton gibi çok daha iri akrabalarıyla karıştırılmasın­dan doğmuştur.
Uzunluğu ender olarak 3,5 metreyi aşan boa (Constrictor constrictor), kuzudan daha iri hayvanları öldürüp yutamaz; bu yüzden, yay­gın inanışın tersine, insanlar için tehlikeli değildir.

Adına başka bir belirtme sözcüğü eklenme­den yalnızca boa dendiğinde bu tür anlaşılırsa da, boaların daha çok Orta ve Güney Ameri­ka'da yaşayan 60 kadar türü vardır. Anakon­da ve pitonlarla birlikte boagiller (Boidae) familyasını oluşturan bu yılanların hepsi ze­hirsizdir. Bütün türlerde iyice küçülerek kö-relmiş arka bacak kalıntıları bulunur. Boala­rın çoğu canlı yavru doğurur; yani yumurtalar dişinin içinde çatlayarak açıldığı için, yavrular yumurtadan çıkmış ve gelişmiş olarak doğar. Bu yılanların üreme hızı çok yüksektir İngiltere'ye götürülen bir boa yı­lanının Londra Hayvanat Bahçesi'nde bir seferde 42 yavru doğurduğu kayıtlara geç­miştir.

Boa yılanının doğal yaşama ortamı Meksi­ka'nın kuzeyinden Arjantin'in içlerine kadar olan bölge ile Batı Hint Adaları'dır. Rengi kızılımsı kahverengi olan bu yılanın derisi, sarı ve kahverenginin açıklı koyulu tonlarında iri, oval lekelerle kaplıdır. Gövdesini ağaç dallarına dolayarak bütün gün yaprakların arasında gizlenip av kollayan boa yılanı daha çok küçük memelilere ve kuşlara saldırır. Uzun ve kıvrık dişleriyle avını ısırdıktan sonra, kalın gövdesiyle sararak boğuncaya kadar sıkar.

Karadeniz Bölgesi dışında Türkiye'nin her yerinde görülen bozyörük (Eryx jaculus) de bir boa türüdür. Daha çok Afrika'nın kuzeyi, Hindistan ve Orta Asya gibi kurak yerlerde yaşayan bu cinsin üyelerine kum boası denir. Gündüzleri kayaların altındaki oyuklara giz­lenen, bazen de kumları kazarak içine giren kum boaları genellikle öbür boa türlerinden daha kısadır. Bozyörüğün uzunluğu 1 metreyi bile bulmaz.

Ayrıca Bknz : Sürüngen Resimleri

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 24 Eylül 2008 13:50
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
avci_omer - avatarı
avci_omer
Ziyaretçi
15 Ekim 2008       Mesaj #2
avci_omer - avatarı
Ziyaretçi
türkiyedeki boa türü yılan sadece budur

Sponsorlu Bağlantılar
eryx jaculus1

Eryx jaculus
Linnaeus, 1758

Mahmuzlu Yılan

Genel Özellikler: Boğa Yılanları ailesinden (en büyük yılan türleri ailesi) olan bu türün en büyük özelliği zehirsiz olmaları ve avlarını boğarak öldürmeleri. Benekli olan sırt bölgesinin rengi genel olarak kahverengi ve tonlarında olur. Beneklerinin rengiyse sarımsı beyaz. Karın bölgesi kirli beyaz, bazen küçük koyu benekler olabilir. Besinlerinin büyük bir kısmını fare gibi kemiriciler oluşturur.
Bunun yanında küçük sürüngenleri, salyangozları da yiyebilirler. Kemiricilerle beslendikleri için fare sayısının artmasını engellerler. Bundan dolayı oldukça yararlıdırlar. Sabahleyin ve akşamüzeri aktiflik gösterirler. Dişiler bir defada 14 cm boylarında 18-20 kadar canlı yavru doğurur (Ağustos ve Eylül). Su ihtiyacını bitkilerin üzerindeki çiylerden karşılar. Rahatsız edilmedikleri sürece insanlara saldırmazlar. Boyları 1 metre kadar olabilir.

Habitat: Kurak yerlerdeki kumlu, taşlı yerlerde yaşarlar. Aktif olmadıkları zaman taş altları ve kemirici yuvalarında saklanırlar. Kuma gömüldükleri de olur. Yüksekliği 1200 metreye kadar olan yerlerde bulunabilirler.

Türkiye'deki Dağılım: Trakya, Güney ve Batı Anadolu, Şanlıurfa civarı ve Doğu Anadolu'da habitatın uygun olduğu yerlerde dağılım gösterirler.
Not: Türkiye'de iki tane alt türü bulunur;
a- Eryx jaculus turcicus (Oliver, 1801)
b- Eryx jaculus familiaris Eichwald, 1831

_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
4 Eylül 2013       Mesaj #3
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
BOA YILANI (BOİDAE)
MsXLabs.org

boayilani4

Boa yılanı, romantik hikayelerde, gezginlerin karşılaştığı alışılagelmiş tehlikeli hayvanlardan biridir.Boagiller familyasından birkaç yılana, günlük dilde boa yılanı adı verilir.Ama bunların arasında hiçbiri avını sıkarak öldüren boa yılanı kadar ünlü değildir.Oysa boa ismi de artık herhangi bir iri yılan anlamına gelmektedir.Aslında boa, Boagiller familyasının en iri yılanı da değildir.Mesela bir Anakonda'nın yanında cüce kalır.Boaların çoğunun boyu abartılmıştır.Ama 5.55 metre boyunda bir boa yılanı görüldüğüne dair inanılır belgeler vardır.Genellikle 4.5 metre boyunda bir boa, bu tür için çok uzun sayılır.Boa yılanı, Amerika'nın sıcak kesimlerinde, Meksika'nın kuzeyinden Arjantin'e kadar olan bölgede ayrıca Trinidad'da ve Küçük Antillerden birkaç adada bulunur.

boayilani3

YAŞAYIŞ
Aslında boa yılanı, insanlar için hemen hemen zararsızdır.Bununla beraber insanların oturduğu bir yerin yakınında görüldüğü zaman büyük bir korkuya yol açar.Halbuki Boa yılanı zehirsizdir ve hayvanların çoğu gibi durup savaşmaktansa, kaçmayı tercih eder.Bir boa yılanı, saldırmaya zorlansa bile herhalde bir insanı sıkarak öldürecek büyüklükte değildir.Yani insanı boğmak için, gövdesine birkaç defa sarılacak kadar uzun olamaz.Üstelik bir saldırı karşısında bir insan koşarak kolaylıkla kaçabilir.Çünkü bu hayvanlar karada hızla hareket edemezler.Daha küçük bir tür olan Kaliforniya pembe boa yılanının saatte 400 metre hızla ilerlediği, zaman zaman bunun iki katına çıkarabildiği belgelenmiştir.
Boa yılanı, suyun yakınından ayrılmayan akrabası anakondanın aksine, çeşitli yerlerde yaşar, Meksika'da çöllerin çevresindeki yarı kulak yerlerde bulunur, tropik Amerika'da ise sık, nemli ormanlarda yaşar.Ama suya pek ender girdiği için, besin konusunda anakondayla rekabet etmez.Bundan başka, boa, ağaçlarda daha uzun zaman kalır.Anakonda ise ağaca pek az tırmanır.Boa yılanı daha çok geçmeden faaldir ama gündüz ava çıktığı da olur.Bu hayvan ekinler arasında ve çiftliklerde görülebilir.Aç kalınca besin peşinde köylere de girer.
Boa yılanı besin olarak genelde, iri kertenkele, iri kuşlar, böcekler gibi canlıları tercih eder.

boayilani2

ÜREME
Boa yılanlarıyla pitonların hem erkeklerinde hem de dişilerinde, cinsiyet ve boşaltım açıklığı olan gövdenin iki yanında, bir çift mahmuz vardır.Bu mahmuzlar arka ayakların son kalıntılarıdır.Boa yılanlarında ayrıca kalça kuşağının izleri de bulunur.Erkeğin mahmuzları dişininkinden uzundur.Erkek dişiyi uyararak çiftleşmeyi sağlamak için mahmuzlarıyla onun vücudunu özellikle cinsiyet bölgesinin etrafına kaşır.Sonunda dişi, kuyruğunu kaldırarak, erkeğin kuyruğunu kendisine dolamasına izin verir ve birleşme olur.
Üremenin ayrıntıları iyi bilinmemektedir.Trinidad'da aralıktan marta kadar çiftleşme olduğu görülmüştür.Yavrular canlı olarak doğar.Ortalama uzunlukları 50 santimdir.Bir dişi genellikle bir seferde 20-60 yavru yapar.Yavruların boyu bir yılda iki katına çıkabilir.Aslında büyüme hızı ısıya ve besin bolluğuna bağlıdır.Bazı yavrular 2 ya da 3 yaşındayken erginliğe erişirler.

boayilani

Kaynak: discoveranimal.com

Benzer Konular

7 Mayıs 2014 / bi quan Zooloji
12 Ocak 2014 / iceslush Zooloji
4 Eylül 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
25 Haziran 2015 / nötrino Zooloji