Arama

Lüfer (Pomatomus saltatrix)

Güncelleme: 26 Temmuz 2012 Gösterim: 6.270 Cevap: 2
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
27 Ekim 2008       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Lüfer

Sponsorlu Bağlantılar
anjovajw4
"Lüfer"

Lüfer (Pomatomus saltatrix), Pomatomidae familyasından ekonomik değeri yüksek bir balık türü.

Vücutları uzun, sırt yüzgeçleri iki tane, kuyrukları çatallı, ağızları iri, dişleri sivri ve güçlüdür. Yan çizgi hemen hemen düz olup, pullarla örtülüdür. Yan çizgide pul sayısı 95-100 adettir. Sırt tarafı koyu mavi yeşilimtırak, alt tarafı gümüşî, yanları daha açık renk olan bu balıkların karnı parlak beyazdır. Keskin dişleri vardır. Uzunlukları 110 cm'ye, ağırlıkları 11,5 kg'ye ulaşabilir. Küçükten büyüğe doğru yaprak, çinekop, lüfer, kofana, sırtı kara olarak adlandırılabilir. Eylül sonu ekim başı gibi Karadeniz'de yumurtlayan balıklar İstanbul boğazından çıkmaya başlarlar.

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Perciformes
Familya: Pomatomidae
Cins: Pomatomus
Lacépède, 1802
Varyete: P. saltatrix
Binominal adı: 'Pomatomus saltatrix

Sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan lüfer (Pomatomus saltatrix), sık sık küçük balık sürülerinin peşine düşerek kıyılara iyice yaklaşan yırtıcı bir balıktır. Yanlardan hafifçe basılmış ince uzun gövdesi, iki sırt yüzgeci ve çatallı kuyruğuyla çok hızlı yüzer. Sırtı mavimsi yeşil, yanları daha açık renk, karnı beyaz ve gümüş gibi parıltılıdır. İri ağzında küçük, ama çok keskin dişler bulunur. Sürüler halinde avlanırken doymak bilmez iştahıyla hamsi, sardalye, gümüş, istavrit gibi küçük balık sürülerine saldırır. Yazın sığlıklara girmekle birlikte kışın 200 metreye ulaşan derinliklere çekildiği sanılmaktadır. Yeryüzünün birçok yerinde büyük çapta avlanan, eti çok lezzetli ve ekonomik değeri yüksek bir balıktır.

Lüfer, Türkiye'yi çevreleyen bütün denizlerde bulunur. Sonbaharın başlarından yaz aylarına kadar Karadeniz'den İstanbul Boğazı yoluyla Marmara Denizi'ne, bir bölümü de Çanakkale Boğazı'ndan Ege Denizi'ne geçer. Mayıs başlarında daha hızlı bir yolculukla bu kez ters yöne göç ederler. Uzunlukları 110 santimetreye, ağırlıkları 12 kilograma ulaşabilir. Türkiye'de en değerli sofra balıklarından biri olan lüferin değişik zamanlarda değişik uzunluklarda yakalanması ve irileştikçe tadının değişmesi, bu türe değişik adlar verilmesine yol açmıştır. Genellikle 10 santimetreye kadar olanlarına defneyaprağı, 11-16 cm arasındakilere çinekop, 17-20 cm arasındakilere sarıkanat, 21-30 cm arasındakilere lüfer, 30 santimetreden büyük olanlara da kofana denir.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi



Harry Kewell - avatarı
Harry Kewell
Ziyaretçi
31 Mart 2009       Mesaj #2
Harry Kewell - avatarı
Ziyaretçi
Bluefish in water

Sponsorlu Bağlantılar
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
26 Temmuz 2012       Mesaj #3
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Lüfer (Pomatomus saltatrix)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Kemiklibalıkların levrekgiller familyasından bir deniz balığı (Temnodon soltator ya da Pomatomus saltatrix). Bütün denizlere yayılmıştır. Eti, beyaz ve lezzetlidir. Çok yırtıcı bir balıktır; küçük balıkları yiyerek beslenir. Çok küçükleri ve 2 kilodan fazla gelenleri pek yenmez. Altçeneleri üstçenelerinden uzun, dişleri keskindir. Uzunluğu 10 cm. kadar olanlarına defneyaprağı, 10-15 cm. arasında olanlarına çinekop, 15-20 cm. arasında olanlarına sarıkanat, 20-30 cm. arasında olanlarına lüfer, 30 cm.den büyüklerine kofana denir.
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder

Benzer Konular

19 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
8 Ekim 2008 / GÜLGECELER Taslak Konular