Arama

Sopa Çekirgesi (Baciilus rossii)

Güncelleme: 9 Nisan 2009 Gösterim: 2.854 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
9 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Evrim101YSKarmas1

Sponsorlu Bağlantılar
Sopa Çekirgesi (Baciilus rossii)


«Sopa çekirgesi», her iki eşeyi de kanatsız olan Güney Avrupa ile Kuzey Afrika'da yaygın bir böcektir. Yeşil veya sarımsı renkli olur. 10 santimlik dişilerden biraz daha ufak olan erkekler, pek ender olarak göze çarparlar. Esaret hayatındaki sopa çekirgeleri, gül yaprakları, böğürtlenler ve başka bitkilerle beslenirler. Dişi, erkek yokluğunda da döllemsiz çoğalma yoluyla üreyebilir. Fakat döllenmemiş yumurtalardan sadece dişiler çıkar. Bu usulle pes peşe yirmi dişi kuşağı üretilebilmiştir.
Sopa cekirgesi'nin bir özelliği de, kaybettiği bacaklarının yarine yenilerinin yetişebilmesidir. Bu kabiliyetini derisini değiştirmeye devam ettiği sürece muhafaza eder. Böceğin göğsünün sağında ve solunda birer bez bulunmaktadır. Bazı tropikal türlerde fena bir koku salıvererek, düşmanlarını kaçırtırlar.
Erginleşen dişi sopa çekirgeleri sonbaharda yumurtlamaya başlar ve 300-400 yumurtalarını arka arkaya oraya buraya dökerler. Yumurtalar sonbahara kadar yaprakların arasında beklerler. Küçükler bu zaman yumurtalardan çıkarlar ve yazı karınlarını tıka basa doyurarak geçirmeye hazırlanırlar.
Mutedil enlemlerin sopa çekirgeleri'nin pürtüksüz vücutları vardır, fakat tropikal kuşaklardaki akrabaları, dikenli bitkilerin arasında daha iyi gizlenebilmek için yumrular ve dikenlerle silâhlıdırlar. Bu tropikal türlerden bazıları 20, 25, hatta 30 santim uzunluğunda olurlar ve içlerinden bazıları kanatlıdır. Bunlardan biri, bütün Hindistan bölgelerinde yaygın «gezen dal»dır (Cyphocrania gigas). Karnındaki yaprak biçimli ilâveyle dikkati çeken bu kanatlı tür 17 santim uzunluğunda olur.


Benzer Konular

9 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular
6 Kasım 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük