Arama

Okapi (Okapia johnstoni)

Güncelleme: 4 Mayıs 2012 Gösterim: 2.678 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
12 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Yeryüzünün en ürkek hayvanlarından biridir. Öylesine iyi saklanır ki, varlığı bilim adamları tarafından ancak 20. yüzyılın başın­da anlaşılabilmiştir.
Bir İngiliz kâşif olan Sir Harry Johnston, Afrika'nın Kongo vadisinde garip bir hayvan yaşadığını öğrenince bilim dünyasının tanıma­dığı bir canlı bulabilme umuduyla 1890'ların sonlarına doğru yola çıktı. Yerliler ona hayva­nın derisinden parçalar verip çamurda bıraktı­ğı ayak izlerini gösterdiler. Johnston tüm çabasına karşın aradığı hayvanı bulamadı; ama 1900'de yeniden gittiği Afrika'da canlı bir okapi yakalamayı başardı. Daha sonra bu yeni türe, yerel adı ile bulucusunun adından yararlanılarak Okapia johnstoni bilimsel adı verildi.
Sponsorlu Bağlantılar
Okapiler zürafayla aynı familya içinde sınıf­landırılır. Omuz yüksekliği yaklaşık 1,5 met­re, boyun ve bacakları zürafanınkinden kısadır. Başlıca besinleri olan yaprakları ve otları ustaca kullandığı uzun diliyle kavrayıp yer. Yalnız erkeklerin boynuzları vardır. Kısa olan bu boynuzlar parlak uçları dışında deriyle kaplıdır.
Okapilerin yaşadığı bölge Kongo'nun sık ormanlarıyla sınırlıdır. Hem erkeklerin hem de dişilerin tüyleri düz ve parlak, postu genel olarak mora çalan koyu kahverengi, yüzü daha açık renk, bacaklarının üst bölümleri enine siyah ve beyaz çizgili, alt bölümleri be­yaz, toynaklarının üstü siyah kuşaklıdır. Okapi tehlike sezdiğinde olduğu yerde kıpırdama­dan durur. Açık bir alanda hemen göze çarpa­cak renk ve desenleri yaşadığı çevrenin sık bitki örtüsüne karışarak kusursuz bir gizlen­me sağlar.


260pxokapi22245732yw9


Özellikleri

Okapinin postu çikolata renginde olur, kadifeye benzer ve hafif kırmızımsı pırıldar. Arka bacaklarının üst kısmında siyah beyaz çizgileri vardır. Yüzüde siyah beyaz alacalıdır. Bacakları zürafada gibi olmasada gayet uzundur. Erkeklerin iki kısa boynuzu olur. Dişilerin boynuzu yoktur. Okapilerin dilleri koyu mavi renktedir.

Okapi ortalama 230 kg ağırlığında, 2 m uzunluğunda, 1,60 m boyunda olur. Kuyrukları 40cm uzunluğa varır. Dişiler genelde erkeklerden biraz daha büyüktür.

Yayılışı

Okapilerin yaşadığı tek ülke Kongo Cumhuriyeti'dir. Okapiler ülkenin kuzeyinde ve doğusunda bulunan büyük tropik ormanlarda yaşarlar.

Yasam şekli

Ayrıca ot, mantar ve meyve de yer. Gündüz aktiftir ve ormanda hep sabit kalan yollarda dolaşır. Dişilerin kendilerine ait bir bölgeleri olur. Erkeklerin bölgeleri pek sabit değildir.
Okapiler yalnız yaşarlar. Ara sıra ufak bir sürü halinde rastlanıldıkları da olmuştur, ancak hangi sebep ile böyle kısa süreli sürüler oluşturdukları sorusu henüz yanıtlanamamıştır.

Hayvanat bahçelerinde okapiler 30 yaşına kadar yaşayabilir.

MsxLabs & TemelBritannica & Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
Okapia johnstoni1

Sponsorlu Bağlantılar
32049164IMG 4673

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
4 Mayıs 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Okapi
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Zürafagillerden, Orta-Batı Afrika'da, bataklık ormanlarda yaşayan bir memeli (Okapia johnstoni). Boyu omuz başına kadar yaklaşık 1 m., postu ince, parlak tüylü ve koyu kızılkestane renkli, bacakları enine beyaz çizgilidir. Başı uzun, gövdesi tıknaz, kuyruğu oldukça uzun ve incedir. Soyu azalmakta olduğundan sıkı bir şekilde korunur.
theMira