Arama

Pekari (Tayassuidae)

Güncelleme: 19 Kasım 2008 Gösterim: 2.308 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Pekari
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

peccaryly2
Yakalı pekari (Tayassu tajacu)
Bilimsel sınıflandırma
  • Âlem: Animalia - Hayvanlar
    • Şube: Chordata - Kordalılar
      • Sınıf: Mammalia - Memeliler
        • Takım: Artiodactyla - Çift toynaklılar
          • Alt takım: Suina - Domuzumsular
            • Familya: Tayassuidae - Pekarigiller Palmer (1897)
              • Cinsler ve Türler
                • Catagonus
                • Pecari
                • Tayassu
Pekari, pekarigiller (Tayassuidae) familyasından olan çift toynaklı orta büyüklükteki memeli hayvanlara verilen ortak addır. Kuzey Amerika'nın güneybatısında ve Orta Amerika ile Güney Amerika'nın tamamında bulunurlar. Domuzgiller ve su aygırıgiller ile akraba olan pekariler genellikle 90 ile 130 cm. uzunluğunda ve 20 ile 40 kg. ağırlığındadır.
Genellikle Yeni Dünya'da bulunan pekariler Eski Dünya'dan gelen domuzlar ile karıştırılır. Bu iki grup hayvanı birbirinden ayırmanın yolu diş formülüne ve ayak parmaklarına bakmaktır. Swine'lerde (Suidae) Kesici dişer 3/3 Köpek dişleri 1/1, Önazılar 4/4, Arka azılar 3/3 yani toplam 44 iken peccari'lerde (Tayasuidae) kesiciler 2/3, köpek dişleri 1/1/ ön azılar 3/3,arka azılar 3/3 yani toplam 28 diş mevcuttur. Ayrıca Pecarilerin ayakları ince ve zayıf, ön ayaklarında 4 parmak, arka ayaklarında Catagonus formunda 2 (daha ilkel bir özellik gösterir), Peccarilerde ise 3 parmak vardır (Erkman 2007). Eski Dünya domuzlarının köpek dişleri uzundur ve içeri doğru kıvrılır. Yeni Dünya pekarilerinin köpek dişleri ise kısadır ve eğri değildir. Pekariler köpek dişlerini kendilerini savunmak için kullanır. Genel olarak kökler ve otlarla beslenen pekariler aynı zamanda omurgasızları ve küçük omurgalıları da yiyebilir.
Köpek dişlerini birbirine sürterek çıkardıkları takırtı sesiyle çevrede bulunan avcı hayvanları yaklaşmamaları konusunda uyarırlar. Saldırgan bir karaktere sahip olan pekariler insanları yaralayabilecekleri için Avrasya'nın domuzları gibi evcilleştirilemezler.

Sınıflandırma
Pekarigiller familyası içinde günümüzde soyu devam eden üç tür üç cins içinde sınıflandırılır:
  1. Catagonus cinsi
    • Çaku pekarisi - Catagonus wagneri: Bolivya, Paraguay ve Arjantin'in kuzeyinde Chaco bölgesinde bulunur.
  2. Pecari cinsi
    • Yakalı pekari - Pecari tajacu : Kuzey Amerika'nın güneybatısından Güney Amerika'ya kadar kuru ve kurak bölgelerde bulunur.
  3. Tayassu cinsi
    • Tayassu pekari - Tayassu pecari : Orta ve Güney Amerika'nın yağmur ormanlarında bulunur.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Kasım 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Pekari
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Pekariler Yenidünya'da yaşayan, domuza benzer çifttoynaklı memelilerdir. Homurdanmaları, burunları ve gövde yapıları domuzlarınkine çok benzer. Ama birçok de­ğişik özellikleri nedeniyle bu hayvanlar Eskidünya'da yaşayan domuzlardan ayrı bir famil­ya (Tayassuidae) altında toplanmışlardır. Ör­neğin ağızlarının dışına taşan üst köpekdişleri yukarıya değil, aşağıya doğru kıvrıktır. Arka ayaklarında dört yerine üç parmak bulunur. Kuyrukları yok denecek ölçüde kısadır. Mi­deleri domuzlarınkinden daha karmaşık bir yapı gösterir. Sırtlarındaki koku bezi keskin ve itici bir koku salgılar. Bazen ağaç gövdelerindeki kovuklarda ya da sık çalılıklarda yaşar ve yavrularını da buralarda doğururlar.
Pekariler yenebilecek hemen her şeyi ye­mekle birlikte, en çok kabuklu yemişleri, tahıl tanelerini ve sebzeleri sever. Sürüler halinde tarım alanlarını yağmalayarak büyük zararlara yol açabilirler. Besinleri arasında, öldürdükleri küçük hayvanlar ve yılanlar da yer alır.
Pekarilerin iki türü vardır. Her iki türün de postu siyaha yakın renkte koyudur. Sırtların­da siyah ve dik kıllardan oluşan bir yele bulunur. Yakalı pekari (Tayassu tajacu) adı­nı, sırtından göğsüne doğru uzanan kirli beyaz geniş bir şeritten alır. Uzunluğu 1 metreye yakın, ağırlığı 22 kg kadardır. Coğrafi dağılı­mı ABD'nin güneyinden Arjantin'e kadar uzanır.
Ak dudaklı pekarinin (Tayassu pecari) ağız çevresinde beyaz bir şerit vardır. Yakalı pekariden daha iri olan bu tür Orta ve Güney Amerika'da yaşar. Avlanan pekarilerin etleri yendiği gibi derilerinden de eldiven ve ceket yapılmaktadır.
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
19 Kasım 2008       Mesaj #3
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
LS Pekari Hannah
Yeni Dünya'nın Domuzumsu Hayvanları


PEKARİ'LER



PEKAKİ» ler orman hayvanlarıdır ve hayvan sayısı birkaç baş ile üç yüz arasında oynayan sürüler halinde yolculuk ederler. Gerçek domuzlar gibi bunlar da yumrular, kökler, meyvalar ve başka bitkisel besinlerle beslenirler. Fakat aynı zamanda küçük hayvanlarla yılanları da avlarlar.
Pekari, iri dahi olsa, bir çıngıraklı yılanı öldürmek fırsatını kaçırmaz. Yelesindeki ve vücudundaki kılları havaya dikerek saldırıya geçer, sürüngene bir metre kala durur ve onu saldırıya kışkırtır. Yılan bir an için halkalarını açınca, pekari sırtını kamburlaştırır, birden havaya sıçrar ve dört toynağıyla sürüngenin üzerine iner. Bu hareketi defalarla tekrarlayarak yılanı didik didik eder. (Evcil domuzun da bir yılan avcısı olduğunu belirtmeden geçmeyelim.)
Bazen şurada burada insanlara saldıran vahşî pekari sürüleri hakkında yazılar okumaktayız. Bu gibi hikâyelerin gerçekle ilgisi yoktur. Pekari aslında ancak kendini savunmak için dövüşen çekingen ve ürkek bir yaratıktır.

Kaynak:Hayvan ansiklopedisi