Arama

Kızıl Akbaba (Gyps fulvus)

Güncelleme: 1 Temmuz 2016 Gösterim: 2.167 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
3 Ekim 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Tür, 95-110 cm boyunda, 230-265 kanat açıklığındadır. Ağırlığı 6 ila 10 kg. arasındadır. Kel başları, geniş kanatlarıyla ve kısa kuyruklarıyla tipik Eski Dünya akbabaları görünümündedirler. Beyaz yakalı bir boğazı ve sarı gagası vardır. Vücudun diğer tüyleri ve kanatlar koyu renkli tüylerle kaplıdır.
Diğer akbabalar gibi leş yiyerek beslenirler. Çoğunlukla açık arazilerdeki ölü hayvanları sürüler halinde bulup yerler. Beslenirken homurtular ve ıslık gibi sesler çıkarırlar.
Sponsorlu Bağlantılar
Yuvalarını uçurum kenarlarına, sarp yerlere yaparlar. Genellikle tek yumurta yumurtlar ve üzerinde kuluçkaya yatarlar.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
1 Temmuz 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Kızıl Akbaba (Gyps fulvus)


Ad:  akbaba.jpg
Gösterim: 404
Boyut:  52.0 KB
Gyps fulvus (Kızıl Akbaba)
Sponsorlu Bağlantılar
Büyük boylu bir akbabadır. Kızıl gövdesi ve kanat örtüleri, siyah kanat ve kuyruk telekleriyle kontrast oluşturur. Başı ve boynu beyaz havla kaplıdır. Kanat altının ortasında açık renk bir şerit bulunabilir. Gencinin kanat altı daha açık renkli, yakası koyu renklidir. Kuyruğu kara akbabadan küttür. Genellikle yüksekte uçar, kanatlarını yukarı kaldırarak dönerek yükselir. Kayalık ve dağlık arazide yaşar, kaya yarlarındaki çıkıntılarda koloniler halinde yuva yapar. Leş başında sırası kara akbabadan sonra gelir. Kurtları öldürmek için atılan zehirli etler nedeniyle sayıları azalmıştır. Toroslar, doğu Karadeniz Dağları ve Doğu Anadolu’da lokal olarak bulunur. Boy 95-105 cm ve kanat açıklığı 240-280 cm’dir (Heinzel vd., 1995).

-Akbaba, gündüz yırtıcıları (Falconiformes) takımının Yeni Dünya akbabaları (Cathartidae) familyasını ve Atmacagiller (Accipitridae) familyasına ait Eski Dünya akbabaları (Aegypiinae) alt familyasını oluşturan ve iri, leş yiyen kuşların ortak adıdır. Akbaba terimi belirli bir taksonomik grubu karşılamaz.


Akbaba Türleri


  • Amerika Kara Akbabası: Amerika kıtasının tropik bölgelerinde yaşayan bu akbaba türü bazen ılıman bölgelere de gitmektedir. Amerika Kara Akbabasının kuyruğu ve kanatları kısa, kafası çıplak ve siyah olmaktadır. Bunların yanı sıra tüylü bir uzun boynu bulunmaktadır. Bu akbaba türü 60 santimetre boylarındadır.
  • Kral Akbaba:Güney Meksika ve Arjantin arasındaki bölgede yaşayan bu akbaba türü, parlak renkli, baş ve boyun kısmı kırmızı, gözleri kırmızı halkalı, sırtı sarı, altı beyaz ve yakası gridir. Bu akbaba türünün boyu 70 santimetre uzunluğunda olmaktadır. Kanatlarının açılmış şekildeki uzunluğu 1,7 metredir. Kral Akbabalar genellikle yağmur ormanları üzerinde küme halinde uçmaktadırlar.
  • Kızıl Akbaba: Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Hindistan sınırları içerisinde kalan bölgede yaşamaktadırlar. Tüyleri kızıl kahverengi ve kabarık olan bu akbaba türünün yakası beyaz renkte olmaktadır. Genellikle kayalık bölgelerde yaşayan bu tür, yuvalarını da bu alanlarda yaparlar. Türkiye'de görülebilen bu tür, batı hariç tüm bölgelerde bulunabilmektedir.
  • Kara Akbaba: Güney Avrupa'dan Çin'e kadar olan alan içerisindeki bölgede bulunmaktadırlar. Eski dünya türlerinden olan bu akbaba türü, diğer türlere göre daha büyük olmaktadırlar. Uzunlukları ortalama 1 metre olan bu türün, kanatlarının açık hali ortalama 270 santimetre olmaktadır. Ağırlıkları da ortalama 10 kilogramdır. Kara Akbaba dağlık bölgelerde yaşamaktadır. Tüyleri koyu kahverengidir, boynunda tüy yoktur.
  • Mısır Akbabası: Hindistan, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Afrika ve Güney Avrupa sınırları içerisindeki bölgede yaşamaktadırlar. Tüyleri siyah renkli olan bu akbaba türünün baş derisi sarı ve tüysüz olmaktadır. Kuyruk lekeleri de siyahtır. Açık araziler, kayalık alanlarda yaşamlarını sürdürürler. Mısır Akbabası Türkiye'de yaygın görülen türlerden birisi olmaktadır.

AKBABA (türkçe) ingilizcesi

1. n. vulture,

-derlemedir-


Benzer Konular

24 Mart 2009 / BrookLyn Taslak Konular
 Akbaba
27 Ekim 2006 / GusinapsE Müzik tr
16 Nisan 2011 / ThinkerBeLL Zooloji
17 Haziran 2009 / nünü Rüya Tabirleri
7 Haziran 2016 / Baturalp Sinema tr