Arama

Bahçe Örümceği (Argiope aurantia)

Güncelleme: 1 Nisan 2009 Gösterim: 2.689 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
1 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
P5250049?imgmax720

Sponsorlu Bağlantılar
Bahçe Örümceği

Bahçe örümceği veya öbür adiyle dairevî ağlı örümcek (Argiope aurantia) en iri ve gösterişli örümceklerimizden biridir. 2,5 santim uzunluğundaki karnı, siyah zemin: üzerinde sarı veya turuncu işaretlerle süslüdür. Vücudunun ön kısmı üstte gri, altta sarıdır. Bacakları uzun ve kadifemsidir. Işınsal telli güzel ağını bahçe patikalarının yukarısına örer. Sonra bunun tam ortasında başı aşağı olarak bekler.
Bu örümceğin ağı iri ve kuvvetlidir. Çapı ortalama 90 -120 santimdir, fakat 180-240 santim çapında olanları da görülmüştür. Ortasındaki zikzaklı tel, örümceğin ağ üzerindeki imzasıdır sanki. Bu örümceğe bundan ötürü bazı yerlerde »yazar örümcek» de derler. Zarara uğrayan ağ her akşam tamir edilir veya yeni baştan örülür.
Dişi, sonbaharda yumurtalarını ceviz iriliğinde parşömenimsi bir ipek kozanın içine yerleştirir. Kozalar kışın eski kamışların tepesinde asılı olarak görülebilirler. Bunlardan biri açılacak olursa, yavruların bu mevsimde yumurtadan çıkmaya başladıkları görülür. Fakat havalar düze-linceye kadar, kozalarda kalırlar.
Haçlı bahçe örümceği (Arenea diademata) Avrupanın mutedil enlemlerinde yaşayan ve yuvarlak ağ ören bahçe örümceklerindendir. Adını, karnının üst yüzeyinin koyu kahverengi veya grimsi kahverengi zemininin üzerinde sırıtan beyaz işaretlerinden alır.



Benzer Konular

2 Aralık 2009 / asla_asla_deme Taslak Konular
22 Haziran 2015 / ahmetseydi Zooloji