Arama

Sarı Ötleğen (Dendroica aestivâ)

Güncelleme: 2 Nisan 2009 Gösterim: 1.298 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
2 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
yellow warbler

Sponsorlu Bağlantılar
SARI ÖTEĞEN
(Dendroica aestivâ)



«San öteğen», en iyi bilinen türdür. Baştan başa san renkli olan bu kuş, hafif çizgiler meydana getiren esmer veya kızılımsı işaretlerle süslüdür, İlkbaharda meyva ağaçları çiçek açtığı zaman kuzeye dönerek gürültülü ötüşüyle gelişini müjdeler. Öteğenlerin çoğunun pelteğimsi ve tiz perdeli sesleri vardır. Sarı öteğenler bazen karabaşlı isketeyle «yabani kanaryalar» karıştırılırsa da, dikkat edilirse, isketeye öz siyah san tüy deseninin ve ağır gaganın sarı öteğende bulunmadığı görülür.
Sarı öteğen, bitki havlarından ve liflerinden ördüğü kâse biçimindeki yuvasına zeytuni benekli dört yumurta yumurtlar. Asalak inek kuşunun, çok kere yumurtalarından birini sarı öteğenin yuvasına yumurtladığım gördük. Sarı öteğen, bazen işgüzarlık gösterir: Yuvasına yeni bir taban örerek yabancı yumurtayı örter ve kendi yumurtalarının üzerinde kuluçkaya oturmaya devam eder. Ailesinin öbür üyeleri gibi, o da hemen tamamıyle böceklerle beslenir.
Sarı öteğen'in akrabalarının arasında bir, ikisinin üzerinde durulmaya değer. Bunlardan «Setophaga ruticilla» turuncu ve siyah tüylü güzel bir Yeni Dünya öteğenidir. Uçar bir böceği kovalarken kelebeğimsi uçuşuyle ormanın loşluğunda bir alevi andırır. Kübalılar, adalarının bu kışlık misafirine «küçük mum» anlamına gelen «candelita» derler.



Benzer Konular

8 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Zooloji
24 Mart 2009 / Gabriella Taslak Konular
15 Mayıs 2011 / _KleopatrA_ Zooloji
3 Ekim 2008 / Gabriella Zooloji
1 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular