Arama

Tangaralar (Thraupidae)

Güncelleme: 2 Nisan 2009 Gösterim: 1.357 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
2 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
scta 3

Sponsorlu Bağlantılar
TANGARA'LAR


ALTANGARA(Piranga olivacea) parlak bir al rengindeki vücudu ve siyah kanat tüyleriyle renkli «Thraupidae» ailesinin tipik bir üyesidir. Tangara'larda veya öbür adlarıyle tanagra'larda iki cinsin rengi arasında belirli bir ayrılık vardır. Erkek siyah ve beyazla karışık mavi, yeşil veya kırmızıdır, dişinin rengi daha donuk ve çok kere sönük bir yeşildir.
İspinozların yakın akrabası tangaralar genel olarak ardıç kuğu iriliğindeyseler de sığırcık veya kestane kargası kadar olanları da vardır. Çoğunun sesi zayıftır, fakat içlerinde al tangara da bulunan bazıları güzel öterler. Tangara'lar çok kere ormanda topladıkları meyvalar ve böceklerle karınlarını doyurmak üzere karışık sürüler halinde toplaşırlar. Çoğunlukla ağaçların üzerinde yaşarlar. Çekingen olan bazıları aksine yerde veya yere yakın yaşar ve yiyecek bulmak üzere iri serçeler gibi toprağı kazırlar. Güney Amerika'daki «piskopos tangarası» (Thraupis episcopus) gibi bazı türler aksi ne, insanlara oldukça yakın köşelerde gürültülü bir toplum hayatı sürdürürler. İkinci tip tangaralara çok kere şehirlerde parklarda ve banliyölerde evlere yakın yerlerde rastlanır.
Tangara'ların bazıları top biçiminde kubbeli yuvalar yaparlarsa da tipik tangara yuvası bir fincanın üzerine oturtulmuş çalı çırpıdan sığ bir yapıdır. Yüksekliği yerden itibaren 120 santim ile 12 metre arasında oynar. Mavimsi veya yeşilimsi beyaz yumurtaların sayısı 2-4'tür. Tangara'ların 200!e yakın türünün çoğunluğu tropikal Amerika ormanlarında yaşar, birkaç tür ise kuzeyde Kanada'ya, güneyde ise Şili'ye kadar uzanmıştır. Dört tangara türü Birleşik Amerika'da üremekte, fakat kışın daha sıcak enlemlere göç etmektedir.
Birleşik Amerika'da rastlanan tangara'lardan biri yaz tangarası'dır (Piranga rubra). Bunun erkeği 17 santim uzunluğunda ve pembe kırmızı renkte güzel bir kuştur. Birleşik Amerika'nın batısında yaşayan batı tangarası (Piranga ludoviciana) parlak sarı renktedir. Kanatlarıyle kuyruğu siyahtır, boynuyla kafasında allıklar göze çarpar. TangaraTarın en parlak renklilerinden biri tropikal enlemlerin cennet tangarası veya öbür adıyla yedi renkli tangara'dır (Tangara paradisea). 12 santim uzunluğundaki bu küçük kuşun vücudunun üst kısımları kadifemsi bir siyah, kafası elma yeşili, sırtının alt bölgeleri al, sağrısı sarı, karnı parlak bir opal mavisi, boynu, gerdanı ve kanatlarının kıvrım yeri siklamendir.
Tangaralarm Güney Amerika'da yaşayan bir başka grubunun öbürlerinin aksine güzel sesleri vardır. Bunlardan 10 santimlik «mor tangara» nın (Tangara violacea) sırtı morumsu mavi, karnı turuncudur. Bu küçük tangara'lardan bazıları asalak ökseotunun meyvalannm yapışkan zarıyla beslenirler. Mor tangara, bu yiyecek rejimine uyabilmek için, adamakıllı değişmeye uğramıştır: Başka kuşlardaki mide ile katının yerine, tanelerin kolayca geçişini sağlayan düz bir sindirim kanalı vardır.
Tangaralann hemen hepsi parlak renkleriyle dikkati çekerler. Bir başka özellikleri de hemen daima dalların üzerinde yaşamasıdır.