Arama

Yaban Arısı (Apocrita)

Güncelleme: 15 Haziran 2015 Gösterim: 11.483 Cevap: 3
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
14 Kasım 2008       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye

ari
Sponsorlu Bağlantılar
"Yaban Arısı"

YABANARISI a.
1. Dişisi zehirli iğne taşıyan ve sokması çok aa veren Vespa cinsinden zarkanatlıların ortak adı. (Yabana- rısıgiller familyası.) [Bk. ansikl. böl.]
2. Kıllı arı adıyla da bilinen, ılıman ve soğuk bölgelerde toplu yaşayan, bir yıllık koloniler kuran, Bombus cinsinden zarkanatlıların ortak adı. (Arıgiller familyası.) [Bk. ansikl. böl ]
3. Yabanarısı yuvası, bir yabanarısı toplumunun, özellikle larva yetiştirmek amacıyla kurduğu kâğıttan yuva; aynı yuvada barınan yabanarısı toplumu.

—ANSİKL Vespa cinsinden yabanarıları tüm yeryüzünde yaygındır. Bunlar toplu yaşayan böceklerdir ve yalnız yaşayan bazı yabanarılarından (duvarcıyabanarasıgiller) onları ayıran da bu özellikleridir. Cüretkâr olan bu hayvanların sokması çok acı verir. Ama ancak kendini savunmak için ya da tehdit altındaki yuvasını korumak için saldırır. Yabanarılarının âdetleri balarılarınınkine benzetilebilir; şu farkla ki, yabanarıları oğul vermez ve kışın yalnız anaarı canlı kalır, yuvada da hiçbir yiyecek bulunmaz. Yabanarıları böcekleri avlayarak beslenir, ama yarılmış, kesilmiş meyvelere, etlere, her türlü yiyeceğe, hatta halanlarına bile saldırır ye balını emmek için halanlarını öldürür, işçi yabanarıları, ezilmiş hayvansal maddelerden yapılmış bir bulamaçla larvaları her gün beslerler. Başlıca türleri: Vespa germanıca ve adi yabanarısı (V. vulgaris) yerde yuva yapar; orman yabanarısı (V. silvestris) yuvasını ağaçlara asılı kurar. Yabanarılarının en iri türü eşekarısıdır (Vespa crabro).

Aslında, balansı dışında kalan tüm zarkanatlı ve iğneli böceklere, öbekler arasında fark gözetilmeden genel olarak ya- banarısı dendiği de olur. Yer üstünde yuva yapan küçük bir zarkanatlı böcek olan sarıca arı (Polisles gallicus) bunlardan biridir Chartergus. Sphex, Bembex, Pompilus gibi kazarak, işleyerek ya da kâğıtla kaplayarak yerde yuva yapan değişik cins ve türde birçok böcek de günlük dilde ya- banarısı diye anılır.

Bombus cinsinden yabanarıları ya yeraltı yuvalarında ya da yosunlar altındaki yuvalarda yaşarlar. Yaz gelince, yuvayı kuran dişi, çiçektozuyla hazırladığı bir bulamaçla doldurduğu geniş bir hücreye belli sayıda yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan yavrular büyüyünce işçi arı olurlar; dişi arı yuva için yapılması gereken işleri giderek işçi arılara bırakarak kendini yalnızca yumurtlama işine adar. Bombus cinsinden yabanarıları bitkilerin döllenmesinde önemli rol oynar. Avrupa'da yaşayan bazı türler, Avustralya'da bulunan Avrupa kökenli üçgüllerin döllenmesini sağlamak için Avustralya’ya götürüldüler.

• Yabanarısı yuvası. Yabanarısı yuvası, hem ilkbaharda bir anaarının yumurtlaması sonucunda oluşan bir topluluk, hem de onları barındıran yuvadır; ana yaba- narısı birkaç petek gözü yapmakla işe başlar, her birinde bir yumurta yumurtlar, yumurtadan çıkan larvaları besler; larvalar erginleşince işçi arı olurlar ve anaarı- ya yardıma koyulurlar; anaarı da, onlar bir yandan petek gözü yaparken durmadan yumurtlar ve bu iş ilk soğuklara kadar sürer. Soğuklar başlayınca yabanarılarının çoğu ölür; bazı iri dişiler kışı duvar kovuklarında, ağaç yarıklarında geçirirler; ilkbaharda onların her birinden yeni bir yabanarısı toplumu oluşur.

Yabanarısı yuvaları
ya toprak altında ya da bir ağaç dalına asılı olarak havada bulunur; eşekarısınınki (Vespa crabro) korunaklı yerlerde olur (ağaç kovuğu, baca vb.). Hepsi kartonumsu bir kılıf içindedir ve altıgen petek gözleri kat kat dizilidir. Yabanarılarının girip çıktıkları delikler, petek üzerinde yağmur girmesine olanak bırakmayacak şekilde sıralanır. Bu yuvaların en basiti sarıca arınınkidir (Polistes gallicus) açık havada ve kılıfsız olur. Yer altındaki bir yabanarısı yuvasını tahrip etmek için ağzını, geceleyin, benzine ya da karbon tetraklorüre batırılmış bir tamponla tıkamak ve tıkacı sağlam toprağa kadar sokmak yeter. Ertesi gün yuva çıkarılıp yakılır.

—-Tip. Yabanarılarının ve bütün zarkanatlı- ların sokması her zaman rastlanan olaylardandır, sadece yerel bir tepkiye neden olur; yalnız alerjik ya da duyarlılık kazanmış kişilerde (çoğunlukla erginlerde) bazen sokmanın hemen arkasından ortaya çıkan ağır, hatta öldürücü anafilaktik şok yapabilecek derecede genel tepkilere yol açabilir. Bu gibi kazalara oldukça sık rastlanır; hatta, ılıman ülkelerde zarkanatlıların sokmasından ileri gelen ölümlerin sayısı yılan sokmasından iki kat fazladır, içorganlarda görülen en küçük bir belirti, olayın ilk on beş dakikasında acil bir tedaviyi gerektirir (özellikle adrenalin şırıngası ve gerektiğinde kartikoitler ve antihıstamınıkler); sonra, antijenlı zehir ya da zehir kesesi özütleri ile yıllarca sürecek bir duyarsızlaştırma tedavisi uygulamak gerekir.

Kaynak: Büyük Larousse


Yaban arısı
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yaban arısı, zar kanatlılar takımındaki Apocrita alttakımından, Vespidae familyasına dahil kanatlı böcekler. Bazı bilinen cinsleri Vespula ve Dolichovespula (sarı ceketliler) ile Vespadır (eşek arısı). Popüler kullanımda daha çok sadece sarı ceketliler (adi yaban arıları) yaban arısı olarak nitelendirilir.

Bilimsel sınıflandırma


Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda (Eklembacaklılar)
Sınıf: Insecta (Böcekler)
Takım: Hymenoptera (Zar kanatlılar)
Familya: Vespidae

Yaban arısı
Sonbahar başlarında ev içleri­ne giren ya da piknik yapanları tedirgin eden sarı ve siyah desenli yabanarıları (Vespa ya da Vespula cinsi), anaarıyla birlikte yüzlerce, bazen binlerce kardeşin barındığı yuvalardan gelirler. Her yuvayı anaarı yapmaya girişir. İlkbaharda kış uykusundan kalkan anaarı, türüne göre toprak içinde yada ağaç kovukla­rında yuvasını kuracağı yeri seçer. Yaptığı yuva genellikle grimsidir ve yuva yerinin tavanına kısa bir sapla bağlanır. Golf topu iriliğindeki bu yuva kaba bir kâğıttan yapılmış izlenimi verir. Koloni oluşturan yabanarıları çürümüş ağaçlardan kazıyarak aldıkları odun kırıntıla­rını tükürükleriyle çiğneyip yuvalarını yap­makta kullanacakları bir çeşit kâğıt hamuru elde ederler. Anaarı bu konuda yavruları olan işçi arılar kadar beceriklidir. Küçük bir petek­ten oluşan yuvasının gözlerinde yumurtalar, yumurtalardan gelişen kurtçuklar ve erişkin­lere dönüşecek pupalar bulunur. Petek, zarf denen kâğıt katmanlarıyla korunmuştur. Anaarının bıraktığı ilk yumurtalardan çı­kan işçiler hemen yuvayı genişletmeye girişir. Yaz sonunda büyük bir yuvada sayıları sekize varan petekler üst üste dizilmiş, rahat hareket edilebilmesi için kâğıt hamurundan kısa des­teklerle birbirlerinden ayrılmıştır. Sonbaharda yüzlerce genç anaarı ve erkek arı yuvadan uçarak uzaklaşır ve çiftleşir. Anaarılar kışı geçirecekleri korunaklı yerlere gizlenirken, eski anaarı ile erkekleri ve işçile­rin hepsi soğukların bastırmasıyla birlikte ölür. Boş kalan yuva, toprağın içindeyse parçalanır. Toplu halde yaşayan öbür yabanarılarından kâğıt yabanarılarının (Polistes cinsi) yuvaları tavana ya da benzeri yerlere ince bir sapla tutturulmuş yuvarlakça ve çok gözlü petekten oluşur. Eşekarısı (Vespa crabro) yaklaşık 3 cm uzunluğunda iri ve yaygın bir türdür. Korku­tucu görünmekle birlikte yuvasını korumanın dışında pek saldırmaz. Yabanarıları larvalarını beslemek için çok sayıda sinek ve tırtılı yakalayıp öldürdüklerin­den yararlı böcekler arasında sayılır. Olgun meyveler gibi tatlı besinlere de çok düşkün­dürler.

Yalnız Yaşayan Yaban arıları
Bütün yabanarıları koloniler halinde yaşa­maz. Yalnız yaşayanları da vardır. Bunların dişileri kendi yuvalarını yapıp yardım görme­den yavrularına yiyecek sağlarlar. Aralarında işçi arı yoktur. Dişiler yakaladıkları böcekleri hemen öldürmez; sokarak felç eder. Böylece bu böceklerin üzerine bıraktıkları yumurta­lardan çıkacak aç kurtçuklar hazır ve taze yiyeceklerle karşılaşırlar. Yalnız yaşayan ya­banarılarının türüne göre avladığı böcek de değişiktir. Örneğin aynı cins içinde bile bir tür hortumlu böcekleri, başka bir tür yalnız küçük arıları avlar. Bu yabanarılarının alış­kanlıkları ve yuva yapma yöntemleri arasında önemli farklar vardır. İnce belli kazıcı yabanarılarının (Ammophila cinsi) ince, uzun gövdesi temel olarak siyah ve kırmızıdır. Dişiler yavrusu için yaka­ladığı iri bir tırtılı oyuğuna götürürken 45 metre kadar sürükleyebilir. Üstelik bu yol çoğu kez hiç de düz değildir. Oyuğun başına geldiğinde tırtılı çekerek yuvasına indirir ve yumurtlar yumurtlamaz, ön bacak çiftini kul­lanarak kazdığı kumla oyuğu doldurur. Bu cins üyelerinin en ilginç davranışlarından biri de dişi yabanarısının çeneleriyle aldığı bir çakıl taşını kullanarak yuvasını işaretleme-sidir. Kazıcı yabanarıları toprak yada kumda oyuklar açarken öbürleri çürümüş odunlarda tüneller kazar. Bunlar arasında Crabro cinsi­nin hemen hemen tüm üyeleri yuvalarına koymak için sinekleri avlar. Yeryüzünün sı­cak bölgelerinde birçok yalnız yaşayan yaban-arısı vardır. Avrupa'da da görülen Eumenes cinsinin üyeleri ince dallar üzerine ya da duvarlara çamurdan tek tek kuluçka odaları yapar. Bezelye tanesinden biraz iri olan bu odacıklara yumurtlamadan önce küçük tırtıl­lar bırakır. Yaz geldiğinde kemirerek kendine bir delik açan genç yabanarısı odacığından uçup gider. Çamurdan kap biçiminde yuva yapmalarından ötürü bu cins üyelerine çöm­lekçi yabanarısı denir. Örümcek yabanarıları uçmaktan çok koşarak avlanır. Son derece çevik olmakla birlikte bir dizi sıçramalardan oluşan ilginç hareketle­ri vardır. Soktukları örümceği bacağından tutup yuvalarına sürüklerler. Tropik bölgeler­de, özellikle de Güney Amerika'da yaşayan bazı türleri bilinen en iri yabanarılarını arasında yer alır. Sokmalarının çok ağrı verici olduğu belirtilmektedir. Bu türler en iri örümcekleri bile avlayıp felce uğratabilir. Tırtır denen böcekler yabanarılarının yakın akrabasıdır. Çok geniş bir grup oluşturan tırtırlar büyük ölçüde öbür böceklerle besle­nir…

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Ayrıca bakınız: Arı Resimleri

Son düzenleyen ahmetseydi; 15 Haziran 2015 13:38 Sebep: Moderaör Eklemesi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Kasım 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1 – ARILAR ISIRIR MI?
Evet arılar ısırır arı kendisine zarar veren her türlü canlıya koloni halinde saldırarak sokar ve bazen de öldürür.
Sponsorlu Bağlantılar

2 – ARILAR NERDE YUVA YAPARLAR?
Yaban arıları yuvasını bazıları toprak altına bazıları da petek oluşturarak evlerin çatılarına veya yüksek yerlerin tavanına yapıştırırlar.

3 – ARILARIN İNSANA VE DOĞAYA FAYDASI VE ZARARLARI NELERDİR?
Bal arısının veriminden yararlanarak insana faydası var. Ayrıca bal arısı ve yaban arıları ağaçlardaki çiçeklerin döllenmesinde büyük görev alırlar. Arılar havadaki bazı toz zerrelerini
Yutarak havanın temizliğinde de rol oynarlar.

4 – ARI ISIRINCA NE YAPILIR?
Arı ısırınca insanın canında şişme kızarma şiddetli acı hissedilir. Birden fazla arı ısırması sonrası insanlar mutlaka doktora gitmeli. Aksi takdirde ciddi rahatsızlıklara sebep olur ve hatta ölümler dahi görülür.

5 – ARILAR İLE MÜCADELE VE ARI İLAÇLANMASI NASIL YAPILMALI?
Arılar ile mücadelede mutlaka bir yasal firmayı arayın. Arı ile mücadelede arını yeri ve yuvası tespit edildikten sonra boyama yöntemi kullanılarak ilaçlama yapılması en etkili sonuç verir.
6 – YABANARISI İLAÇLAMASINDA YAPILAN İLAÇLAMA SAĞLIĞA ZARARLIMI?
Yaban arısı ilaçlamasında kullanılan ilaçlar sağlığa zararlıdır. İlaçlama esnasında kesinlikle ilaçlar solunmamalı ve ilaçlı alanlar elle dokunulmamalı ve sebze ve meyvelerimize bulaşan ilaç olursa mutlaka bolca su ile yıkanmalı.


DİKKAT DİKKAT DİKKAT
ÖNEMLİ UYARILAR


• Sağlık Bakanlığı’ndan halk sağlığı alanında ilaç uygulama izin belgesi olmayan firma veya şahıslara ilaçlama yaptırıp sağlığınızı tehlikeye atmayın. Ruhsatsız firmalar Çin malı insan sağlığına % 100 zararlı kanserojen etkisi olan ilaçları kullanmaktadırlar. Çok az sayıda Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı firma vardır. Ruhsatsız firma sayısı ise yüzlercedir. Unutulmamalıdır ki insan hayatı her şeyden önemlidir. İlaçlama yaptıracağınız firmayı mutlaka araştırın Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatı olmayan firma veya şahısları İl Sağlık Müdürlüğüne veya Cumhuriyet Savcılığına bildirmeniz bir vatandaşlık görevidir. Ruhsatsız firma veya şahısları 184 Sağlık Bakanlığı hattına ücretsiz ihbar edebilirsiniz.
SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN RUHSATI OLMAYAN FİRMALARA NEDEN İLAÇLAMA YAPTIRILMAMALIDIR? SAKINCALARI NELERDİR?

1. Yasal ilaç kullanmadıkları için sağlığınızı tehlikeye atarlar.

2. İlaçlama amacına ulaşmaz böcekler tamamen yok olmaz.

3. Sabit yerleri olmadığından her zaman ulaşmanız mümkün olmaz.

4. Sözde ilaçlama maksadıyla evlere veya iş yerlerine girip hırsızlık yapanların sayısı oldukça artmaktadır.

5. Haksız kazanç elde etmektedirler ve vergi vermemektedirler.

İlaçlanma yaptıracağınız firmayla telefon görüşmenizde ruhsatı olup olmadığını sorun. Fakat ruhsatımız yoktur diyene pek rastlamazsınız o yüzden gelen servisten sağlık bakanlığından ilaç uygulama belgesini mutlaka isteyeceğinizi söyleyin. Sizin bilinçli müşteri olduğunuzu anlayacak ve zaten gelmeyeceklerdir. Gelseler de, sağlığınız açınızdan ciddi sorunlar ortaya çıkmaması için, ruhsatı görmeden ilaçlama yaptırmayınız...

ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #3
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
apis

Xylocopa appendiculata04
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Mayıs 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
YABAN ARISI

Zarkanatlıların iki familyasından, eşekarısıgillerden ve balarısıgillerden bazı cinslerin ortak adı. En önemlileri, eşekarısıgillerden Vespa cinsi ve balarısıgillerden Bombus cinsidir. Bunların her ikisi de topluluk hâlinde yaşarlar. Yuvalarını çeşitli yerlere (ağaç kovuklarına, çatı aralarına, toprağa vb.) yaparlar. Vespa cinsinden olanların kurdukları topluluklarda belirli zamanlar dışında erkek arılar bulunmaz; topluluk, döllenme yeteneği olan ve olmayan dişilerden oluşur. En büyük topluluklardaki birey sayısı birkaç bin dolayındadır. Kurdukları topluluklar kış başında kaybolur. Yalnızca döllenmiş dişiler yosun altlarına, ağaç çatlaklarına saklanarak kışın da yaşar, ilkbaharda her biri yeni bir topluluk kurar. Kurtçukları etçildir. Erginleri çiçek balı, bitki ve meyve özsularıyla beslenirler. Bombus cinsinden olan yabanarıları ancak 50-200 bireyden oluşan topluluklar kurarlar. Yaşayışları Vespalar gibidir. Ancak Bombusların topluluklarında üreme yeteneği olan dişi sayısı bir tanedir.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 17 Mayıs 2011 16:27
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

30 Ekim 2009 / bi quan Zooloji
17 Kasım 2010 / GusinapsE Zooloji
8 Aralık 2009 / _KleopatrA_ Rüya Tabirleri
20 Kasım 2012 / Efulim Taslak Konular