Arama

Pars Kedisi (Prionailurus bengalensis)

Güncelleme: 24 Mart 2009 Gösterim: 3.427 Cevap: 1
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
18 Ocak 2009       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Pars kedisi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Bengalkatze

Pars kedisi (Prionailurus bengalensis), Bengal kedisi olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) Güney ve Doğu Asya'da görülen bir kedi türü. Yaklaşık olarak bir ev kedisi büyüklüğünde olan Pars kedisi, devasa dağılım alanında, çok sayıda renk varyasyonları ve alt türleri ile ortaya çıkar.

Özellikleri
Bu türün değişkenliği çok büyüktür. Doğu Sibirya'daki bengal kedileri Endonezya Adaları'ndankilerden oldukça farklı görünürler. Güneyde ana renk leoparlarınki gibi sarımsıyken buna karşın kuzeyde boz kahverengidir. Vücut siyah lekelerle kaplı olup, kafasında siyah şeritler bulunur. Bu lekeler kuzey populasyonunda iri rozetler halindeyken güney bengal kedilerinde küçük benekler şeklindedir. Büyüklüğü, 45 cm vücut boyu ve 20 cm kuyruk uzunluğu (Java) ile 60 cm vücut boyu ve 40 cm kuyruk uzunluğu (Sibirya) arasında değişir.

Yaşam alanı
Pars kedisi daima suya yakın yaşar. Bunun dışında habitattan başka özel bir talebi yoktur. Tropik yağmur ormanları gibi iğne yapraklı ormanlar, bozkırlar ve dağlar da mekanlarıdır. Yerleşim yerlerinin yakınına gelmekten çekinmeyip, kimi zaman tarlalarda dolaşır.

Dağılımı, Güney Sibirya Amur Nehri bölgesinden, Kore ve Çin üzerinden Hindistan, Pakistan ve Endonezya'ya kadar uzanır. Bengal kedisi, Quelpart, Tsushima, Tayvan, Hainan, Sumatra, Java, Borneo, Bali, Lombok adalarında ve merkezi Filipinler'in birkaç adasında yaşar. Bu bölgede, kimi zaman kendi başına bağımsız tür olarak tanımlanan çok sayıda alt türe ayrılır.

Yaşam tarzı
Pars kedisi, geceleri faal tek başına dolaşan bir hayvan olup, gündüzleri ağaç kovuklarında ya da kaya yarıklarında uyur. Genelde yerde hareket etse de çok iyi de tırmanabilir. Pars kedisi sudan korkmayıp, engellerden geçmek veya balık avlamak için yüzer. Bu anlamda pars kedisi, kıyıya yakın küçük adacıklarda yerleşim kurabilir. Avları arasında fareler, tavşanlar, kuşlar, böcekler, sürüngenler ve balıklar ile yengeçler bulunur.

Diğer
Pars kedisi, en başta Çin'de olmak üzere kürkü yüzünden avlanır. Avrupa'da kürkü artık ithal edilmezken, hala büyük bir sayıda kürk Japonya'ya sevk edilir. Pars kedisinin tamamı tehtit altında değilken yine de bölgesel olarak çok seyrekleşmiştir.

Çok sayıda alt türü bilinir ki bunlardan biri Tsushima kedisidir. Bu tür 1988 yılında tanımlanmış olup Kore Boğazı arşipelindeki Tsushima Adası'nda yaşar. Aynı şekilde sıklıkla alt tür olarak görülen iriomote kedisi, bugün daha çok özgün tür olarak kabul edilir.

Alt türler
  • Prionailurus bengalensis bengalensis
  • Prionailurus bengalensis borneoensis
  • Prionailurus bengalensis chinensis
  • Prionailurus bengalensis euptailura
  • Prionailurus bengalensis horsfieldi
  • Prionailurus bengalensis manchurica
  • Prionailurus bengalensis trevelyani
  • Prionailurus bengalensis javaensis
  • Prionailurus bengalensis minutus
  • Prionailurus bengalensis sumatranus

ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
leopardcat 1?t1237860147

Sponsorlu Bağlantılar
Prionailurusbengalensisheaneyileopa?t1237860157
PrionailurusbengalensisraboriALC Ne?t1237860166


Benzer Konular

30 Haziran 2010 / KisukE UraharA Müzik tr
24 Mart 2009 / BrookLyn Taslak Konular
15 Nisan 2011 / _Yağmur_ Zooloji
12 Ocak 2014 / iceslush Taslak Konular