Arama

Fregat Kuşları (Fregatidae)

Güncelleme: 24 Mart 2009 Gösterim: 2.382 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
pajaro HAVALARIN KORSANLARI

Sponsorlu Bağlantılar

FREGAT KUŞLARI



FREGAT Kuğu» o kadar hırçın ve saldırgan bir yaratıktır ki, İngilizce konuşan uluslar ona «Man - o - War» yani «Savaş gemisi» demişlerdir. Sümsükleri, deniz kırlangıçları'nı ve başka balıkçı kuşları kovalayarak, yakaladıkları balıkları gagalarından salıvermeye, ya da kusmaya zorlar. Sonra da düşmekte olan balığı havada yakalarlar. Hiç denize donmamakla beraber, zaman zaman yerdeki yavru deniz kırlangıçlarım veya suyun yüzeyindeki balıkları ka-kapacak kadar alçalırlar. Uçan balıklar, daha iri balıklardan kaçmak için havaya atıldıkları zaman, çok kere bir fregat kuşu'na yem olurlar.
Beslenme tarzından da anlaşıldığı üzere, fregat kuşu'nun uçuş takımı mükemmeldir. Kanatları fevkalâde uzun (açılmış kanatlarının eni 180 santimi geçer) ve sivridir. Uzun ve çatallı kuyruğu uçuşta dümen vazifesi görür. Bu kuş havada dev bir kırlangıca benzer. İriliğine kıyasla en geniş kanat açıklığı ondadır.
Fregat kuşları'na bütün dünyadaki tropikal deniz kıyılarında ve küçük adalarda rastlanır. Pelikanlar'la akraba olmakla beraber, vücutlarının uçuş tarzlarına uymasından ötürü bambaşka bir görünüşleri vardır
Fregat kuşu'nun bacaklarıyla ayakları çok küçüktür. Karada ve bir deniz kuşu olduğuna göre, ne gariptir ki suyun üzerinde de hemen hemen âciz durumdadır.
«Fregatkuşgiller» (Fregatidae) ailesinin beş türü de mavimsi veya yeşilimsi siyah renktedir. Yavru kuşlarda, bazen de ergin dişilerde baş ile vücudun karın bölgesi beyazdır. Erkeklerinin boğazında parlak kırmızı renkte bir kese bulunur. Erkek fregat kuşları üreme mevsiminde şahların arasında oturdukları vakit, bu keseyi havayla balon gibi şişirirler.
Bu süsün, kendilerini dişilere beğendirmelerine ya da rakip erkekleri ürkütmeye yaradığı tahmin edilmektedir. Dişi fregat kuşu erkeğinden iridir. Kuluçkaya oturmak ve yavrulara bakmak vazifelerinin en büyük kısmının erkek fregat kuşları tarafından yerine getirildiği söylenir.
Fregat kuşları yuvalarını, uçuş esnasında yerden kaptıkları veya çalılardan kopardıkları değneklerden bina ederler.
Bu kuşlar yuvalarını çalıların veya kayaların üzerine oturturlar. Dişi bir tek beyaz yumurta yumurtlar.
«Harikulade fregat kuşu» nun (Fregata magnificens) kasırgaların arkası sıra New York enlemlerine kadar, kuzeye çıktığı olur. Fregat kuşları harikulade uçuş kabiliyetlerine rağmen, karadan 120 kilometreden fazla uzaklaşmazlar.
Tabiat bilginleri Hawaiide, Honolulu'nun birkaç kilometre kuzeyindeki deniz kıyısında bulunan Koko Head adlı bir volkanik tepe yakınlarında her akşam on beş kuşluk bir «küçük fregat kuşu» (Fregata minör) sürüsü görmüşlerdir.
Bu kuşlar bir zaman için çepçevre uçtuktan sonra kıyının açıklarındaki küçük bir ada olan Mokumamı'ya timemeye gidiyorlardı. Tabiat bilginleri, bu fregat kuşları'nıa, havada manevra yapmak için uzun kuyruklarından ustalıkla yararlanmalarına hayran olmuşlardı. Kuyruklarını bazen yelpaze gibi açıp kapıyorlar ve gökyüzünde zarif şekiller çiziyorlardı.

Kaynak:Hayvan ansiklopedisi

ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
Greater Frigatebird 63654

Sponsorlu Bağlantılar
shutterstock 317789


Benzer Konular

23 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
9 Nisan 2009 / bi quan Zooloji
17 Mayıs 2012 / buz perisi Mitoloji
17 Mayıs 2011 / HipHopRocK Zooloji
31 Ağustos 2009 / reyan Zooloji