Arama

Ebabil (Apus apus)

Güncelleme: 1 Haziran 2016 Gösterim: 3.070 Cevap: 1
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
26 Mart 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi

Ebabil


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Alıntıdaki Ek 49827
(Apus apus), sağangiller (Apodidae) familyasından 16-17 cm boyunda, kentler ve açık alanlarda yaşayan, genellikle kırlangıçla karıştırılan bir kuş türü.

Özellikleri
Kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavislidir. Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Yalnızca üreme dönemlerinde kayalıklardaki ve binalardaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar.
Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç eder.

Kültür
Ebabil kuşu Kur’an-ı Kerim'de adı geçtiği varsayılan kuşlardan biridir. Ebrehe ordusunun üzerine gönderildikleri ve askerlerin üzerine bomba misali balçıktan pişirilmiş taşlar bırakarak ordunun helak olduğu anlatılmaktadır. (105-Fil Suresi 3-4-5. ayetler.)
Derlemedir
Son düzenleyen perlina; 1 Haziran 2016 13:00
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
1 Haziran 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Ebabil (Apus apus)



Sponsorlu Bağlantılar
KuC59F Buldum NasC4B1l Beslenir 2

Tanım


Türkiye’deki en yaygın ebabildir.Türkiye’de görülen bütün kırlangıçlardan uzun ve kavislikanatları, kısa kuyruğu ve koyu renkli gövdesi ile ayrılır. Benzer görünmüş olsalar da kırlangıç türünden değildirler.
Tüyler yeniyken kirli siyahtır. Ancak tüğler yıprandılça daha kahverengi ve parlak olabilir. Renklerin nasıl göründüğü ışık koşullarına bağlıdır. Boğazı beyazımsıdır, gencinin boğazı erişkinden açık renklidir. Genci daha kahverengidir, boğaz lekesi, tüylerinin kenarları ve teleklerinin ucu açıktır. Kanat üstünde kontrast yoktur, ancak alt tarafına içteki kanat teleklerinin kanat örtüleri ve gövdesinden daha açık olduğu seçilir.

Ebabilleri diğer kuşlardan özel kılan şey neredeyse tüm ihtiyaçlarını havada gidermeleridir. Uçarken uyurlar, yer ve içerler, oyun oynarlar, eş seçer ve kur yaparlar. Ayrıca ağızlarıyla su fışkırtıp serinledikleri de kayıtlanmıştır. Havada en uzun kalan kuşlardır. Ayaklarını kısa ve zayıf olması nedeniyle olağanüstü bir durum dışında yere konmazlar. Sadece üreme döneminde yuvalarına girerler. Ayrıca en hızlı uçan kuşlardan birisidir.

Düşmanı pek yoktur. Delice doğanlar ve bir kaç atik avlanan memeli nadiren de olsa ebabilleri avlar. Ayrıca yağmurlu havalarda alçaktan uçmaları nedeniyle araçlara çarparak da hayatını kaybeden ebabil kayıtları mevcuttur.


Ülkemizde ebabil kuşunun 4 farklı türü yaşamaktadır. Bunlar;
  • Koyu kahverengi ebabil
  • Boz ebabil
  • Küçük ebabil
  • Ak karınlı ebabil

-Derlemedir-

Son düzenleyen OneNight; 1 Haziran 2016 13:17 Sebep: Sayfa düzeni

Benzer Konular

13 Haziran 2016 / Alvarez Ocean Zooloji
28 Temmuz 2012 / Efulim Zooloji