Arama

Bayağı Vaşak (Lynx lynx)

Güncelleme: 21 Ocak 2013 Gösterim: 4.130 Cevap: 2
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
19 Ocak 2009       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Bayağı vaşak
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Lynx lynx2


Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Mammalia (Memeliler)
        • Takım: Carnivora (Etçiller)
          • Familya: Felidae (Kedigiller)
            • Alt familya: Felinae (Kediler)
              • Cins: Lynx (Vaşak)
                • Tür: L. lynx
Binominal adı
Lynx lynx

Bayağı vaşak (Lynx lynx), Avrasya vaşağı olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) familyasından Avrasya'da yaygın olan bir vaşak türü. Türkçede "vaşak" denildiği zaman neredeyse hep bu tür kast edilir.

Vaşak'ın Özellikleri
Vaşak 1,30 m uzunluğa (+ kuyruğu 11 ila 25 cm) ve omuzlarına kadar 65 cm boyuna, ve 20-30 kg ağırlığa varabilir. Böylece kedigiller familyasının Avrupa'da bulunan en büyük temsilcisidir. Diğer vaşak türleri ile ortak yanları, uzun ve püsküllü kulakları, yuvarlağımsı kafası ve kısa kuyruğudur. Tüylerinin rengi sarı ile gri-kahverengi arasında değişebilir, ve çoğu kez koyu renkte lekeler veya çizgileri olabilir. Bu lekeler yaşadığı çevreye göre değişmektedir. Avrasya vaşağının birde yanaklarından sarkan sakalı vardır. Uzun bacakları ve kısa kuyruğu soğuğa karşı dayanıklı olmasını ve kalın kar tabakalarının içinde rahat hareket etmesini mümkün kılar.

800px Lynx range
"Bu harita Kanada vaşağı ve pardel vaşağı türlerinin yayılımını da kapsamaktadır"


Vaşağın Yaşadığı coğrafya
Vaşak yaklaşık 200 yıl öncesine kadar batıdan doğuya İspanya'dan Pasifik Okyanusu'na ve kuzeyden güneye Sibirya'dan kuzey İran'a ve Filistin'e kadar uzanan büyük bir bölgede yaşamaktaydı. 19. asır da Avrupa'nın vaşakları yok olmaya başlamışlardır. Mesela Almanya'da en son vaşak 1846'da vurulmuştur. 1960 yılına kadar Batı Avrupa'da vaşak tamamen yok edilmiştir. Kuzey ve Doğu Avrupa'da, ve Asya'da saylarını muhafaza edebilmiştir.

Günümüzde Batı Avrupa'da birçok "doğal ortamına gönderme projeleri" uygulanmakta dolayısıyla vaşak nüfusu Batı Avrupa'da bazı ufak bölgelerde artmaya başlamıştır.

Vaşak bir orman hayvanıdır, ağaçsız açık alanlardan ve yerleşim yerlerinden mümkün oldukça uzak durur, kayalık ve dağlık bölgeleri tercih eder.

Avrasya vaşakları Türkiye'de Karadeniz, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin dağlık ve ormanlık kısımlarında bulunur.

800px LynxInNumedal
"Dinlenen Bir Vaşak"


Vaşak'ın Türleri
Avrasya vaşağının alt türlerinin sayısı ve bunların yayılımları hakkında çok farklı fikirler vardır.
  • Lynx lynx lynx: Örnek türü. İsveç'in güneyinden Balkan yarımadasına kadar yaygındır.
  • L. l. spelea: Soyu tükenmiş bir alt tür. Batı Avrupa'da yaygındır.
  • L. l. melina: Finlandiya ve İsveç'in kuzeyinden batı Sibirya'ya kadar yaygın olan bir alt tür.
  • L. l. wrangeli ("Sibirya vaşağı"): Doğu Sibirya'dan kuzey Çin'e kadar yaygındır.
  • L. l. dinniki: Türkiye, Kafkas Dağları, Kuzey İran, Kuzey Irak
  • L. l. isabellinus: Açık gri renkli bir alt tür; Orta Asya, Tibet, Nepal, KuzeyHindistan, Kuzey Pakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Kuzeybatı Çin
  • L. l. wardi: Altay Dağları
  • L. l. kozlovi: Sayan Dağları
  • L. l. stroganovi ("Amur vaşağı"): Rusya'nın doğusunda bulunan Amur bölgesinin alt kısmında Kuzey Çin'de, Mancurya ve Kore.
Modern bilimde Avrasya vaşağı ayrı bir tür olarak kabul edilir, ama bu hep böyle değildi. Eskiden Avrasya vaşağı, Kanada vaşağı ve Pardel vaşağı ile birlikte aynı tür olarak "Kuzey vaşağı" diye adlandırılırdı.

800px Luchs Bayerischer Wald
"Almanya'nın Bavera ormanı milli parkında bir vaşak"


Vaşak'ın Yaşama şekli
Vaşak münferit yaşar ve noktürnaldir. Av hayvanı olarak küçük ve orta boylu toynaklıları tercih ederler, bunların dışında yaşam çevrelerinde buldukları tüm küçük memelileri ve kuşları da avlarlar. Pusu kurarak avlanır, avını sessizce takip ederek sürpriz faktörüne dayanır. Avını afiksiyon metoduyla öldürür. Vaşaklar avların leşlerini yaprakların ve dalların altına saklarlar, ve yaklaşık 5 gün boyunca sakladıkları yere dönüp onun etinden beslenirler (insanlara saldırdıkları görülmemiştir).

Çiftleşme zamanları Şubat ile Nisan ayları arasındadır. On hafta süren bir gebelikten sonra 2-3 yavru doğurur ve bunları bir mağaranın içinde beslerler. Yavrular bir dahaki ilkbaharda annelerinden ayrılırlar. Vaşak yavrularında ölüm oranı gayet yüksektir. Yavruların %50' ye yakını 1 yaşına gelmeden ölürler.

Vaşağın ömrü yabani ortamda ortalama 10-12 yıldır esarette daha uzun yaşadıkları vakidir.

Vaşak'ın Koruması
Avrasya vaşağının türü dünyaca genelinde tehlike altında değildir, ama yöresel olarak birçok tükenmek üzere olduğu ülkeler vardır. Avrupa'da vaşak avı tamamen yasaklanmıştır ve Avrasya vaşağı türü birçok organizasyonlar tarafından korunmaktadır. Türün en büyük sorunu yasa dışı ve bilinçsiz avcılıktır. Yasa dışı avcılık yüzünden özellikle Balkanlar'da ve Türkiye'de sayıları dramatik şekilde azalmıştır. Örneğin sadece Arnavutluk'ta ve Makedonya'da bulunan Lynx lynx martinoi adlı alt türünden toplam 100 adet kaldığı bilinmektedir.

Ayrıca Bknz Vaşak Resimleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen BrookLyn; 21 Ocak 2013 15:49
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen _Yağmur_; 14 Haziran 2011 16:15 Sebep: kırık link silindi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Haziran 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bayağı Vaşak

Kedigillerden, etçil memeli (Lynx lynx).

Avrupa ve Asya'da dağlarda yaşar. Uzunluğu 100, kuyruğu 15 cm.dir. Kulaklarının ucunda sert kıllardan bir püskül bulunur. Postu kızılımsı gri üstüne koyu renk lekeli, dişleri ve tırnakları çok keskindir. Çok çeviktir; hızlı koşar, iyi tırmanır. Çok yırtıcıdır. Karaca, koyun, tavşan vb. memelilerle beslenir. Kürkü değerlidir. Aynı cinsten olan Kuzey Amerika vaşağı (L. canadensis) ve İspanya vaşağının (L. pardina) kürkleri daha çok tutulur.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

11 Nisan 2013 / bi quan Taslak Konular
12 Nisan 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
12 Nisan 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
5 Temmuz 2015 / Safi X-Sözlük