Arama

Amerika Su Soreksi (Sorex palustris)

Güncelleme: 24 Mart 2009 Gösterim: 1.574 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
19 Kasım 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
MA0058 1m
AMERİKA SU SOREKSİ
Sponsorlu Bağlantılar
(Sorex palustris)



«Amerika su soreksi» mükemmel bir yüzücüdür ve Kuzey Amerika'nın en enteresan hayvanlarından biridir. İlk bakışta gözü ve kulağı olmayan (o kadar miniktir ki görülmez), minyatür bir misk faresine benzer, fakat yüzü bu ikinci hayvandan daha sivridir.
Bu yaratık diğer sorekslerle ölçü-lürse büyükçedir. Başı ile vücudunun uzunluğu 7-8 santime yaklaşır. Bir o kadar da kuyruğu vardır. Bu kuyruğun yanlan basılmıştır. Soreks, bunu ileri, geri sallamaktan kuvvet alır ve suyun içinde süratle yol kazanır. Art ayakları bilhassa uzun ve yüzmeye yardımcı olan sert kıllarla çevrilidir. Kadifeyi andıran siyah kürkü o kadar sıktır ki, hayvanın vücudunu suyun içinde dahi kuru tutar.
Suyun üzerinde yürür: Su sorek-si'nin usta bir yüzücü olduğunu söyledik. En hızlı tatlı su yüzücüleri olan susamurlarıyla vücuduna göre pekâlâ boy ölçüşebilir. Sığ gölcüklere dalarak, suyun üzerinde sürüklenir, yahut dipte yürür. İster inanın, ister inanmayın, bu zayıf hayvancık, bir gölcüğün yüzeyinin üzerinde suya batmadan yürüyebilir ve koşabilirde.Sakin bir gölcüğün üzerinde sektiği sırada ayakları hava kabarcıklarını zapteder.
Fakat bu suyun üzerinde yürümesi huyunun birçok mahzurları vardır. Su soreksi böyle zamanlarda pek seri yüzücüler olan alabalık ile istron-gilos'a kolayca yem olur.
Bu hayvan diğer soreks'lerden kıyasla daha az kavgacıdır, yerine göre arkadaş canlısı bile olabilir. Çok kere birkaç su soreksi'nin, bir nehrin yukarısmdaki bir ağaç kovuğunda bir arada yaşadıkları görülmektedir. Bu hayvan yılda bir kere altı yavru yetiştirir.
Su soreksi geceleri ekseri sorekslerden daha faaldir ve su örümcekleri, tatlı su kabukluları ve minik balıklarla karnını doyurur.


Kaynak:hayvan ansiklopedisi
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
Amerika Su Soreksi (Sorex palustris)

Sponsorlu Bağlantılar
getItemaspx?id5148&ampmaxwidth475


Benzer Konular

5 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Zooloji
7 Haziran 2011 / Daisy-BT Taslak Konular
1 Mayıs 2009 / bi quan Zooloji
2 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Zooloji
1 Mayıs 2009 / bi quan Zooloji