Arama

Solenodonlar (Tanrekgiller)

Güncelleme: 24 Mart 2009 Gösterim: 1.231 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
19 Kasım 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Solenodon BATİ HİNT ADALARI' NIN ENDER BİR HAYVANI

Sponsorlu Bağlantılar
SOLENODON'LAR



SOLENODON, uzun burunlu bir fareye benzer. Tanrekgiller sınıfından olan, bu az rastlanır hayvan, kızıl bir sincap büyüklüğündedir ve pas renginde uzun ve kaba tüylü bir kürkle kaplıdır. Hayli uzun başı, uzun ve sivri bir burunla son bulur. Uzunluğu 20 santimi geçen kuyruğu çıplak ve pulludur. Solenodon'un vatanı Orta Amerika'daki Batı Adaları'dır.
Solenodon'un, müze vitrinlerinin dışında pek ender görülmesine şaşmamak lâzımdır. Zira bu hayvan dünyada gerçekten az sayıdadır, gündüz saatlerinde hiç toprak yüzüne çıkmaz. Ormanın tabanındaki çürümüş kütüklerin ve gevşek kayaların altını kazarak, kendine böcekler, yılanlar ve ini toprağın altında olan hayvancıklar arar. Kovalanınca, devekuşu gibi başını bir deliğe soktuğu ve geri kalan vücudunu açıkta bıraktığı rivayet edilir. Fakat âdetleri hakkında verilen bu bilgilerin doğruluğundan pek emin olamayız. Çünkü bunlar tamamen tahmine dayanan bilgilerdir.
İki etken, esasen az rastlanan bu hayvanın büsbütün azalmasına yol açmaktadır. Bir kere gayet ağır ürer. Eldeki bilgilere bakılırsa, bir defada yalnız bir yavru doğurur. İkincisi, tabiî düşmanlarının azlığına rağmen, evcil kedilerin, köpeklerin ve bu bölgeye yeni sokulan mongo'nun, neslini tüketmekte âdeta elbirliği etmeleridir.
Solenodon'un menşeinin esrarı: Solenodon'un nereden geldiği ve nasıl olup da Batı Hint Adaları'nın fakir hayvanlar topluluğunun üyesi olduğu, bir sırdır. Amerika kıtasında akrabası yoktur. Yaşadığı yerdeki akrabaları ise ona uzaktır. Belki de Küba ile Haiti adalarının veya çoktandır dalgaların altına gömülmüş bir kıtanın mevcut olduğu devirden kalma bir yaratıkta. Ama elde, bu tahminleri kuvvetlendirecek herhangi kesin bir delil bugüne kadar henüz bulunmuş değildir.
Solenodon'lar belli bir aile teşkil ederler (Bilim adı: Solenodotidae). İki çeşidi vardır: Koyu "sarı kafalı «Küba solenodonu» ile daha koyu bir kahverengi olan «Haiti solenodonu». Bu hayvanların, burunlarının ucundan kuyruklarının ucuna kadar uzunlukları ortalama olarak 60 santim kadardır.





Kaynak:hayvan ansiklopedisi
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
fileashx?FileID179275&ampWidth292&ampHeight0&ampBlackWhiteFalse

Sponsorlu Bağlantılar