Arama

İmparator Akrep (Pandinus imperator)

Güncelleme: 4 Mayıs 2010 Gösterim: 6.975 Cevap: 1
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
9 Aralık 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Pandinus imperator


Sponsorlu Bağlantılar
Bilimsel adı: Pandinus imperator

Yaşam alanı: Afrika yağmur ormanları

Renk: Genellikle parlak siyahtır. Çok nadir de olsa mavi ve koyu yeşil olanları mevcuttur.

Boy: Yetişkinlerinin boyu 20 cm ye ulaşabilmektedir.

Cinsiyet: Cinsiyet tespitinin bir kaç yolu vardır fakat en net ve garantili olanı akrebin altında bulunan ve V hatfine benzeyen çıkıntılara (ingilizcede pectine diye geçiyor) bakarak anlaşılır. Erkeklerde bu çıkıntı dışa doğrudur ve daha belirgindir. Dişilerde ise biraz daha düz ve daha az belirgindir

Barınma: İmparator akrepler sosyal hayvanlardır yani birden fazlası bir arada yaşayabilirler. Fakat çiftleşme dönemlerinde terraryumda yeterince dişi akrep yoksa erkek akrepler arasında bazı agresif davranışlar yaşanabilir.

Bir adet imparator akrep için 40cmx30cmx25cm (en-boy-yükseklik) alan yeterlidir. Birden fazla akrep için akrep başına 18 litrelik alan yeterlidir. Terraryumun zemininde Torf (organik humus adıyla da bulabilirsiniz koçtaşın bitki malzemeleri bölümünde çok uygun fiyata bulunmaktadır 10L=3Ytl) kullanılabilir, kazmayı seven hayvanlar oldukları için Torf bu ihtiyaçlarını gidermeleri için elverişlidir.

Aydınlanma: İmparator akrepler geceleri aktif olan bir hayvanlar oldukları için her hangi bir ışığa ihtiyaçları yoktur. Akreplerin üstü zararlı Uv ışınlarından korunmak için özel bir tabaka ile kaplanmıştır, akrepler bu tabaka sayesinde Uv lambanın altında fosforlu yeşil rengini alırlar. (aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz) Bu yüzden çoğu akrep bakıcısı Terraryumda Uv lamba kullanır. Akrepler Uv florasanın ışığını ve kırmızı ışığı göremezler. Bu iki yöntemle aydınlatma yapılabilir ve zararlı değildir. Diğer ışıklandırmalar hoşlarına gitmeyeceği için hayvanı strese sokabilir.

Isı: Terraryum içi ideal sıcaklık 26-28 °C derece civarıdır.

Nem ve su ihtiyacı: Bağıl nem %75 olmalıdır. Nem ihtiyacını karşılamak için günde 1-2 defa terraryuma su sıkılmalıdır. İmparator akrepler su ihtiyaçlarını yedikleri besinlarden karşılasalarda nadiren su içerler. Hem su ihtiyaçları için hemde ortamı nemlendirmek açısından teraryumda içlerine girdikerinde boğulmayacakları derinlikte bir su kabı bulundurulmalıdır.

Beslenme: Hamam böcekleri, kurtçuklar, larvalar başlıca besinlerini oluştururlar. Bunların dışında bütün böceklerle ve yetişkin olanları çeşitli kemirgenlerle beslenebilirler. 1 İmparator akrep için haftada 3-5 hamam böceği yeterli olacaktır. Besin değerini yükseltmek açısından haftada bir verilecek olan hamamböceklerinden birine kalsiyum tozu dökülmelidir. Eczanelerde satılan kalsiyum granülleri toz haline getirilip bu amaçla kullanılabilir.

Temizlik: Terraryumdaki böcek artıkları haftada bir yapılacak temizlikte fazla bekletilmeden temizlenmelidir bekletilmesi durumunda parazitler oluşabilir. 4 ayda bir terraryumun zemin malzemesi temizlenmeli yada değiştirilmelidir.

Zehiri ve etkisi: İmparator akrep diğer akrepler gibi zehirlidir. Ama zehirinin etkisi diğer akreplere göre çok daha düşüktür. Issırılma durumunda ıssırılan bölgede hafif şişlik ve az miktarda ağrı oluşur bu ağrı ve şişlik 10 dk kadar sürmektedir. Arı sokmasına karşı alerjisi olmayanların endişelenmesine gerek yoktur. Fakat arı sokmasına alerjisi olanlarda farklı etki gösterebilirler.

Son bir kaç söz: İmparator Akrepler ev ortamında çok rahat bakılabilecek keyifli hayvanlardır. Rahatlıkla ele alınabilirler fakat bu işlemin fazla yapılması akrebi trese sokabilir. Sadece gerekli durumlarda ele alınması hem ıssırılma ihtimalini ortadan kaldırır hemde akrep açısından da stressiz rahat bir yaşam sağlar.

Ayrıca Bknz Akrep Resimleri



Son düzenleyen asla_asla_deme; 4 Mayıs 2010 12:26 Sebep: Yönlendirme Eklendi
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
Pandinus imperator iii

Sponsorlu Bağlantılar
0707 P imperator2


Benzer Konular

10 Nisan 2016 / _KleopatrA_ X-Sözlük
28 Eylül 2012 / Berka Siyaset ww
28 Eylül 2012 / Berka Siyaset ww
28 Eylül 2012 / Berka Siyaset ww