Arama

Kocabaş (Coccothraustes coccothraustes )

Güncelleme: 15 Haziran 2016 Gösterim: 1.715 Cevap: 1
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
3 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
458px Abendkernbeisser m

Sponsorlu Bağlantılar
Kocabaş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kocabaş (Coccothraustes), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından Coccothraustes cinsini oluşturan iri gagalı kuş türlerinin ortak adı.
Ortak özellikleri

Kocabaşlar, büyük cüsseli, ortalama 18 cm uzunluğunda, kısa kuyruklu türlerdir. Kalınca güçlü gagaları erik gibi sert meyve çekirdeklerini kırmaya yarar. Dayanıklı türlerdir ve hatta iki kuzey türü genellikle kutuba yakın soğuk yerlerde görülür.
Türler





BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
15 Haziran 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Kocabaş (Coccothraustes coccothraustes )



Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Coccothraustes_coccothraustes_1_(Marek_Szczepanek).jpg
Gösterim: 190
Boyut:  59.6 KB

Tanım


Coccothraustes coccothraustes – Kocabaş: Boy 18 cm.
Başı ve kiraz çekirdeklerini kırabilecek kadar güçlü gagası iridir.
Avrupa ve Türkiyedeki en büyük isipinoz türüdür.
Sırtı kızıl, gagasının çevresi ve çenesi siyahtır.
Gagası yazın mavimsi-gri, kışın sarıdır.
Dişisi daha soluk renkli, gencinin boğazı ve göğsü sarıdır.
Park ve bahçeler, mezarlıklar, ormanlar, nehir kenarlarındaki ağaçlıklar ve dağlarda yaprakdöken ağaç sınırında rastlanır.
-----
Avrupadaki en büyük ispinozdur. Büyük başı ve iri gagasıyla kiraz çekirdeklerini kırabilir. Sırtı kızıl, gagasının çevresi ve gıdısı siyahtır. Gagası yazon gri-mavi, kışın sarıdır. Dişisi daha soluk renkli, gencinin boğazı ve göğsü sarıdır. Uçarken dalgalı uçuşu, iri başı, boyunsuz gövde kesiti, kısa kuyruğu ve kanadındaki beyazlıklarla tanınır.


--(Ek Bilgidir)---İspinozgillerden olan kocabaş kuşu ağaçlı alanlarda ve bahçelerde yaşamayı sever.Birçok bitkinin tohum ve tomurcukları özellikle sevdiği besinlerdir.Yaklaşık 18 cm boyundadırlar.Kalınca ve güçlü gagaları vardır.Dayanıklı türlerdir ve hatta iki türü genellikle kuzey kutba yakın soğuk yerlerde görünür.

Güç gösterisi yaparcasına adeta balyoz gibi kullanabilecekleri şekilde gagaları vardır.Vuruş gübü kuş büyüklüğüne göre ölçülürse, bu sıralamanın başında kocabaş kuşu gelir.Bu özelliklerle donatılmasında en önemli sebeplerden birisinin iskelet yapısıyla ilgili olduğu düşünülmektedir.Kemiklerinin içi boş olmasına rağmen, iskelet hayvanın sahip olduğu kuvvete oranla fazlasıyla güçlüdür.Bu mucizevi tasarım kuşa daha sağlam bir yapı kazandırmaktadır.

İskeletinde omuz,kalça ve göğüs kemikleri birbirine kaynaşmış vaziyette birleşiktir.Bu tasarım kuşa daha sağlam bir yapı kazandırmaktadır.İskeletin bir başka özelliğide diğer bütün omurgalı canlıların iskeletinden hafif olmasıdır.Şu kadar ki neredeyse kemiklerin ağırlığı tüylerinin ağırlığı kadar ancak gelebilir.

İfade edildiği üzere kemikleri çok hafif ve sağlamdır.Bunun en büyük sebebi ise içlerinin boş yaratılmasıdır.Boş kısımların içinde hava bulunur.Kemikler iç kısımlardan eğik desteklerle sağlamlaştırılmıştır.Bu tasarım havacılık teklonojisine ilham kaynağı olmuştur.

Modern uçakların kanatlarıda, kuş kemiklerinden ilham alınarak içleri boş bir şekilde tasarlanmaktadır.

Kocabaş kuşu, bir zeytin çekirdeğini kırmak için gerekli olan 50 kg ağırlığa eşit bir kuvvetle vurabilir.Gagasının iki yanında ki kaslardan faydalanarak zeytin çekirdeğini bir vuruşla ilahi inayet ile açabilir.

İnsan yapısı olan makineler sadece ağırlıkların yer çekimi ile düşürülmesi kaidesine dayandığından bu kuşlardaki vurma düzenine göre oldukça geridir.

Bu misalde görüldüğü gibi küçük bir kuş kafasına 50 kg kadar darbe uygulanacak ve çok hassas olan beyinleri bundan etkilenmeyecek.Bu insanı çok hayrete düşüren bir hadisedir.Biz insanların kafasına 50 kilogramlık bir darbe gelse çok ciddi hasarlar meydana gelir.Hatta bu iş ölümle neticelenebilir.

-derlemedir-


Benzer Konular

2 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Zooloji
2 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Zooloji
2 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Zooloji
2 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Zooloji