Arama

Marmot (Marmota)

Güncelleme: 31 Mart 2009 Gösterim: 1.844 Cevap: 1
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
30 Ekim 2008       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
MARMOT. Marmotlar, gelengiler gibi sin­caplara akraba olan kemirici hayvanlardır. Avrasya ve Kuzey Amerika'da birçok mar-mot türü yaşar. Uzunlukları genellikle 30-60 cm arasında değişen bu hayvanların bacakla­rı kısa, gövdeleri oldukça tombul, postları kahverengimsi, kısa kuyrukları kabarık ve sık tüylüdür.

Sponsorlu Bağlantılar
marmotkn5

Marmotlar vadilerde ve ovalarda bulunur. Avrupa'da görülen Alp marmotu (Marmota marmota) gibi bazı türler birbirine yakın oyuklarda aile grupları halinde yaşar. Her ailenin yuvası ayrıdır. Gün boyunca oyuk girişinde bekleyen bir ya da birkaçı, çevreyi gözetlerken, ailenin öbür üyeleri fazla uzaklaş­madan koşuşturup, birbirleriyle oynaşırlar.

Oyuklarına taşıdıkları kurumuş otlarla yu­valarını döşeyen marmotlar bahara kadar süren uzun bir kış uykusuna yatarlar. Bu dinlenme döneminin süresi iklime ve yerel koşullara bağlıdır. Kuzey Amerika'nın kuzey­batısında ve Sibirya'da yaşayan kırçıllı mar-motun (Marmota caligata) kış uykusu dokuz aya ulaşabilir. Tehlike karşısında çıkardıkları ses çok tiz ve kulak tırmalayıcıdır. Marmotlar otları, kökleri, yaprakları ve bazen de böcek­leri yiyerek beslenir.

Dişiler bir batında 2-9 yavru doğurur. ABD'nin batısında ve Kanada'nın güneybatı­sındaki dağların kayalık yamaçlarında yaşar. Bazı bölgelerde önemli bir tarım zararlısı olan bu hayvan Kayalık Dağlar lekeli hummasını insanlara bulaştıran kenelerin de taşıyıcıları arasındadır.

Kuzey Amerika kırçıllı marmotu (Marmota monax) kuyruğu dışında uzunluğu 80 santi­metreye ulaşan iri bir türdür. Derinliği 9 metreyi bulan oyuğunun dibinde otla döşediği geniş bir yuva vardır. Ot, yonca ve mısır gibi bitkilerle beslenen bu tür yalnız yaşar.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
Harry Kewell - avatarı
Harry Kewell
Ziyaretçi
31 Mart 2009       Mesaj #2
Harry Kewell - avatarı
Ziyaretçi
2870703151 0d3a00444f

Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Taslak Konular