Arama

Bıldırcın (Coturnix coturnix)

Güncelleme: 3 Ağustos 2018 Gösterim: 12.396 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

bıldırcın

Ad:  bıldırcın5.jpg
Gösterim: 606
Boyut:  18.6 KB

Galliformes (tavuksular) takımının Phasianidae familyasından, küçük yapılı, kısa kuyruklu 130 kuş türünün ortak adı.
Sponsorlu Bağlantılar

Eskidünya bıldırcınlarının 95 türü ya Phasianinae altfamilyası içinde ya da ayrı bir altfamilya (Perdicinae) olarak sınıflandırılır. 35 türüyle Odontophorinae altfamilyasını oluşturan Yenidünya bıldırcınları ise daha çok Eskidünya kekliklerine benzer.

Eskidünya bıldırcınları, Yenidünya bıldırcınlarından daha küçük ve dolgun vücutlu ova kuşlarıdır. Gaga kenarları düzgün, ayakları genellikle mahmuzludur. En iyi bilinen türü, Avrupa, Batı ve Orta Asya, Hindistan ve Afrika’da yaygın olan bayağı bıldırcındır (Coturnix coturnix). Galliformes takımının tek göçmen türü olan bu kuş Hindistan ve Afrika’nın yerlisidir; öbür bölgelerde yalnız yaz aylarında bulunur. 16-18 cm uzunluğunda, sarı kahverengi çizgilidir. Üreme döneminde geniş düzlükleri yeğler, sık çalılık ve ağaçlıklara yanaşmaz; başta tahıl tarlaları olmak üzere tarım alanlarında çok görülür. Hem bitkisel, hem hayvansal besinlerle beslenen bıldırcın başta böcekler olmak üzere omurgasızları ve tohumları yer. Tavuk gibi ayağıyla yeri eşeleyerek yem araması tipik özelliğidir. Nisanda başlayan üreme döneminde dişi bıldırcın, yerde, 7-13,5 cm çapında iyi gizlenmiş bir yuva yapar ve hemen hemen tam yuvarlak 8-13 yumurta bırakır. Kuluçka süresi 17-20 gündür. Bir mevsimde genellikle iki kez kuluçkaya yatılır. Erkeği de kuluçka döneminde genellikle dişiye yardımcı olur. Yumurtadan çıkan yavru bıldırcın ilk yazını ana-babasının yanında geçirir.

Bıldırcınlar, ağaçsız düzlükleri ve çalılık kenarlarını seven kuşlardır. Batı Palearktik bölge bıldırcınları, ağustos sonundan ekime kadar olan dönemde, sürüler halinde Akdeniz’i ve Büyük Sahra’yı geçerek Afrika’ya göçerler. Bıldırcın, başta Orta Anadolu yaylaları olmak üzere Türkiye’nin her bölgesindeki tarla ve kırlarda ürer. Güzün göç sırasında, özellikle Karadeniz kıyılarında çok sayıda görülür. Az sayıda bıldırcın da Akdeniz ve Güney Ege bölgelerinde kışlar. Afrika’nın doğusunda yaşayan mavi bıldırcın (Coturnix adamsonî) 13 cm uzunluğundadır. Hindistan’ın Perdicula cinsi küçük keklikleri de genellikle çalı bıldırcını olarak tanınır.

Yenidünya bıldırcınlarının gagası Eskidünya türlerininkinden daha güçlüdür, ayak mahmuzları da yoktur. Kuzey Amerika’da 20 dolayında alttürü bulunan Virginia bıldırcını (Colinus virginianus) Kanada’nın güneyinden Guatemala’ya kadar yayılır. Gene Kuzey Amerika’da sık görülen California bıldırcını (Lophortyx californicus) ile çöl bıldırcını (L. gambelii) önemli av kuşlarıdır. Her iki türde de, erkeklerde daha uzun olan öne kıvrık bir sorguç bulunur.

Mavi bıldırcın (Callipepla squamata) Kuzey Amerika’nın daha doğudaki bölgelerinde görülen kül renginde, benekli, tepeliği ak uçlu bir türdür ve bıldırcınların en hızlısıdır. Sorguçlu bıldırcın (Oreortyx pictus) 1/2 kg’yi aşan ağırlığıyla Amerika bıldırcınlarının en büyüğü sayılır. Orta Amerika’nın ötücü bıldırcını (Dactylortyx thoracicus) uyumlu, müzikal bir ses çıkarır. Meksika’nın ağaç bıldırcını (Dendrortyx maeroura) 33 cm uzunluğunda, ormantavuğunu andıran bir türdür. Odontophorus cinsinden olan iri yapılı orman bıldırcını, Güney Amerika’da geniş bir dağılım gösteren ve ormanda yaşayan tek Phasianidae üyesidir.
kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 3 Ağustos 2018 01:17
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
avci_omer - avatarı
avci_omer
Ziyaretçi
16 Ekim 2008       Mesaj #2
avci_omer - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  bıldırcın.JPG
Gösterim: 583
Boyut:  70.6 KB
BILDIRCIN

Keklik ve sülünle yakından akraba olan bıldırcınlar küçük, tombul gövdeli, kısa kuyruklu kuşlardır. Daha çok ot ve çalılarla kaplı açık alanlarda yaşar, üzümsü meyve ve böcekle beslenirler. Yüz otuz türü olan bıldırcınların doksan beş türü Eski Dünya da, otuz beş türü de Yenidünya da dağılmıştır. Eskidünya bıldırcınları genellikle daha küçük yapılı ve sarımsı kahverengi gibi donuk, tek renkli kuşlardır. Birçok türün ayakları mahmuzludur, gagaları da Yenidünya da bıldırcınlarınınki kadar güçlü değildir. Hindistan ve Afrika nın yerli kuşlarından olan bayağı bıldırcın on sekiz cm uzunluğundadır ve küçük bir kekliği andırır. Sarımsı kahverengi tüyleri, yaşadığı çevreye uyum sağlayacak biçimde açıklı koyulu tüylerle kırçıllanmıştır. Erkeklerin boynunda iki siyah şerit bulunur.
Sponsorlu Bağlantılar

Sesli bir biçimde, hızla alçaktan uçan bu bıldırcın daha çok otların arasında saklanmayı seçer ve zorunlu olmadıkça uçmaz. Bundan dolayı genellikle otlarda görülmeyen, yalnız sesleri duyulan bu kuşlar tahıl tarlalarında ve otlaklarda yaşar, tavuk gibi yeri eşeleyerek yemek ararlar. En sevdikleri yiyecekler buğday, arpa tanesi ve ayçiçeği çekirdeği gibi bitkisel tohumlar ile böceklerdir. Dişi bıldırcın yumurtalarını bırakmak için bir tarlada ya da otlarla kaplı bir yerde sığ bir çukur kazıp içini kuru otlarla döşer. Tavuk, hindi, sülün, keklik, tavus kuşu gibi akrabaları içinde tek göçmen tür olan bayağı bıldırcın üreme mevsiminde uzun göç yolculuklarına çıkarak Asya, Avrupa ve Türkiye ye gelir. Başta Orta Anadolu olmak üzere her bölgedeki tarla ve otlaklarda ürer; ağustos sonundan ekime kadar sürüler halinde yeniden Afrika ya döner.

Afrika nın doğusunda yaşayan mavi bıldırcın, yalnızca on üç santimetreyi bulan uzunluğu ve kırk beş gramlık ağırlığıyla en küçük bıldırcın türüdür.
Yenidünya bıldırcınları genellikle daha canlı renklerle bezenmiş, biraz daha iri yapılı kuşlardır. Gagaları Eskidünya bıldırcınlarınınkinden daha güçlü ayakları mahmuzsuzdur. Dişilerin ve erkeklerin görünümü birbirinden farklıdır. Kimi türlerin tepesinde, düz ya da öne doğru kıvrık olan uzun bir sorguçlar bulunur.
Son düzenleyen Safi; 30 Temmuz 2018 01:19
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Temmuz 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BILDIRCIN.
Ad:  bıldırcın.png
Gösterim: 595
Boyut:  125.7 KB

Keklik ve sülünle akraba olan bıldırcınlar küçük, tombul gövdeli, kısa kuy­ruklu kuşlardır. Daha çok ot ve çalılarla kaplı açık alanlarda yaşar, tohum, üzümsü meyve ve böcekle beslenirler.

130 türü olan bıldırcınların 95 türü Eski-dünya'da, 35 türü de Yenidünya'da dağılmış­tır. Eskidünya bıldırcınları genellikle daha küçük yapılı ve sarımsı kahverengi gibi do­nuk, tek renkli kuşlardır. Birçok türün ayak­ları mahmuzludur, gagaları da Yenidünya bıldırcınlarınınki kadar güçlü değildir. Hin­distan ve Afrika'nın yerli kuşlarından olan bayağı bıldırcın (Coturnix coturnix) 18 cm uzunluğundadır ve küçük bir kekliği andırır. Sarımsı kahverengi tüyleri, yaşadığı çevreye uyum sağlayacak biçimde açıklı koyulu tüy üzere her bölgedeki tarla ve otlaklarda ürer; ağustos sonundan ekime kadar sürüler halin­de yeniden Afrika'ya döner.

Afrika'nın doğusunda yaşayan mavi bıldır­cın (Coturnix adamsoni), yalnızca 13 santi­metreyi bulan uzunluğu ve 45 gramlık ağırlı­ğıyla en küçük bıldırcın türüdür.

Yenidünya bıldırcınları genellikle daha canlı renklerle bezenmiş, biraz daha iri yapılı kuşlardır. Gagaları Eskidünya bıldırcınları-nınkinden daha güçlü, ayakları mahmuzsuz-dur. Dişiler ile erkeklerin görünümü birbirin­den farklıdır. Bazı türlerin tepesinde, düz ya da öne doğru kıvrık olan uzun bir sorguç bulunur.
Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 3 Ağustos 2018 01:17
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

28 Temmuz 2018 / Ziyaretçi Cevaplanmış
4 Ağustos 2011 / Bia Ziraat
10 Mart 2012 / celalbiçer Cevaplanmış
4 Temmuz 2012 / Misafir Cevaplanmış