Arama

Yeleli Deniz Aslanı (Otaria flavescens)

Güncelleme: 11 Haziran 2011 Gösterim: 5.670 Cevap: 2
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
28 Mart 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
wwwresimcitycom deniz aslan

Sponsorlu Bağlantılar
Yeleli Deniz Aslanı

Yeleli denizaslanı ya da Güney Amerika denizaslanı (Otaria flavescens), denizaslanıgiller (Otariidae) familyasının Güney Amerika'ya özgü bir türü.
Özellikler

Erkekler 2,50 m kadar boya sahip olurken ağırlıkları 300 kg kadar gelir. Üst kısmı koyu kahverengi olup, alt kısımlar sarımsı-kahverengindedir. Türe adını veren yeleler biraz daha açık renkte olup, aslında türe özgü bir özellik değildir ve diğer deniz aslanlarında da mevcuttur. Buna karşın dişiler 2 m boyundadır ve 140 kg ağırlığa ulaşırlar. Açık kahverengidirler ve gövdelerinde sıklıkla tüm vücuda yayılmış büyük, düzensiz lekeler vardır.
Dağılım

Türün dağılım bölgesi, Güney Amerika'nın Pasifik sahili boyunca Peru'dan Ateş Toprakları'na kadar ve Atlantik sahili boyunca Güney Brezilya'ya kadar uzanır. Bundan başka Güney Atlantik'de Falkland Adaları'nda bir koloni bulunur. Ayrıca dolaşan tek tük hayvanlar, yukarıda Galapagos Adaları kolonilerinde ve Brezilya sahili önlerinde görülmüştür. Ancak bunlar çok ender ististani durumlardır. Genel durumda bu deniz aslanları kolonilerinin yakınlarında kalırlar.
Yaşam tarzı

Üremeleri diğer deniz aslanlarına benzer. Erkekler sahilde dişilerin önünde buluşur ve bölgeleri için dövüşürler. Bu dövüşlerde karşılıklı olarak dikilerek birbirlerini ısırmaya çalışırlar. Bu esnada sıkça kanlı yaralanmalar meydana gelir. Zayıf olan erkekler bu kavgalar süresince koloninin dışına itilirken, en kuvvetliler ortada, en cazip yerlerde hak sahibi olurlar. Eğer dişiler erkeği takip ederse, bölgesinde karaya çıkmış oldukları erkeğin haremine dahil olurlar. Bir harem 18 kadar dişiyi kapsayabilir, koloninin kıyısına doğru bu sayı azalır. Ortalama olarak erkek başına sadece 3 dişi düşer. Erkekler sürekli olarak dişilerin kendi bölgelerini terk etmesini önlemekle meşguldurler. Aksi halde bu durum komşu erkeklerle yeniden bir kavgaya neden olur. Genç erkekler bazen on kadar erkekle grup oluştururlar ve düzenli olarak koloniye saldırarak dişileri kaçırmaya ve çiftleşmeye çalışırlar. Karada geçen iki ile üç ay boyunca bir erkek nerdeyse hiç uyumaz ve beslenmez.
Dişiler 350 günlük bir gebeliğin ardından bir yavru dünyaya getirirler. Doğum, dişiler karaya çıktıktan hemen sonra, bir erkekle yeniden çiftleşmeden kısa süre önce gerçekleşir.
Tehdit ve koruma

Derileri ve yağları sebebiyle Güney Amerika deniz aslanları geçtiğimiz yüzyıllarda topluca öldürülmüşlerdir. Bu yüzden bir kaç milyonun üzerinde olan popülasyonları birkaç onbine gerilemiştir. Bugün yeniden 270.000 kadar yeleli deniz aslanı mevcut olup, en başta Şili ve Arjantin sahilinde sayıları sabit bir şekilde artarken, Uruguay ve Falkland Adaları'ndaki sayılarında halen daha gerileme vardır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  Sealion-Deniz-Aslanı.jpg
Gösterim: 1929
Boyut:  42.8 KB
Sponsorlu Bağlantılar

Deniz Aslanı

Memelilerin irikulaklıgiller familyasından, erginlerinde tüyler döküldüğü için derileri değerli olmayan hayvanlar.

Atlantik ve Pasifik'te yaşarlar. Bering Denizi'nden Kaliforniya kıyılarına kadar olan bölgede bulunan denizaslanı (Eumetopias jubatus ya da Otaria jubata) 3,5 m boyunda ve 1 ton ağırlığındadır. Kaliforniya denizaslanı (Zalophus californianus) ise öğrenme yeteneği gelişmiş olduğundan eğitilerek sirklerde ve hayvanat bahçelerinde beslenir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
11 Haziran 2011       Mesaj #3
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
200px Otaria flavescens  Patagonia 8

Genelde Şili, Peru, Uruguay veArjantin kıyılarında yaşayan açık kahverenkli Yeleli denizaslanı ve yanında türü farklı bir diğer deniz aslanı.

250px Lobo 001

Valdés Yarımadası'nda yeleli deniz aslanı kolonisi

Benzer Konular

31 Ağustos 2018 / Misafir Cevaplanmış
30 Mayıs 2009 / BrookLyn Zooloji
1 Aralık 2009 / BrookLyn Taslak Konular
1 Nisan 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular