Arama

Manati

Güncelleme: 10 Ekim 2008 Gösterim: 3.004 Cevap: 0
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
10 Ekim 2008       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
MANATÍ.

Sponsorlu Bağlantılar
manati08td2

Manatiler ve yakın akrabası olan dugonglar birçok denizkızı efsanesine yol açtığı sanılan memeli su hayvanlarıdır. Ağırlı­ğı yaklaşık 700 kilograma ulaşabilen bu hay­vanlar sık sık başları suyun dışında kalacak biçimde dik durduklarından uzaktan bakan insanları yanıltmış olabilirler.

Manatilerin kuyruklarına doğru incelen gövdesi yuvarlak, başı küt, ön bacakları kürek biçimindedir. Arka bacakları ise yok­tur. Paleti andıran kuyrukları geniş ve yassı­dır. Ön bacaklarının ucunda üçer tane küçük tırnak bulunur. Daha iri yapılı olan dugongun (Dugong dugon) kuyruğu çatallı, ön bacakları tırnaksızdır. Morslar gibi yaklaşık 25 cm uzunluğunda dişleri olan erkek dugonglar manatilerden kolayca ayırt edilir. Dugonglar yalnızca denizde yaşamakla birlikte bazı ma­natiler göllerde ve akarsularda bulunur.

Manatilerin üç türü vardır. Bunlardan biri Batı Afrika'da, ikincisi ABD'nin Florida kıyı­ları boyunca ve Batı Hint Adaları çevresinde, trafiğe açık kalmasına yardımcı olmaktadır­lar. Beslenmelerinin tümüyle yosunlara ve bitkilere bağlı olması nedeniyle manatilere ve dugonglara da bazen denizineği denmektedir.

Dugong Avustralya açıkla­rında, Kızıldeniz'de ve Hint Okyanusu'nda bulunur.

Bazı bölgelerde eti, derisi ve yağı için kırıma uğratılan, ırmak trafiğinin yoğun oldu­ğu yerlerde teknelerin uskuruna çarpıp yara­lanan ya da ölen bu hayvanların soyu tüken­me tehlikesiyle karşı karşıyadır. Özellikle Amazon manatisinin (Trichechus inunguis) sayısı çok azalmıştır. Dugong ve manatilerin akrabası olan denizineği {Hydrodamalis gi-gas) yakın bir döneme kadar Bering Boğazı'n-da ve çevresinde yaşıyordu. Eti ve derisi için kırıma uğratılan bu tür 18. yüzyılın ortaların­da tümüyle yok edilmiştir.

Soyu tükenmiş denizineği gibi manatiler ve dugonglar da yalnız deniz yosunları ve su bitkileriyle beslenmekte.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...

Benzer Konular

21 Ocak 2013 / nötrino Uzay Bilimleri