Arama

Yalıçapkınıgiller (Alcedinidae)

Güncelleme: 11 Haziran 2013 Gösterim: 1.947 Cevap: 3
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
27 Mart 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Yalıçapkınıgiller (Alcedinidae)
MsxLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Yalıçapkınıgiller
(Alcedinidae), gökkuzgunları (Coraciiformes) takımına ait bir kuş familyasıdır.
Familya üyeleri tüm dünyada yayılış gösterirler. Afrika'dan Avustralya'ya kadar olan bölgede bulunurlar. Tek tür Alcedo atthis Avrupa'da ve kuzey Asya'da görülür (İngilizcesi kingfisher). Familyanın kökeninin aslen Asya olduğu sanılmaktadır.
Başları büyük, boyunları kısa, gaga uzun ve kuvvetlidir. Ormanlar ve sulak alanlar yayıldıkları bölgelerdir. Böcekler, sürüngenler ve balıklarla beslenirler. Yuvaları toprakta dikine, galeriler şeklinde ya da ağaç kovuklarındadır. Yavrular yumurtadan çıktıklarında çıplaktırlar. Suda yaşayanlar aniden suya dalarlar.


screenshot007s


Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 15:30 Sebep: Sayfa Düzeni
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Yalıçapkınıgiller
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

698px Alcedo caeruleocephala
Alcedo caeruleocephala


Üreme bölgeleri genel olarak tatlısu kenarlarıdır,kısmen deniz kıyısında da bulunabilir,yuvalarını kum duvarlara açtığı oyuklara yapar.

Bulunduğu yerler Gediz Deltası,İzmir-Bakırçay Deltası,Muğla-Güllük,Muğla-Bodrum,Mersin,Ankara mogan,eymir gölü.Ayrıca İstanbul boğazında da görülmüştür.İzmir alsancak pasaport vapur iskelesinin arka duvarında ve körfez içindeki mendirekte de gözlemlenmiştir.Yerli bir kuş türüdür,göç olayı yaşamamaktadır.

Yalıçapkını sulak alanlarda suya dalarak yakaladığı balıklarla beslenir.Ayrıca 1.3 saniyede avını yakalayabilme yeteneğine sahiptir. Genellikle sesiyle kendini farkettirir,aynı zamanda havada asılı kalabilen bir kuş türüdür.Dimdik tüner ya daöne doğru eğilir,genellikle uçuş esnasında öter,avlanma esnasında havada asılı kalarak avını tespit eder ve dik bir şekilde dalışa geçerek avını yakalar,avını kolay yutabilmesi için avını baş tarafında yani kılçıklarının yönünde yutar.

Yerel Adlar

Yalı çapkını-mavi çapkın,yalıcı / Denizli (wolfkenan)
Bahri (Kazım Çapacı)
Yerel adı: Rivayete göre, kuşu havada asılı kalırken gören yalılarda oturan genç bayanlar "vayy çapkına bak,bizi gözlüyor" demişler ve o günlerden sonra da kuşun adı çapkına çıkmıştır.

  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Animalia (Hayvanlar)
      • Şube: Chordata (Kordalılar)
        • Sınıf: Aves (Kuşlar)
          • Takım: Coraciiformes (Gökkuzgunlar)
            • Familya: Alcedinidae (Yalıçapkınıgiller)Rafinesque, 1815
  • Cinsler
    • Alcedo
    • Ceyx
    • Ispidina


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 15:33 Sebep: Sayfa Düzeni
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
YALIÇAPKINI

Gökkuzgunumsuların yalıçapkınıgiller familyasından, Eskidünya'da yaşayan kuş, iskelekuşu, emircik (Alcedo atthis). Uzunluğu 17 cm., sırtı mavi ve yeşil, karnı pas rengi, gagası sivri, bacakları kısadır. Kanatları kısa olmakla birlikte hızlı uçuşa elverişlidir. Irmak, göl ve deniz kenarlarında yaşar, balık vb. su hayvanlarıyla beslenirler. Aynı cinsten daha başka birçok tür ise tropikal bölgelerde, özellikle Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu bölgelerinde bulunur.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #4
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Yalıçapkını

Çoğunun temel besin kaynağı balık olan Coraciiformes takımını Alcedinidae familyasını oluşturan 90 kadar kuş türünün ortak adı. Yalnız yaşayan bu kuşlar çoğunlukla parlak ve geniş parçalı renklidir. Eski Dünya’da çok geniş bir dağılım gösteren bayağı yalıçapkınının (Alcedo atthis) üst bölümleri mavi ve yeşil, sırtı ve kuyruğu ışıltılı, alt bölümleri kırmızımsı turuncudur. Uzun gagaları olan bu kuşlar Türkiye’nin birçok yöresindeki göl ve akarsu çevrelerinde yaşar. Asya’da yaşayan ve Tayvan’dan Anadolu’ya yayılmış olan İzmir yalıçapkınının (Halcyon smyrnensis) gagası kırmızı, üst bölümleri önde kızıl kahverengi, arkada mavimsi yeşil parıltılı, alt bölümleri beyazdır.