Arama

Hani (Serranidae)

Güncelleme: 31 Mart 2009 Gösterim: 1.466 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Lahoz ve orfoz türleriyle birlikte hanigiller (Serranidae) familyasını oluşturan bu balıklar sıcak ve ılık denizlerin genellikle kayalık ya da taşlık yerlerinde yaşarlar. Tıkız ve ağır gövdeleri yanlardan basık bir elips biçimindedir. Bazı türlerin, özellikle Atlas. Okyanusu'nda yaşayan iskorpit hanisinin {Polyprion americanus) uzunluğu 2 metreyi bulursa da sularımızda yaşayan türler en çok 30 cm kadar boylanır. Renkleri genellikle kahverengimsi kırmızı, kirli sarı ve koyu kahverengi olan hanilerin başları ve ağızları büyük, altçeneleri üstçenelerinden biraz daha çıkıktır. Yırtıcı ve etçil olan bu balıklar öbür deniz canlılarını, özellikle karides ve balıkları avlayarak beslenirler. Yüzgeçleri gelişmiş ol­duğu için suda hızla yön değiştirebilen hare­ketli balıklardır. Bu yüzden hanileri zıpkınla avlamak amatör balıkçılar arasında sevilen bir spordur. Eti beyaz ve lezzetli olan bu balıklar oltaya yakalandıklarında, korku ve heyecan nedeniyle şişen yüzme keselerinin basıncıyla mideleri ters dönerek ağızlarından dışarı çıka­bilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye çevresindeki bütün denizlerde ya­şayan türlerin en yaygını bayağı hanidir (ser-ranus cabrilla). Bu balığın sırt yüzgeçlerinin dibinden yanlara doğru kalın kahverengi şe­ritler iner. Öbür türlerden benekli hani (Ser-ranus hepatus) ile yazılı hani (Serranus scrip-ta) de bütün denizlerimizde, iskorpit hanisi ise yalnızca Akdeniz'de bulunur. Ayrıca, bu balıkların yakın akrabaları olan orfoz türleri­ne çoğu kez "sarı hani", lahoza da "kaya hanisi" denir.
Ege ve Akdeniz'deki en yaygın orfoz türü (Epinephelus guaza), uzunluğu 120 santimet­reyi, ağırlığı 50 kilogramı bulabilen iri bir balıktır. Koyu boz ya da kahverengi tonların-daki kalın ve sert derisi sarımsı lekelerle örtülü olan bu balık da taşlık ve kayalık derin sularda yaşar. Son derece güçlü olan ve tehlike karşısında kayaların arasındaki oyuk­lara saklanan orfoz, sualtı avcılarını en çok uğraştıran balıklardan biridir.

Bir Akdeniz balığı olduğu halde Ege veMarmara'ya da giren lahoz (Epinephelus ae-neus) hanilere ve orfozlara benzer. Sırtı ve yanları koyu boz ya da kahverengi, karnı daha açık renktedir. Başında ve solungaç kapaklarında zehirsiz dikenleri olan bu balı­ğın ağırlığı en çok 5 kilogramı bulur. Öbür akrabaları gibi lahoz da dibi taşlık ve kayalık yerlerde yaşar.

Msxlabs & TemelBritanica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Harry Kewell - avatarı
Harry Kewell
Ziyaretçi
31 Mart 2009       Mesaj #2
Harry Kewell - avatarı
Ziyaretçi
hani

Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

4 Kasım 2007 / asla_asla_deme Dinler Tarihi
29 Ocak 2012 / CeLebRindaL Türkiye Coğrafyası
14 Mart 2013 / _EKSELANS_ Zooloji