Arama

Asplan / Aslanka (Liger)

Güncelleme: 31 Mart 2009 Gösterim: 2.959 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
30 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Liger (Asplan / Aslanka)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
1904liger1
Liger, Türkçe Asplan veya Aslanka olarak da bilinir, erkek aslanla dişi kaplanın çiftleşmesinden ortaya çıkan yavruya verilen isim. Bu isim ingilizcedeki aslan (lion) ve kaplan (tiger) kelimeleri birleştirilerek türetilmiştir.

Özellikleri
Bu melez canlı kedigiller familyasının en dev üyelerinden biri olarak kabul edilir. Ortalama bir erkek aslan 250, bir erkek kaplan 300 kilogram olarak yaşamlarını sürdürürken, aslan baba ile kaplan anneden doğan bu melez canlının ölene kadar büyüyüp serpilebilme yetenekleri vardır. Sibirya kaplanının iki katı büyüklüğüne erişebilirler.
Genellikle hayvanlar dünyasındaki melez canlıların kısır olmasına karşılık, ligerler az rastlansa da üretkendirler. Ligerlerin dişileri bazen doğurgan olabilirken erkekler kısırdır. Hem kaplan gibi çizgileri hem de aslanlardan aldıkları noktaları vardır. Ayakta durduklarında 4 metre kadar olabilirler.

Ortaya Çıkışları
hagenbeckligers

Ligerler insanların laboratuvarlarda özellikle ürettikleri bir canlı olmamasına rağmen hayata gelmelerinde insan payı da yok değildir.
Ligerler kaza eseri oluşan durumlar sonucu ortaya çıkmışlardır. Normal şartlar altında aslanların ana vatanının Afrika, kaplanlarınkinin ise Asya olduğunu düşünüldüğünde ligerlerın hayata gelmeleri imkânsız gibi görünür. Fakat 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana hayvanların doğal bulundukları yerlerden ayırılıp hayvanat bahçeleri ya da sirk gibi merkezlerde bir arada tutulmalarının sonucunda ligerler dünyaya gelmişlerdir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Harry Kewell - avatarı
Harry Kewell
Ziyaretçi
31 Mart 2009       Mesaj #2
Harry Kewell - avatarı
Ziyaretçi
adszsr6

Sponsorlu Bağlantılar