Arama

Hamsi (Engraulisencrasicolus)

Güncelleme: 28 Mart 2017 Gösterim: 2.537 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

hamsi (Engraulis encrasicolus)

Ad:  hamsi.jpg
Gösterim: 404
Boyut:  40.8 KB

Clupeiformes takımının Engraulidae familyasını oluşturan 100’ü aşkın balık türünün ortak adı. Geniş sürüler halinde dolaşan bu balıklar genellikle sıcak denizlere dağılmıştır. Birçoğu akarsu ağızlarındaki az tuzlu sularda, birkaç tür de tropik bölge tatlı sularında yaşar. Uzunluğu 16-25 cm arasında değişen hamsi gözlerinin gerisine kadar uzayan ağzı ve sivrilmiş burnu sayesinde akrabası olan ringa ve sardalyeden kolayca ayırt edilebilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye’de hamsi denince tek bir tür akla gelir. Bilimsel adı Engraulis encrasicolus olan bu tür Atlas Okyanusu’nun kuzeydoğusunda, Akdeniz ve ona bağlı denizlere yayılmıştır Ticari değeri yüksek bir balıktır. Bu türün uzunluğu ortalama 12 cm, en çok 18-20 cm’dir. Öbür hamsiler gibi gövdesi iğ biçiminde, üst çenesi altçenesinden daha uzun, gözleri iri, ağzı geniş, dişleri küçük ve çok yumuşak, pulları iri ve parlaktır. Bu pullar deriye oldukça gevşek bağlandığından kolayca dökülür. Sırp mavi, yeşilimsi ve lacivert, yanları gümüş renginde, karnı beyazdır. Kışın 100-150 m derinlikteki deniz çukurlarına inerken yazın genellikle su yüzeyi ile 20 m arasında değişen derinliklerde yüzer. Üreme mevsimi serin sularda mayıs - ağustos, ılık sularda mart-haziran ayları arasına rastlar.

Doğal ömrü iki üç yıl olan bu balıkların yumurta verimi yüksek ve 40 bin dolayındadır. Oval, saydam ve yaklaşık 1,5 mm uzunluğundaki bu yumurtalar suda bir ya da iki gün kadar sürüklendikten sonra çatlar ve çıkan larvalar hızla gelişir. Hemen hemen yalnızca planktonlarla beslenen hamsiler denizde hareket halindeyken uskumru, lüfer, orkinos, mersinbalığı, köpekbalığı, yunus gibi deniz hayvanlarına, su yüzeyine çıktıkları zaman da martı, karabatak gibi kuşlara yem olur. Sürüde bulunan hamsiler saldırıya geçen iri balıklar karşısında birbirine iyice sokulur ve sürtünmeyle kopan pulların oluşturduğu bir çeşit perde arkasına gizlenirler.

Aşırı avlanma nedeniyle bugün sayısı önemli ölçüde azalmış olan hamsi, son yıllara kadar Türkiye’de avlanan tüm deniz balıklarının yarısından çoğunu oluşturmuştur (1988’de 310.618 ton). 1989’da avlanan hamsi miktarı ise 98.620 tondur. Bu rakamın 1990’da 74.035 ton olduğu tahmin edilmektedir. Büyük ölçüde Karadeniz kıyılarında avlanan bu balık bölge yaşamını önemli ölçüde etkilemiş, folklorunda derin izler bırakmıştır.

Karadeniz’de yaşayan hamsiler genellikle Azak ve Karadeniz hamsisi olarak ikiye ayrılır. Bunlardan Azak hamsisinin uzunluğu ortalama 10-15 cm, burnu Karadeniz hamsisinden daha küt, gözleri daha iri ve başı daha kısadır. Karadeniz’in doğu kesiminde yaşayan bu balık kışlamak üzere güney kıyılarına, nisan sonunda da kuzey kıyılarına doğru göç eder. Adını aldığı Azak Denizi’nde ise aşırı kirlenme nedeniyle barınma olanağı kalmamıştır. 18 cm uzunluğa erişebilen Karadeniz hamsisi ortalama 12 cm uzunluğundadır. Kasımdan şubata kadar Trakya kıyılarına ve Marmara’ya göç eden bu balık, nisan sonlarında yumurta dökmek üzere yeniden Karadeniz’e çıkar. Ayrıca Marmara Denizine özgü, göç etmeyen ve öbürlerinden küçük yapılı olan üçüncü bir yerel form daha ayırt edilmektedir.

Hamsi kendine özgü lezzetiyle tanınan ve çeşitli biçimlerde tüketilebilen bir balıktır. Izgara, tava, haşlama ve buğulama olarak hazırlanabildiği gibi birçok yerel yemeğe tat vermekte, mısır unuyla ekmeği yapılmaktadır. Hamsi, konserve ve tuzlamanın yanı sıra gübre ve hayvan yemi olarak da değerlendirilmektedir.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 28 Mart 2017 19:28
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Mart 2017       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

HAMSİ


yurdumuzda en çok avlanan balıktır ve Karadeniz Bölgesi'nin günlük yaşamında, ekonomisinde, hatta folklorunda çok önemli bir yeri vardır. Hamsiden başka hiçbir balık türkülere, manilere, halk oyunlarına, bilmece ve fıkralara konu olacak kadar insanların yaşamını etkilememiştir denebilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Karadeniz'in simgesi olan hamsi (Engraulis encrasicolus) yalnızca bu sulara özgü değildir. Hemen hemen bütün denizlere dağılmış olan bu balık Marmara, Akdeniz ve Azak Denizi ile Atlas Okyanusu'nun kuzeydoğusunda da çok bol bulunur. Ama özellikle Türkiye ve SSCB'nin Karadeniz kıyıları ile İspanya ve Portekiz'in Atlas Okyanusu kıyılarında ticari değeri en yüksek olan balıklardan biridir.

Uzunluğu ortalama 12 cm, en çok 20 cm olan hamsinin ince uzun, iğ biçimindeki göv­desi kolayca dökülen iri ve parlak pullarla kaplıdır. Sırtı yeşilimsi mavi menevişli, yanla­rı gümüş rengi, karnı beyazdır. Ölünce sırtı­nın rengi koyulaşarak laciverte döner. Altçe-nesinin üstçenesinden çok daha kısa ve geriye doğru çekik olması da bu balığın tipik özelli­ğidir.

Hamsiler yalnızca planktonlarla ve yumur­tadan yeni çıkmış balık yavrularıyla beslenir­ler bunun dışında hiç avlan­ma şansları yoktur. Buna karşılık orta derin­likteki sularda yüzerken uskumru, palamut, lüfer, orkinos gibi iri ve yırtıcı balıklara, suyun üstüne çıktıklarında da martı ve kara­batak gibi deniz kuşlarına yem olacak kadar savunmasız ve ürkek balıklardır. Bu yüzden milyonlarcası bir araya toplanarak çok kala­balık sürüler halinde dolaşır ve büyük balıkla­rın saldırısına uğradıklarında birbirlerine iyice sokulurlar. Böylece, sürtünmeyle dökülen pullan çevrelerinde bir perde oluşturarak sürünün hiç değilse bir bölümünü saldırgan­lardan gizler. Ilık sularda ilkbahar, serin sularda ise yaz aylarında üreyen bu balıkların dişisi yılda 40-50 bin kadar yumurta döker.

Bir iki gün içinde yumurtadan çıkan ve hızla gelişen hamsilerin ömrü, başka balıklara yem olma­dıkları sürece, iki üç yıldır. Kasım-şubat ayları arasında Karadeniz'den Marmara'ya göç eder, nisan sonunda yumurta dökmek üzere yeniden Karadeniz'e dönerler. Türkiye kıyılarında yılda 250 bin tondan çok hamsi avlanır. Bu miktar yıl boyunca avlanan bütün deniz balıklarının yarısından daha çoktur. Eti yağlı ve çok lezzetli olan hamsiden özellikle Doğu Karadeniz yöresinde çok değişik ye­mekler yapılır; ayrıca konserve, tuzlanmış fileto ve ançüez denen tuzlu ezme halinde tüketilir. Beş altı yıl öncesine kadar, kurutu­lup öğütülmüş hamsiden hazırlanan balık unu hayvan yemlerine katılır ve gübre olarak kullanılırdı. Ama son yıllarda avlanan hamsi miktarı ancak insanların gereksinimini karşı­layabilecek kadar azalmıştır.

Msxlabs & TemelBritannica

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Mart 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
HAMSİ
Sıcak ve ılık denizlerin kıyı bölgelerinde ve açıklarında yaşayan, çok uzun ağız yarıklı, kısa alt çeneli kemikli balık. (Bil. a. Engraulis encrasicholus; hamsigiller familyası.) [Bk. ansikl. böl.]

—Mutf.
  • Hamsi filetosu, daha çok hamsi, kimi kez de çaça ve tirsi balığının tuz ve sıvı yağla hazırlanan konservesi.
  • Hamsi kuşu, kılçıkları çıkartılıp dörde bölünmüş hamsileri, ince kıyılmış yeşil soğan ya da kuru'soğan, maydanoz, nane, mısır unu ve yumurta karışımı içine katıp kızartarak yapılan yemek, fırınlanarak yapılanına da hamsi koli denir, (içine ince kıyılmış pazı da konabilir)
—ANSİKL. Ortasularda (150 m'ye kadar) bulunan hamsinin bedeni ince, uzun bir iğ biçimindedir ince, iri, kolay dökülebilen pullar bütün bedeni kaplar. Ağız alt yandadır. Hayvansal planktonlarla beslenen bu etçil balığın karasularımızda boyu en çok 18 cm'ye ulaşabilir. Göçmen balıktır: canlı bireylerin yeşilimsi mavi sırtları, hayvan öldükten çok kısa süre sonra siyaha yakın koyu lacivert - yeşil bir renge dönüşür Göğüs ve karın yüzgeçleri renksiz, sırt, kuyruk ve kuyrukaltı yüzgeçleri hafifçe grimsidir. Karadeniz’in simgesi haline gelen bu balık Türkiye'de yaygın biçiminde avlanıp tüketilmektedir.

HAMSİGİLLER


Hamsi gibi balıkları içeren kemiklibalık familyası. (Hamsigiller familyasında, özellikle tropikal ve ılık denizlerde yaşayan yüz kadar balık türü bulunur; ne var ki, bu türlerin çoğu acı ya da tatlısulara da girebilir. Bil. a. Engrautidae.)

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

9 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri
27 Eylül 2010 / oyuncu_girl Taslak Konular
14 Ağustos 2009 / nünü Taslak Konular
19 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
12 Şubat 2012 / GüNeSss Taslak Konular