Arama

Firavun Faresi / Mungos (Herpestes inchneumon)

Güncelleme: 30 Temmuz 2011 Gösterim: 4.651 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
31 Ekim 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Firavun Faresi
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Firavun Faresi.jpg
Gösterim: 1074
Boyut:  137.5 KB
  • Familya : Misk Kedisigiller (Vireridae)
    • Yaşadığı Yer: Avrupa, Kuzey Afrika ve Ön Asya
      • Özellikleri : Vücut uzunluğu 65 cm., Kuyruğu 40 cm’dir. Esmer – Kahverengi tüylü, yılan avcılığıyla tanınan çevik bir memeli.
        • Çeşitleri : 20 kadar türü vardır.
Mısır Sansarı, Firavun Kedisi, mangust veya mongo da denir. Gelinciğe benzer bir hayvandır. Timsahın yumurta ve yavrularını yediği, fare yılanları avlayıp tükettiği için, Eski Mısır’lılar tarafından mukaddes sayılarak mumyalanırdı. 20 kadar türü vardır. Çok çevik ve atik bir hayvandır. Hindistan mongosu “Kobra düşmanı” veya “Yılan öldürücü” olarak bilinir. Kobra’nın saldırılarını atikliğiyle boşa çıkararak yorar ve başının arkasından ısırmak suretiyle öldürür. Yanlış olarak inanıldığı gibi yılan zehirine karşı bağışıklığı yoktur. Güçlü bir kobra tarafından ısırılırsa ölür. Akrep, beyaz karınca, hamam böceği ve kuşları da yer. Sansar gibi kana susamıştır. Yiyeceğinden çok fazla hayvanı telef eder.Küçük memelilerin çoğunlukla kanlarını emerek beyinlerini yer. Kümes hayvanlarına da saldırır. Bacakları kısa olduğundan, yürürken yere sürünüyormuş gibi bir his verir.Arka ayakları üstüne dikilerek yürüyebilir.çoğunluğu yer altı inlerinde gündüz dinlenerek, gece avlanır. Gündüz ve gece avlananları da vardır.Dişi 2 aylık hamilelik sonucu yer altı ininde 2 – 4 yavru doğurur. Yalnız veya küçük gruplar halinde gezerek avlanırlar.
Kaynak : MsXLabs.org

Gerçekçi ol imkansızı iste...
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
17 Şubat 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Firavunfaresi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Nemia
Firavunfaresi
Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Mammalia (Memeliler)
        • Takım: Carnivora (Etçiller)
          • Familya: Herpestesidae (Kuyruksürengiller)
            • Cins: Herpestes
              • Tür: H. ichneumon
                • Binominal adı Herpestes ichneumon Linnaeus, 1758
  • Diğer adları
    • Mangust, Bayağı kuyruksüren

Firavunfaresi
(Herpestes ichneumon), kuyruksürengiller (Herpestesidae) familyasından Afrika dışında yaşayan bir kuyruksüren türü.
Firavunfaresi kuyruğu ile birlikte 1 metre boyundadır. Çok hareketlidir ve korkunç bir hasımdır. İnatçıdır ve avını asla elinden bırakmaz. Kobranın yaman ve çekindiği en bilinen düşmanı olan firavunfaresi kobra ile karşılaşmaktan hiç korkmaz. Mücadeleden de genel olarak galip çıkar. Yılanın, saldırılarından hızla kaçıp ataklarını savuşturur ve sonunda yılanın üstüne atlayarak ensesinden yakalar.
Derisi de, kalın postu da, zehre dayanıklılığı da onu korur. Firavunlar döneminde firavunfaresi Mısırlılar için kutsaldı. Piramitlerde bu hayvanın bazı mumyalarına rastlanmaktadır. firavunfaresi timsah yumurtalarını yemeyi çok sevdiği için timsahların çoğalmasını ve Nil nehri'ni istila etmesini önlüyordu.
Ortadoğu, İber Yarımadası, Arap Yarımadası, Güney Asya, Sahra Çölü, Kongo ve Güney Afrika'nın doğusundaki dağlar dışında tüm Afrika'da yaşarlar. Orman, savana ve çalılıkların sudan uzak olmayan yerlerinde yaşarlar.
Firavunfareleri bazen tek, bazen 2 ila 7 hayvandan oluşan grupklar halinde gezerler. Sürü genelde 1 erkek, birçok dişi ve yavrudan oluşur. Erkekler genelde 1 yaşına ulaştıklarında sürüyü terk ederler.
Firavunfareleri küçük memeli, kuş, balık, yumurta, meyve, kertenkele, yılan, timsah yavrusu, kurbağa ve böceklerle beslenirler. Hatta firavunfareleri engerek ve kobra gibi zehirli yılanları avlamalarıyla ünlüdür. Sanılanın aksine firavunfarelerinin yılan zehrine bağışıklığı yoktur

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Temmuz 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Firavunfaresi

Miskkedisigillerden, kedi büyüklüğünde etçil memeli (Herpestes ichneumon ya da Mungos ichneumon).

Avrupa, Kuzey Afrika ve Önasya'da yaşar. Boyu 65, kuyruğu 40 cm.dir. Rengi esmer kahverengidir. Yılanları ve timsah yumurtalarını yediği için Mısırlılarca kutsal sayılırdı.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Nisan 2014 / ıuyı Soru-Cevap
30 Temmuz 2011 / asla_asla_deme X-Sözlük