Arama

Mayıs Böceği (Melolontha melolont­ha)

Güncelleme: 1 Nisan 2009 Gösterim: 8.565 Cevap: 2
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
5 Şubat 2009       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
MAYISBÖCEĞİ. Kınkanatlılardan 5.000'i aşkın böcek türü mayısböceği adıyla tanınır. Bu böcekler bahar sonlarında ve yaz başların­da genellikle geceleri uçuşmaya başlar, ışığa doğru yöneldiklerinden bazen açık pencere­lerden içeri girerler. Avrupa'da yaygın görü­len bayağı mayısböceği (Melolontha melolont­ha) Türkiye'deki tanm alanları ve fidanlıklar­da önemli zarara yol açar.

Sponsorlu Bağlantılar
Dişi mayısböceği toprağı kazarak küçük, inciyi andıran 50-200 yumurta bırakır. Yu­murtadan çıkan kıvnk ve beyaz larvalar otla-nn yanı sıra birçok bitkinin köklerini kemire-rek beslenir. Larva çok yavaş gelişir ve iki ya da üç yıldan önce pupa evresine girmez. Birkaç haftada başkalaşmaya uğrayarak eriş­kin biçimini alan böcek pupa kılıfından çıkar, ama kış boyunca toprağın altında yaşamayı sürdürür. Ertesi yılın mayıs ya da haziran aylarında toprağı yukarı doğru kazar ve yüze­ye ulaştığında uçarak uzaklaşır.

Mayısböceğinin larvası bahçeler çapalanır-ken ya da tarlalar sürülürken görülebilir. Biçiminden ötürü kıvrıkkurt denen larvaların gövdesi açık krem renginde, bir çift kıskacı andıran güçlü çenelerle donanmış başı parlak kahverengidir. Düz bir yere konduğumda, önde yer alan üç çift bacağı kuyruk ucunda şişkinleşen kıvrık ve kalın gövdesini taşıyama­yacağından yana yatıp hareketsiz kalır. Köstebekler toprağın altında dolaşarak çok sayıda mayısböceği larvasını yer. Kuşlardan özellikle kargalar, gagalarıyla toprağı kazıp larvaları bulmakta ustadır. Ama sağ kalanlar çilek, buğday, mısır gibi çeşitli tarım bitkileri­nin ve fidanların köklerini yiyerek büyük zararlara yol açar. Erişkin mayısböcekleri bitkilerin yapraklarına üşüştüğünden en az yavrulan kadar zararlıdır.

Kaynak : MsXLabs.org Temel Brıtannica

Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
melolantha2

Sponsorlu Bağlantılar
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
1 Nisan 2009       Mesaj #3
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
gryllotalpagryllotalpavfm0

bc18

Benzer Konular

27 Haziran 2015 / ahmetseydi Zooloji
22 Haziran 2015 / ahmetseydi Zooloji
8 Ekim 2015 / ahmetseydi Taslak Konular
28 Haziran 2015 / ahmetseydi Zooloji