Arama

Firkateyn Kuşu (Fregata)

Güncelleme: 16 Ekim 2008 Gösterim: 5.274 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
16 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Çok uzun kanatlarıyla yorulmak bilmeden uçan bu iri deniz kuşları­nın adı hızlı bir savaş gemisinden gelir. Bir zamanlar firkateyn tipi yelkenli gemiler, de­nizdeki ticaret gemilerini yağmalayan korsan-larca kullandırdı. Firkateynkuşları da bir an­lamda, öbür deniz kuşlarının avını yağmala­yan gökyüzü korsanlarıdır. Çoğu zaman, av­lanmaktan dönen deniz kuşlarını izleyip ağız­larındaki balıkları bırakıncaya kadar onları kovalar ve düşen balıkları havada yakalarlar. Ayrıca, sudan sıçrayan balıkları yakalamakta ve alçaktan uçarak suyun üstündeki küçük deniz canlılarını toplamakta çok ustadırlar. Hatta öbür deniz kuşlarının yavrularını bile yakalayıp yerler.

Sponsorlu Bağlantılar

firkateynkuuwe9


Firkateynkuşlarının, küçük bir familya oluşturan beş türü vardır. Türlerin hepsi Fregata cinsinden olduğu için bu kuşlara fregatkuşu da denir. Bunlar, açılmış kanatları­nın uzunluğu bir uçtan öbür uca 2 metreyi aşan çok iri kuşlardır. Kuyrukları çatallı, bacakları çok kısa, ince uzun gagalarının ucu kancalıdır. Erkeklerin tüyleri genellikle kuz­gun gibi parlak siyah, dişilerin göğüsleri beyazdır. Üreme mevsiminde erkekler, dişile­rin ilgisini çekmek için, gagalarının altındaki parlak kırmızı renkli, tüysüz deri parçasını kocaman bir balon gibi şişirirler.
Uzun uçuşlara çok dayanıklı olan firkateyn­kuşları en uzun süre havada kalabilen kuşlar­dandır. Bütün gün tropik denizlerin üzerinde uçarak yaşamlarının büyük bölümünü havada geçirir, ancak gece olunca kıyıda toplanıp ağaçlara tünerler. Başlıca üreme yerleri Hint Okyanusu'ndaki Christmas Adası, Atlas Okyanusu'ndaki Ascension Adası ve Büyük Okyanus'taki Galâpagos Adaları'dır. Ağaçla­rın, çalıların ya da kayaların üstüne ince dal parçalarıyla kurdukları kocaman yuvaya dişi kuş beyaz kabuklu tek bir yumurta bırakır. Yavru yumurtadan ilk çıktığında tüysüzdür; sonradan gövdesi ince beyaz tüylerle kaplanır ve 20 haftalık olduğunda gerçek tüyleri ta­mamlanmış olur. Ama iyice büyüyünceye kadar, erkek ve dişi firkateynkuşlarının hepsi beyaz tüylü kafalarıyla erişkinlerden kolayca ayırt edilebilir.



MsxLabs & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

15 Mayıs 2013 / KisukE UraharA Hayali Karakterler
20 Temmuz 2012 / buz perisi Hayali Karakterler
7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
14 Mayıs 2011 / Gabriella Taslak Konular
1 Mart 2016 / Daisy-BT X-Sözlük