Arama

Manda (Bubalus)

Güncelleme: 21 Ağustos 2013 Gösterim: 8.439 Cevap: 2
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
10 Ekim 2008       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
MANDA. Gevişgetiren hayvanlardan olan mandanın biri Asya, öbürü Afrika kökenli iki türü vardır. Çok eskiden evcilleştirilen Asya mandasının (Bubalis bubalis) sütünden, etin­den, gücünden ve derisinden yararlanılmakta­dır. Öte yandan bu türün Hindistan'dan doğuya doğru Borneo'ya kadar uzanan bölge­lerde yabanıl sürüler halinde yaşayan çeşitli alttürleri vardır. Afrika'da Sahra'nın güneyin­de kalan çeşitli bölgelerde yaşayan Afrika mandası (Syncerus caffer) ise tümüyle yabanıl bir türdür.

Sponsorlu Bağlantılar
Akarsuların yakınlarındaki uzun otlarla kaplı düzlüklerde dolaşan Asya mandası, suya girmeyi ve çamura yatmayı çok sever. Böylece hem sineklerden korunur, hem de serinlemiş olur. Aşırı nemli ve sıcak ortamlar¬da yaşamaya yatkınlıkları nedeniyle evcil soyları özellikle Güney Asya'daki pirinç tarla¬larında son derece değerli bir yük ve çeki hayvanıdır. Filipinler'de 1 milyonu aşkın, Hindistan'da milyonlarca evcil manda işe koşulmaktadır.

Asya mandası anayurdundan uzak, yeryü¬zünün birçok sıcak ve ılıman bölgesinde de yetiştirilen evcil hayvanlar arasında yer alır. Türkiye'de 500 bin dolayında manda yaşa¬makta, bu hayvanlar büyük ölçüde Karadeniz Bölgesi'nin iç, İç Anadolu Bölgesi'nin kuzey kesimlerinde yetiştirilmektedir. Mandanın gücünden yararlanılmasının yanı sıra sütünün içerdiği yüksek yağ oranı nedeniyle krema ve kaymak üretiminde özel bir yeri vardır.

Asya mandası 2 metreye yaklaşan omuz yüksekliğiyle çoğu evcil sığırdan daha iri ve hantal yapılıdır. Ağırlığı en çok 800 kg dola¬yında, postu seyrek tüylü, mat siyah ya da koyu boz renklidir. Mandanın erkeğine boğa, dişisine inek, yavrusuna malak denir. Boğala¬rın iki ucu arasında uzunluğu 1,5 metreyi aşan iri boynuzları önce dışarıya doğru uzadıktan sonra geriye kıvrılıp hilal biçimini alır.

Asya mandasına benzeyen Afrika mandası¬nın omuz yüksekliği 1,5 metreye, ağırlığı 900 kilograma ulaşabilir. Boynuzlarının bir uçtan öbür uca uzunluğu ise bazen 1 metreyi aşar. Afrika'nın birçok yerinde bulunan bu türe kıtanın güney ucundan kuzeyde Sudan'a, batıda Gambia'ya kadar rastlanır. Batı Afri¬ka'da yaşayan mandalar daha küçük yapılı ve daha kısa boynuzludur. Postu da Doğu Afri¬ka'da yaşayan iri mandalar gibi siyah değil kırmızımsıdır. Eskiden çok daha yaygın ve kalabalık sürüler halinde yaşayan Afrika mandalarının sayısı özellikle aşırı avlanma sonucunda çok azalmıştır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
1 Haziran 2011       Mesaj #2
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Manda
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

İki türü vardır:
  • Asya mandası, Boynuzlugiller familyasının sığırlar alt familyasına ait bir tür.
  • Afrika mandası, Boynuzlugiller familyasının sığırlar alt familyasına ait bir tür.

Son düzenleyen Mira; 21 Ağustos 2013 12:38 Sebep: Kırık resim kaldırıldı ve yazı düzenlendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
21 Ağustos 2013       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Manda
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Gevişgetirenlerin boynuzlugiller familyasından bir hayvan, susığırı, buffalo (Bubalus).
Evcil mandanın atası Hint mandasıdır. (B. arnce). Bu yabanî manda, eskiden Çin'den Kuzey Afrika'ya, hatta Avrupa'ya kadar yayılmışken günümüzde çok azalmış ve yaşama alanı daralmıştır. Hint mandası 3 m. uzunluğunda, 1,8 m. yüksekliğinde ve yaklaşık 1 ton ağırlığında, çok iri bir hayvandır. Boynuzları çok büyük ve çok sivridir. Sulak yerlerde, sular ve çamurlar içinde yaşamayı sever. En fazla 20 hayvanlık sürüler hâlinde dolaşır. Evcil mandaysa, günümüzde hemen hemen bütün dünyaya yayılmıştır (Asya, Afrika, tropikal Amerika, Avustralya). Özellikle tropikal ve yarıtropikal bölgelerde çok yetiştirilen, gücünden, etinden ve sütünden yararlanılan bir hayvandır. Sütü inek sütünden daha yağlıdır; tereyağı ve çeşitli peynirlerin yapımında kullanılır. Aynı familyanın başka bir cinsinden olan Afrika yaban mandası (Syncerus caffer), çok fazla avlanması nedeniyle günümüzde az sayıda kalmıştır. Yaban mandalarının özellikle tek yaşayan yaşlı bireyleri tehlikeli ve avlanmaları zor hayvanlardır. Bunlardan başka Amerika bizonuna da Amerika mandası ya da buffalo denilmektedir.

Benzer Konular

16 Mart 2014 / Misafir Cevaplanmış
20 Kasım 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
1 Mart 2013 / _Yağmur_ Ziraat
18 Ocak 2016 / _KleopatrA_ Taslak Konular