Arama

Pullu Karıncayiyen (Pangolin)

Güncelleme: 12 Mart 2017 Gösterim: 6.023 Cevap: 4
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
19 Kasım 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
pangolin

Sponsorlu Bağlantılar
PANGOLİN'LER veya PULLU KARINCAYİYENLER


Pangolin veya öbür adıyla «pullu karıncayiyen» Asya ve Afrika ile bazı Pasifik adalarının yerüsidir. Görünüşte dev bir çam kozalağını andırır.
Pangolin'e biraz daha dikkatli bakarsanız, üzerindeki örtünün bu kadar basit olmadığım görürsünüz. Bundan ötürü de bu garip örtüye, bir nevi eklemli zırh demek her halde doğru olur.
Pangolin, alt yüzü hariç, tepesinden kuyruğunun ucuna kadar üst üste binen, geniş ve uçları sivri pullarla örtülüdür. Bunların yapısı boynuzumsu, kenarları keskindir. Bu zırh, hayvana, tatu'nun levhan zırhına kıyasla daha fazla hareket kolaylığı verdiği gibi, bir düşmana karşı saldırma silahı olarak da kullanılabilir.

KENDİNİ KORUMA SANATININ USTASI

Pangolin, kendini koruma sanatının ustasıdır. Hayvan bir tehlike fark edince, hemen topaç olarak kendini korumaya hazırlanır. Böylelikle vücudunun çıplak olan alt yüzeyini emniyete alır. Aynı zamanda pullarını da havaya dikerek korkunç bir görünüş meydana getirerek karşısndakini ürkütmeye çalışır.
Saldıran hayvan, bu ihtara ve beraberindeki gürültülü tıslamaya aldırış etmeyecek olursa, pangolin kuyruğunu umulmadık bir hızla savurarak keskin bıçaklarını düşman hayvanın etine saplar. Düşman, pangolin'i bir yerinden yakalamaya yeltendiği takdirde, dikilmiş bıçaklar bu defa hızla inerek kesici vuruşlar yapar. Pangolinler aslında barışsever hayvanlarsa da, gerekince gayet tesirli bur şekilde dövüşürler. Kendilerini ve yavrularını korumaya çalışırlar.
Pangolin, Amerikan karıncayiyeni' ne yakın akraba değilse de, bazı bakımlardan ona benzer. Karıncalar ve termitlerle karnını doyurur. Dişleri yoktur. Başı ufak, yüzü sivridir. Minik ağzından fırlayan gayet uzun ve yapışkan diliyle böcekleri toplar. Vücudunun her iki ucunda da incelen bir yapısı vardır.


Kaynak:Hayvan ansiklopedisi

ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
Pangolin

Sponsorlu Bağlantılar
chinese pangolin

Pangolin borneo

Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 15:42
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pangolin
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Pullu memeligiller familyasından, dişsiz, memeli hayvan. Endonezya-Malaysiya bölgesinde ve Afrika'nın güneyinde yaygın olarak bulunur. Burnunun ucundan tırnaklarının ve kuyruğunun ucuna kadar kiremit düzeninde pullarla kaplıdır. Pençeleri oldukça güçlüdür. Diviklerle ve karınca yiyerek beslenir. Geceleri dolaşan bu hayvan ormanlık bölgelerde yaşar. Malaysiya yerli dilinde adı panggoling'dir.
theMira
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
24 Mayıs 2013       Mesaj #4
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
PANGOLİN (MANİS)
MsXLabs.org

Pangolinler bazen canlı çam kozalakları diye de adlandırılır.Çünkü hayvanın vücudundaki kıllar değişmiş,baş,sırt,kuyruk ve bacakları kaplayan,iri,birbirinin üstüne binen kahverengi pullar halini almıştır.Buna karşılık vücudun alt tarafı yumuşak ve tüylü,gövdesi ve kuyruğu uzundur.Pangolin'in burnu sivridir,ucunda küçük bir ağız ve dişsiz çeneler vardır.Uzun dilini hemen hemen 30 santim kadar uzatabilir.Gözleri küçük,kulakları saklıdır.Bacakları kısadır.Her ayağında sağlam tırnaklı beşer parmak bulunur.Hayvan pençeleriyle toprağı kazar.Afrika'da dört tür pangolin vardır.Bu kıtada bazen pullu karıncayiyen diye de tanınır.Güney Asya'da ise üç tür pangolin yaşar.Ekvator Afrika'sının iri Afrika Pangolininin boyu 1.50 metre ya da daha uzundur.Dev pangolin de aynı boydadır.Diğer Afrika türleri; kara karınlı ya da uzun kuyruklu pangolin,batı Afrika'dan Uganda'ya kadar olan bölgede bulunan ufak pullu ağaç pangolinidir.Asya türlerinin en büyüğü 105 santim boyundaki Hint pangolinidir.Nepal,Güney Çin,Hainan ve Formoza'da yaşayan Çin pangoliniyle Malaya pangolinin boyu 90 santimden kısadır.

pangolin

YAŞAYIŞ
Bu acayip,pullu hayvanların çoğu sivri tırnakları ve kuyruklarından yararlanarak ağaca tırmanırlar.Kuyruklarını ya bir dala sararak böylece aşağıya sallanır,ya da ağacın gövdesine bastırarak bir destek gibi kullanırlar.Dev pangolinle Hint türü yerde yaşar.Hint pangolini kovalandığı zaman güvene erişmek için bazen ağaca tırmanır.Pangolinlerin hepsi de geceleri faal olur.Yerde yaşayan cinsler başka hayvanların kazdıkları inlerde,ağaçta yaşayan türleri de kovuklarda dinlenir.Pangolinler yerde yürürken ön ayaklarının yanlarına ya da eklemlerine basar,uzun tırnaklarını içeri doğru çevirirler.Vücutlarını yarı dikleştirerek arka ayaklarının üzerinde yürüdükleri de olur:Karşıt ağırlık sağlamak için kuyruklarını da yerden kaldırırlar.

pangolin1

BESİN
Pangolin,bir termit yuvasının duvarlarını uzun ön tırnaklarıyla parçalar, içerideki geçitleri uzun diliyle yoklarken de yine dik ya da yarı dik durur.Kuyruğu da gövdesini destekler.Pangolinin dili yapışkandır.Hayvan termitleri ağzına atmak için dilini içeri çekip uzatır;ayrıca karıncaları da yer :Ergin karıncaları,pupaları,larvaları ve yumurtaları.Başındaki sert deri pangolini asker termitlerin saldırısından ve karıncaların sokmasından korur.Hayvan burun ve kulak deliklerini kapatabildiği gibi gözlerini de kalın göz kapaklarıyla koruyabilir.Pangolin,vücuduna çıkan karıncaları silkinerek atar.Diliyle yakaladıklarını da midesinin kalın kaslı çeperi ve hayvanın zaman zaman yuttuğu çakıllar ezer ve çok geçmeden övütür.Dallara tırmanan pangolinler daha çok ağaç karıncalarını yerler.Hayvan dilini hızla çıkarıp içeri çekerek su içer.İnsanlar tarafından beslenen pangolinler genellikle fazla dayanamaz,en fazla birkaç hafta yaşayabilirler.Otopsiler bu hayvanların midelerinde çok fazla asalak olduğunu göstermiştir.Bir pangolin,New York hayvanat bahçesinde iyice çekilmiş çiğ sığır eti,pişmiş tahıl lapası,süt tozu ve karınca yumurtasıyla beslenerek dört yıl yaşatılmıştır.Hayvana arada sırada çiğ yumurta,hint yağı ve yoğun vitamin de verilmiştir.Ama pangolinler için termit ve karıncanın çok gerekli olduğu anlaşılmaktadır.

pangolin2

ÜREME
Pangolin,insanlar tarafında beslendiği zaman üremediği için hayvanın çiftleşme yöntemleri konusunda pek az bilgi vardır.Doğadaki çevresinde dişi,bir ender olarak da iki yavru doğurur.Her yıl yavrulaması ihtimali vardır.Yavrunun pulları doğumdan iki gün sonra sertleşir.Daha sonra yavru anasının sırtında dolaşır ve kuyruğuna sıkıca sarılır.

pangolin3

ANATOMİ
Romalılar XVI.yüzyılın bilim adamları ve daha sonrakiler,Afrika ve Asya'dan getirilmiş olan pangolin derilerini görmüş ve şaşırmışlardı.Zaten pangolinin yaşadığı ülkelerin ahalisini de hayrete düşürür.Araplar pangoline sığırın babası anlamına gelen ebu kirfa.Hintliler Bajur-kit yani Orman balığı adını taktılar.Pangolinin Çince adı Lungli , ejderha sazan anlamına geliyordu.Romalılar ise hayvana kara timsahı ismini vermişlerdi.Bugün kullanılan Pangolin adı Malaya'lıların kullandığı Peng-goling sözcüğünden gelmedir.Bunun anlamı yuvarlanan şeydir.Malayalılar bu adı pangolin yuvarlanıp top halini aldığı için uygun görmüşlerdir.Pangolin derisi XIX. yüzyılın başlarına kadar bilim adamlarını şaşırtmaya devam etmiş.O sırada Baron Cuvier hayvanın bir memeli olduğuna karar vermiştir.

pangolin4

KAYNAK: Bateş Hayvanlar Ansiklopedisi
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Mart 2017       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Pangolin Nasıl Bir Canlıdır? / Pangolin Hakkında!


Ad:  zoo_leipzig_-_tou_feng-720x405.jpg
Gösterim: 1687
Boyut:  76.3 KB
Pangolinler, tanınmaya değer, her yönleriyle tuhaf canlılar. Gagalı memelilerin, memeliler arasındaki en garip tür olduğu düşünülür. Oysa pangolin, bunlara kafa tutar. Pangolinler (yarısı Afrika yarısı Asya’da olan 8 cinsi vardır) gerçek pullarla kaplı yaşayan tek memelidir.

Pullar, ilginç bir oluşuma sahip değil, insan cildi ve tırnağını da oluşturan keratin proteininden. Ancak, arka kenarları jilet keskinliğine sahip olduğundan, pangoline sarılmak göründüğü kadar eğlenceli olmayabilir. Ayrıca, tünel kazmak ve karınca yemek için eşelemekte kullandıkları çok keskin pençelere sahipler ve korktuklarında arka bezlerinden kokarcanınkine benzer kötü kokulu, bir asit üretirler. Her ne kadar kedilere karıncayiyenlerden daha yakın akraba olsalar da muhtemelen evde beslemek için en ideal hayvan değiller.

Çok Zor Durumdalar!


Pangolinlerin yırtıcılara karşı tek çareleri yuvarlanıp (zaten isimleri de Malay dilinde ‘yuvalanmak’ anlamına gelen kelimeden türemiş) jilet kesinliğinde bir top haline gelip pullu kuyruğunu etrafına dolamak. Büyük kedileri uzak tutmaya yeterli ama yine de bu enginara benzeyen hayvanlar saldırgan olmaktan çok uzaktalar. Üstelik neredeyse körler. Ve ne yazık ki dikkatli bir insan top haline gelmiş bir pangolini kolaylıkla çuvalın içine koyabilir. Pangolinlerin dişleri yok ancak dilleri, uzayarak yaklaşık kedi büyüklüğünde olan vücutlarından bile daha uzun hale gelebilir. Bu 40 cm uzunluğa kadar ulaşabilen uzun dilleri göğüs boşluğunun derinlerinden başlar.

Pangolinler Doğu Asya’da güçlü tıbbi içerik olarak değerlendiriliyor. Kimyasal olarak pangolin pulu yemek kendi tırnağınızı çiğnemekten farklı değil, yine de et ve kanıyla birlikte pullarının da tedavi edici özellikleri olduğuna inanılıyor. Pangolin fetüsleri bile tüketiliyor. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) pangolinleri dünya üzerinde en çok ticareti yapılan vahşi memeli olarak sınıflıyor. Bu belki de popülasyonlarını %80 kadar düşürdü ve bu düşüş daha da sürebilir.

Afrika Türü Yer Pangolini!


Ad:  ground_pangolin_at_madikwe_game_reserve.jpg
Gösterim: 4827
Boyut:  101.8 KB
Bir Afrika türü olan yer pangolini, kendine has zırhlı pullara sahiptir. Bu pullar bazı geleneksel ilaçların içinde bulunması yasa dışı pangolin ticaretine olan bu yüksek talebi oluşturuyor. Pangolinler geçen seneye göre daha fazla korumaya sahip. Eylül ayında Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) Ek 1’e eklendiler. Önceden Ek 2 de, limitli olarak uluslararası ticaretine izin verilen varlıklarda yer alıyordu ama yeni düzenleme ile üye ülkelerin artık ticaretini yapması yasaklandı.

Sayılarını Saptamak Zor!


Pangolinlerin çoğu nokturnal (gecesel). Ayrıca utangaç, yalnız canlılar olmalarından dolayı araştırmacıların elinde yaşam döngüleri ya da popülasyon sayımları ile ilgili güvenilir veri yok. Sekiz türün tamamının hızla azaldığı, neslinin tükenmekte olduğu açık. Ama durumun bu küçük çam kozalağı tipli dinozorlar için ne kadar kötü olduğunu çok geç olmadan anlayamayabiliriz.

CITES düzenlemesi her şey değil, sonuçta korunmakta olan gergedan ve fillerin boynuzlarının kaçakçılık trafiği sürüyor ama yine de bu bir başlangıç. Yasak, Çin’de bulunana benzer büyük nakliyelerin yakalanması için önlemlerin sıkılaşması için teşvik edici olsa da karaborsada pul ve et fiyatını yükseltip kaçakçıların daha sıkı çalışmasını kamçılıyor. Pangolinleri korumak kolay iş değil bu nedenle hala yapabiliyorken onları korumaya çalışmalıyız!

Kaynak: Popular Scıence (24 Şubat 2017)

Benzer Konular

29 Ağustos 2013 / thedoctor_611 Genel Galeri
5 Ağustos 2012 / buz perisi X-Sözlük
23 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
10 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük