Arama

Emu (Dromaius novaehollandiae)

Güncelleme: 11 Ağustos 2011 Gösterim: 2.291 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Avustralya'da yaşayan emu (Dromaius novaehollandiae), tıpkı devekuşu gibi kanat­ları köreldiği için uçamayan, çok iri bir kuştur . Avrupalılar'ın Avustralya' ya yerleşmesinden önce bu kuşlar kıtanın kumlu düzlüklerinde sürüler halinde dolaşır­lardı. Çok hızlı koştukları için, bumerang, ağ ya da kement gibi ilkel silahlarla avlanan Avustralya Yerlileri'nin elinden kurtulmaları kolay oluyordu. Üstelik köşeye kıstırıldıkla­rında arkalarını dönüp güçlü ayaklarıyla tek­me atarak kendilerini savunabiliyorlardı. Ne var ki, tüfekle avlanan Avrupalılar'ın kıtaya gelmesiyle emuların güvenli yaşamı sona erdi. O günden sonra etinden, gösterişli tüylerin­den ve derialtı yağından yararlanmak için durmadan avlanan, ayrıca ekinlere zarar ver­dikler için öldürülen emuların sayısı giderek azaldı. Bugün kıtanın içlerindeki açık düzlük­lerde sürülere rastlanırsa da, yerleşme bölge­lerinin çevresinde serbestçe dolaşan bir tek emu kalmamıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

emulh5



Erişkin bir emunun yerden yüksekliği 1,5 metreyi, ağırlığı da 45 kilogramı bulur. Afri­ka'da yaşayan devekuşundan sonra dünyanın en iri kuşudur. Tüylerinin rengi siyaha yakın kahverengi olan bu kuşlar devekuşuna çok benzer, yalnız kanatlarının ve kuyruğunun ucunda kıvrık beyaz tüyler yoktur. Uçuşacak kadar ince ve yumuşak olan tüyleri başında ve uzun boynunda çok seyrektir; buna karşılık sırtı, ortadan tarakla ayrılmış gibi iki yana ya­tan çok sık tüylerle kaplıdır.

Emular en çok bitki kökleri ve meyveyle beslenir, ayrıca tarım ürünlerine zarar veren tırtılları yerler. Üreme mevsiminde erkek ve dişi emular uğultuyu andıran boğuk bir sesle öterler; ama erkeğin ötüşü daha güçlü ve tiz­dir. Dişi kuş, yerdeki bir oyuğun içini bazen otlar ve yapraklarla döşeyip benekli ve yeşil kabuklu iri yumurtalarını bu yuvaya bırakır. Yumurtaların üzerinde kuluçkaya yatan ge­nellikle erkek kuştur; bu arada dişi de bir ön­ceki yıl aralarına katılan yavruların bakımıyla ilgilenir. Yumurtadan yeni çıkmış civcivleri­nin tüyleri siyah-beyaz çizgilidir; yavru tüy değiştirdikçe bu çizgiler yok olur. Emuların suya girmekten kaçınmadıkları, hatta geniş ır­makları yüzerek geçtikleri söylenir.

Msxlabs & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Harry Kewell - avatarı
Harry Kewell
Ziyaretçi
31 Mart 2009       Mesaj #2
Harry Kewell - avatarı
Ziyaretçi
3339311780 cbb90ce05c

Sponsorlu Bağlantılar
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
11 Ağustos 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Emu

images?qtbnANd9GcTJJlKUUzLSjQtScYmHUz8YgdHyZQaVunWfkwVmhBRAiuzjzMHw

Tepelidevekuşları takımının koşucudevekuşugiller familyasından, Avustralya'da yaşayan bir tür, koşucudevekuşu (Dromaeus novae-hollandiae). Çok büyüktür (boyu 2 m) ve uçamaz. Rengi soluk esmer, boynu tüylüdür. Kanatları iyice körelmiş ve tüylerinin altında kalmıştır. Ovalık yerlerde, sürüler hâlinde yaşarlar.