Arama

Deniz Hıyarı (Holothuroidea)

Güncelleme: 12 Haziran 2011 Gösterim: 4.683 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Deniz Hıyarı (Holothuroidea)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

seacucumber

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia - Hayvanlar
    • Familya: Echinodermata - Derisidikenliler
      • Sınıf: Holothuroidea - Deniz hıyarları
Deniz hıyarları adının çağrıştırdığı gibi bir bitki değil, derisidikenlilerden omurgasız bir deniz hayvanıdır. Ama silindir biçimindeki yumuşak ve tombul gövdesi öbür derisidikenlilerde, örneğin denizkestanesinde olduğu gibi dikenlerle değil, siğili andıran küçük pürtüklerle kaplıdır.
Yer­yüzündeki bütün deniz ve okyanuslara dağıl­mış 1.000'den çok türü olan bu hayvanların çoğu sığ sularda, garip görünümlü bazı türleri ise derin sularda yaşar. Vücutları, ağızla anüsten geçen eksen istikametinde uzamış olup, sosis veya hıyara benzer. Ağız ve anüs karşılıklı iki uca yerleşmiştir. Gövdelerinin uzunlu­ğu 2 cm ile 2 metre, kalınlığı da 1 ile 20 cm arasında değişen denizhıyarlarının en iri türle­rine genellikle Büyük Okyanus'un güneybatı­sındaki mercan resiflerinde rastlanır. Diğer derisidikenlilerden, kutuplar yönünden geçen eksenin uzamasıyla farklılaşmıştır. Bu uzama hayvanın yan yatmasına sebeb olur. Ağız çevresinde çelenk şeklinde 10-30 kadar duyu, dokunma ve av yakalamaya yarayan tentaküller (dokunaçlar) vardır. Genellikle 3-27 cm boyundadırlar. 60 cm uzunlukta olanları da vardır. 900 kadar türü bilinmektedir.
Denizhıyarlarının çoğunda gövdenin bir ucundan öbür ucuna kadar uzanan beş sıra "tüp ayak" bulunur. Hayvan, içi boş lastik bir boruyu andıran bu tüp ayaklarını kasıp gevşe­terek deniz dibinde ilerlerken bir yandan da ağzının çevresindeki 10-20 kadar dokunaçla çamurları karıştırarak yiyecek arar. Ayakları olmayan türler ise gövdenin kasılma hareketiy­le dipte solucanlar gibi ağır ağır sürünerek ilerler.
Denizhıyarlarının çoğu saldırganlardan ko­runmak için iç organlarını anüsten dışarı fırlatıp sonradan bu organlarını yenileyebilir. Bazı türler de gene anüsten salgıladıkları ince yapışkan iplikçiklerle düşmanlarını kuşatarak kendilerini savunurlar. Bu hayvanların anüsü yalnız boşaltım değil aynı zamanda solunum deliğidir.
Denizlerin kıyılara yakın sığ yerlerinde rastlanır. Ambulakral tüp ayaklarla yavaş hareket ederler. Tüp ayaklarını duyu organı olarak da kullanırlar. Tüp ayakları olmayan deniz hıyarları diplerde U şeklindeki oyuklarda yaşarlar. Solunumları vücut boşluğunda uzanan bir çift suakciğeri veya solunumağacı denen organlarla sağlanır. Kendilerini yenileme özelliğine sahiptirler. Yumurtlayarak ürerler, erkek ve dişilerinin şekli birbirine çok benzer. Bazıları hermofrodit (çift cinsiyetli)dir. Tentakülleriyle yakaladıkları plankton ve çamurlardaki organik maddelerle beslenirler. Çeşitli renkte veya cam gibi saydam olanları da vardır.
Güneydoğu Asya ve Avustralya sahil insanları deniz hıyarlarını deniz suyunda pişirip, kurutur. Yeneceği zaman tatlı suda kaynatıp, özellikle çorbasını yaparlar.
Uzakdoğu'da ve Büyük Okyanus'un güney­batısında denizhıyarı sevilen bir yiyecektir. Ayrıca gene bu yöredeki balıkçılar bazı türle­rin zehrini balık avlamak için kullanırlar.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Holothuria hilla1

Sponsorlu Bağlantılar
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Deniz Hıyarı

Ad:  hyrcm3ov0.jpg
Gösterim: 1623
Boyut:  29.4 KB

Derisidikenlilerden, sığ deniz diplerinde yaşayan, kum ya da çamur içindeki organik maddelerle beslenen hayvanlar sınıfı (Holothuroidea).

Vücutları ağız-anüs doğrultusunda az çok uzun ve yuvarlaktır. Ağızlarının çevresinde 10-30 dokunaç bulunur, dokunaçlarını kullanarak beslenirler. Vücutlarının biçimi hıyarı andırır. Derinin üzerinde hareket etmelerini sağlayan ayaklar bulunur. Ayaklı ve ayaksız denizhıyarları olarak iki büyük gruba ayrılırlar. Denizhıyarlarına hemen bütün denizlerde rastlanır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

31 Ağustos 2018 / Misafir Cevaplanmış
23 Nisan 2011 / Jumong Deniz Bilimleri
18 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
8 Temmuz 2012 / _KleopatrA_ Taslak Konular
14 Kasım 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular